Εκκλησία Ηλεία

Στην Γαστούνη εορτάστηκαν οι Νεομάρτυρες Χρίστος και Πανάγος [ΦΩΤΟ]

Ακούστε το άρθρο

Οι Ιερές Μνήμες των Αγίων, αποτελούν σταθμούς πνευματικού ανεφοδιασμού διότι μπορούμε έτσι να παίρνουμε δύναμη και κουράγιο για να ανταποκριθούμε στην ουράνια κλίση της Βασιλείας των Ουρανών, δίδοντας παράλληλα και την καλή μαρτυρία μας, στον σύγχρονο κόσμο. Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, είναι τα φωτεινά εκείνα ορόσημα από τα οποία διδασκόμαστε και που μας καθοδηγούν συνεχώς. Οι Άγιοι είναι ο πλούτος της Εκκλησίας μας και αυτοί που μας δείχνουν και μας φωτίζουν με το παράδειγμα της βιωτής τους, τον δρόμο της αρετής που πρέπει να ακολουθήσουμε και τον δρόμο προς την δική μας Σωτηρία, Λύτρωση και Αγιασμό. Οι δε νέοι Άγιοι και κυρίως οι Νεομάρτυρες φέρνουν πιο κοντά στις ημέρες μας, την Αγιότητα!

Έτσι με Θρησκευτική ευλάβεια, Ιερή κατάνυξη καθώς επίσης και τον προσήκοντα σεβασμό, όπως άλλωστε αρμόζει στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, εορτάστηκε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ε.έ. η Ιερή μνήμη των δύο Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου των εν τη Γαστούνη μαρτυρησάντων και ταφέντων, πριν από τριακόσια δύο χρόνια κατά το έτος 1716. Τότε ακριβώς που όλα τα σκιάζε η φοβερά και τα πλάκωνε η σκλαβιά… των Οθωμανών Τούρκων στην Γαστούνη και στην Πελοπόννησο.

Μπορεί οι εορταζόμενοι Νεομάρτυρες να είναι άγνωστοι σε πολλούς από εμάς σήμερα, είναι όμως γνωστοί στην εν Χριστώ Κοινωνία και στο περιβόλι του Ουρανού. Και αυτό διότι μεταξύ τόσο πολλών άλλων Αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων στο στερέωμα της Αγίας Εκκλησίας μας, έδωσαν μαρτυρία Χριστού και ομολογία πίστεως, την οποία επισφράγισαν με το τίμιο αίμα τους, βρίσκοντας τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό από τους αγαρηνούς δημίους τους, ύστερα από εντολή του Μουρτάτ – Αγά, ο μεν Πανάγος ο οποίος καταγόταν από την Γαστούνη, συγκεκριμένα δε από την μεγάλη οικογένεια των Σισίνηδων και ήταν Σύντιχος (πολιτικό αξίωμα της εποχής εκείνης), την 1η Μαρτίου του 1716, ο δε Χρίστος ο οποίος ήταν Ιερέας καταγόμενος από την Ανδραβίδα, την 9η Μαρτίου του ιδίου έτους.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το διήμερο Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 τρέχοντος μηνός, στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ευρίσκονται τεθησαυρισμένα αποτμήματα Ιερών Λειψάνων των εν λόγω Νεομαρτύρων, καθώς επίσης και η Ιερά Εικόνα αυτών. Κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως και της περιοχής, ο οποίος ορθοτομώντας τον Θείον Λόγον μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους εορταζόμενους Νεομάρτυρες Χρίστον και Πανάγον καθώς επίσης και στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες των εν τη λίμνη της Σεβαστείας τελειωθέντων. Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και αποτμήματος Ιερού Λειψάνου των εορταζομένων Αγίων, στους δρόμους της πόλης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πηνειού, καθώς επίσης και των τοπικών αρχών. Την δε κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, μετά Θείου Κηρύγματος, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.

Τις ως άνω Θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν φιλέορτοι Χριστιανοί εκ της πόλης της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής, έμπλεοι χαράς και ευφροσύνης δοξάζοντας τον Θεόν, διότι η περιοχή αυτή αλλά και η Ηλεία γενικότερα, έχει πλέον τους δικούς της Αγίους Νεομάρτυρες τον Χρίστον και τον Πανάγον!

Όλη η επικαιρότητα