WEB tv Ηλεία Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μέχρι το τέλος του 2025 η απομόνωση της Ηλείας θα σπάσει» (βίντεο)

«Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Σταθερά, τολμηρά, πάμε όλοι μαζί μπροστά και με το καλό να ξανάρθω στην περιοχή σας, πάλι ως πρωθυπουργός, για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο έργο του Πάτρας-Πύργου, μαζί με πολλά άλλα τα οποία ακόμα έχουν να γίνουν».
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή, τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας.

Η περιοδεία του ξεκίνησε από Λεχαινά και στη συνέχεια μετέβη στην Αμαλιάδα, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε τον Πύργο Ηλείας και το εργοτάξιο του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος στα Χανάκια.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Είναι μία πρόταση διακυβέρνησης που απευθύνεται σε όλους. Από την πρώτη στιγμή, το 2019, είπα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό και να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν. Τίμησα αυτή μου τη δέσμευση και δεν πρόκειται να υποκύψω τις τελευταίες 15 μέρες της προεκλογικής περιόδου στο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης. Εγώ θα μιλώ για το μέλλον, αφήνω τους άλλους να μιλούν για το παρελθόν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του σε πολίτες στα Λεχαινά.

«Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Κι ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αφήστε τους άλλους, λοιπόν, να τσακώνονται για το παρελθόν. Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον, για το σχέδιό μας, για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα παραγωγική, μία Ελλάδα η οποία θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μια Ελλάδα η οποία θα στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Σταθερά, τολμηρά, πάμε όλοι μαζί μπροστά και με το καλό να ξανάρθω στην περιοχή σας, πάλι ως πρωθυπουργός, για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο έργο του Πάτρας-Πύργου, μαζί με πολλά άλλα τα οποία ακόμα έχουν να γίνουν».

Αναλυτικά, στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή. Έφυγα από την Αθήνα με βροχή και έφτασα στην Ηλεία με λιακάδα. O ουρανός την 21η Μαΐου θα είναι γαλανός και γαλάζια θα είναι όλη η χώρα και σίγουρα γαλάζια θα είναι η Ηλεία. Όπως ήταν γαλάζια και στις εκλογές του 2019, όταν τότε με εμπιστευτήκατε να αναλάβω το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης της χώρας.

Θυμάμαι, όταν είχα ξαναπεράσει από τα μέρη σας, μου φέρατε γούρι τότε, είχα δεσμευθεί ότι θα ανατάξω την πατρίδα, θα τη βάλω σε μία τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, θα την κάνω πιο ισχυρή, θα μειώσω φόρους και εισφορές, θα στηρίξω τον πρωτογενή τομέα, θα προστατεύσω τα σύνορα.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε και τα κάναμε πράξη. Είμαι υπερήφανος πραγματικά που το αποτύπωμα αυτού του μεγάλου μας έργου, γίνεται αισθητό και εδώ στην Ηλεία, στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από στελέχη του κόμματος και φυσικά τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού

Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί δικής μας διακυβέρνησης είχε πρόσβαση σε πόρους τους οποίους δεν τους είχε ξαναδεί εδώ και 30 χρόνια.

Και για τα μεγάλα προγράμματα του ΠΕΠ, το οποίο ενισχύσαμε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις που κάναμε στην Ευρώπη, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, έχει τη δυνατότητα με κρατική χρηματοδότηση να υλοποιήσει σημαντικά έργα τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας.

Έργα ύδρευσης, έργα κοινωνικής πολιτικής, σχολεία τα οποία χτυπήθηκαν τότε από τον σεισμό της Ανδραβίδας. Όλα αυτά έγιναν πράξη επειδή υλοποιήσαμε με προσήλωση ένα έργο το οποίο είχε πρώτα και πάνω από όλα στόχο να βελτιώσει τη δική σας καθημερινότητα. Να κάνει τη δική σας ζωή καλύτερη.

Nαι, σήμερα μπορώ και εδώ από την Ηλεία, να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019.

Και, φυσικά, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης στο μεγαλύτερο έργο το οποίο γίνεται στην Ηλεία, το οποίο δεν είναι άλλο από την Πατρών – Πύργου. Θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019, σας είχα πει ότι θα βρω τρόπο, θα κινήσω γη και ουρανό έτσι ώστε το έργο αυτό, επιτέλους, να ξεμπλοκάρει σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αρχίσει να υλοποιείται.

