Categories: Ηλεία

Στην Ηλεία επιπλέον 600.000 ευρώ για την αντιπυρική θωράκιση

Share

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως και Ήλιδας με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η απόφαση έρχεται μετά την χρήσιμη και αποτελεσματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο με το Υπουργικό Κλιμάκιο και Δημάρχους, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Πολ. Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας Βασίλης Παπαγεωργίου, ήταν η χρηματοδότηση των πέντε δήμων με το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ, για συμπληρωματικές εργασίες αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Ενημερώθηκε, άκουσε, δεσμεύτηκε, υλοποίησε

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, ερχόμενος στην Ηλεία, γνώριζε ήδη καλά την υφιστάμενη κατάσταση, για την οποία είχε ενημερωθεί διεξοδικά από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο και από τον έμπειρο Γ.Γ του Υπουργείου κ. Παπαγεωργίου, τόσο σε υπηρεσιακές συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στην Αθήνα, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις, καθώς μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική συνεργασία και επικοινωνία για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας και συνολικά της Περιφέρειας μας. Άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη, των συμμετεχόντων δημάρχων αλλά και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, κατέγραψε τα προβλήματα, και δεσμεύτηκε για την εξεύρεση τρόπων και μέσων ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας, κατανοώντας πλήρως, όχι μόνο τις ανάγκες αλλά και την αγωνία και ανησυχία τους, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πολλές περιοχές της Π.Ε Ηλείας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και έργων, αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά, ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά τους. Κατόπιν αυτού, με απόφαση του Γ.Γ Πολ. Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, οι δήμοι Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, τίθενται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολ. Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση και του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, οι παραπάνω δήμοι θα επιχορηγηθούν με το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ, ήτοι 140.000 ο Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, 120.000 ο  Δ. Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, 120.000 ο Δ. Ζαχάρως, 110.000 ο Δ. Πύργου και 110.000 ευρώ ο Δ. Ήλιδας). Τα χρήματα αυτά προορίζονται για συμπληρωματικές εργασίες καθαρισμού/απομάκρυνσης φυσικής βλάστησης όπου απαιτείται (κοντά σε οικισμούς, εκατέρωθεν του οδικού δικτύου, σε άλση και πάρκα κ.α), συντήρησης των αντιπυρικών ζωνών και των υδροστομίων, βελτίωσης της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου κ.α, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.