Πράγματι, θυμάστε κι εσείς ότι το έργο αυτό, το πολύπαθο, ήταν αντικείμενο διαπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν κόπηκε σε οκτώ κομμάτια για να δοθεί το μισό στον φίλο εργολάβο της τότε κυβέρνησης, ο οποίος ένα σκοπό είχε μόνο: να φτιάξει τηλεοπτικό κανάλι το οποίο θα στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ.

Την πληρώσατε όλοι εσείς. Διότι το έργο, όχι μόνο δεν προχώρησε αλλά κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σήμερα, όμως, το έργο αυτό γίνεται πράξη. Υπάρχουν τμήματά του που προχωρούν πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Θα επισκεφτώ ένα από τα εργοτάξια στη συνέχεια.

Και μέχρι το τέλος του 2025, επιτέλους, η απομόνωση της Ηλείας θα σπάσει και θα έχετε έναν υπερσύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συνδέει την Ηλεία, τον Πύργο με την Πάτρα.

Δεν σταματάμε μόνο εκεί. Η πρόθεσή μας είναι ο δρόμος αυτός τελικά να φτάσει μέχρι τη Μεσσηνία, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και κάτι ακόμα. Μου έκανε εντύπωση γιατί δεν είχα δει τα έργα, τα είδα τώρα καθώς ερχόμουν. Φροντίζουμε για την οδική ασφάλεια στον παλιό δρόμο. Γιατί τον παλιό δρόμο θα τον έχετε ακόμα για τα επόμενα τρία χρόνια, πάντα θα υπάρχει και ο παλιός δρόμος για να εξυπηρετεί το τοπικό δίκτυο, είδατε τα έργα τα οποία έχουν γίνει και τα οποία εξακολουθούν να γίνονται. Διότι πρώτο μας μέλημα είναι η οδική ασφάλεια. Να μην χάνονται άδικα ζωές, ειδικά ζωές νέων παιδιών, σ’ έναν δρόμο ο οποίος, δικαίως, έχει τη φήμη της καρμανιόλας.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, έμπρακτα να νοιαζόμαστε για το παρόν και το μέλλον κάθε γωνιάς της Ελλάδος. Γι’ αυτό και θέλω στις επόμενες μέρες που έμειναν από τώρα μέχρι τις εκλογές, 17 μέρες έμειναν, πέρασε ήδη η μισή προεκλογική περίοδος, έχουμε 17 μέρες ακόμα να πάμε μαζί για τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου.

Αλλά θα την πετύχουμε αυτή τη νίκη, εάν μιλήσουμε περισσότερο, όχι για τους αντιπάλους μας, αλλά για το μέλλον αυτής της χώρας. Μου κάνει εντύπωση που οι αντίπαλοί μας ασχολούνται μόνο με το να παρουσιάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας η οποία είναι γκρίζα, μαύρη. Είμαι σε αγροτική περιοχή και δεν μπορώ να μην σχολιάσω αυτό το σποτάκι το οποίο είδα να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν κύριο αγρότη ο οποίος έχει κάτι αγκινάρες, είναι μαύρες οι αγκινάρες. Δεν ξέρω αν έχετε ξαναδεί εσείς μαύρες αγκινάρες. Όλα είναι μαύρα. Αναρωτιέμαι εδώ, που είμαστε σε μία δυναμική περιοχή, που ο πρωτογενής τομέας κάνει πραγματικά θαύματα, αν αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλετε εσείς ως αγρότες να βλέπετε για τους εαυτούς σας.

Δεν είναι αυτή η εικόνα του πρωτογενούς τομέα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα -θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά εμείς ξέρουμε ότι σταθήκαμε δίπλα στους αγρότες. Δώσαμε αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές, μέχρι και τα ζητήματα της σταφίδας, βάλαμε κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Επενδύουμε στα μεγάλα δίκτυα άρδευσης για την επόμενη μέρα, στηρίζουμε τις ομάδες παραγωγών με χαμηλότερη φορολογία. Θέλουμε να εκπαιδεύουμε τους αγρότες μας, έτσι ώστε να μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

Οκτώ δισ. εξαγωγές κάναμε, φίλες και φίλοι, σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μόνο το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μας μπορούν να βρουν τη θέση που τους αξίζει, όχι μόνο στις αγορές του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

Αυτό είναι το μέλλον, λοιπόν, για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Πώς θα έχουμε έναν πραγματικά ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα. Πώς θα λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι τα εργατικά χέρια, εδώ στην περιοχή.

Το ξέρω πολύ καλά, δεν είναι μόνο πρόβλημα εδώ, είναι πρόβλημα παντού στην Ελλάδα. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

Κι ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο ’81. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν. Αφήστε τους άλλους, λοιπόν, να τσακώνονται για το παρελθόν.

Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον, για το σχέδιό μας, για μία Ελλάδα ισχυρή, μία Ελλάδα παραγωγική, μία Ελλάδα η οποία θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία Ελλάδα η οποία θα στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή τομέα.

Εδώ η περιοχή σας είναι μία περιοχή η οποία προσελκύει πολλές περισσότερες νέες τουριστικές επενδύσεις. Μία περιοχή η οποία ξαναμπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Πώς θα στηρίξουμε συνολικά την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, την μεταποίηση, πώς θα κάνουμε την Ελλάδα μία χώρα που θα μπορεί να φέρει πίσω τα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης -και αυτό ήδη αρχίζει και γίνεται- και κυρίως μία χώρα που θα επιτρέψει στα νέα παιδιά, στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, να ζήσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους και να μπορούν να προκόβουν εδώ.

Μία παραγωγική Ελλάδα, μία κοινωνική Ελλάδα με μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα υγείας. Ξέρω, μη κοροϊδευόμαστε, ότι εδώ στην Ηλεία υπάρχουν προβλήματα με τα νοσοκομεία.

Έχουμε διάσπαρτα μικρά νοσοκομεία και κανένα δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά. Δεσμεύομαι απόλυτα -και θέλω να το ακούσετε αυτό από μένα- ότι κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Aλλά τα νοσοκομεία θα ξαναφτιαχτούν με τέτοιο τρόπο που να παρέχουν πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Να κάνουμε μια λογική κατανομή έργου. Και ξέρω, να το ξέρετε αυτό από μένα, ξέρω ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία και ξέρω ότι είναι πολύ επώδυνο για κάποιον να αναζητά παροχές υγείας και να του λένε ότι θα εγχειριστείς μετά από έξι ή μετά από δώδεκα μήνες.

Είναι δέσμευσή μου: θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα αναμορφώσουμε 160 Κέντρα Υγείας και 80 Νοσοκομεία. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε, έχουμε εμπειρία στα θέματα αυτά. Μάθαμε μέσα στην πανδημία ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια είναι τα μειονεκτήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα κάνουμε πράξη αυτή μας τη δέσμευση.

Θέλω να μιλήσουμε για μία Ελλάδα η οποία θα είναι πιο πράσινη, περιβαλλοντικά πράσινη -προσέξτε- γιατί γαλάζια θα είναι πολιτικά. Πιο ψηφιακή, με περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με περισσότερα φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και να μην επιβαρύνονται από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μου έκανε πολύ εντύπωση -ξέρετε, πολλές φορές μιλάμε εμείς οι πολιτικοί και πιστεύουμε ότι τα θέματα τα οποία απασχολούν πολιτικούς και δημοσιογράφους είναι τα θέματα τα οποία απασχολούν εσάς.

Πριν από δύο-τρεις μέρες έβλεπα τι αναζητήσεις γίνονταν στο διαδίκτυο και έβλεπα τεράστιο ενδιαφέρον, ας πούμε, για τα προγράμματα των «Φωτοβολταϊκών στη στέγη» και του «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

Γιατί; Γιατί πολύ απλά οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά είναι προγράμματα τα οποία τους μειώνουν το κόστος, τελικά, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα βοηθούν και τους περιβαλλοντικούς μας στόχους.

Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα του μέλλοντος την οποία οραματίζομαι, για την οποία θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί και στην οποία τελικά θέλουμε να φτάσουμε. Μία Ελλάδα η οποία θα συγκλίνει πραγματικά με την Ευρώπη, η οποία θα αυξάνει τους μισθούς – μπορούμε να πετύχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Εμείς στο κάτω-κάτω πήραμε τον κατώτατο στα 650 και τον πήγαμε στα 780. Έχουμε αξιοπιστία, λοιπόν, όταν μιλάμε για όλα αυτά.

Και βέβαια, εκτός από μία Ελλάδα δίκαιη, παραγωγική, από μία Ελλάδα κοινωνική, μία Ελλάδα πράσινη, οπωσδήποτε αυτό το οποίο μπορώ να σας εγγυηθώ -κι εδώ νομίζω ότι έχουμε τα διαπιστευτήρια να μιλάμε για τα θέματα αυτά με αξιοπιστία- μία Ελλάδα ισχυρή και μία Ελλάδα ασφαλή.

Το λέω αυτό, γιατί βρίσκομαι δίπλα σε μία από τις πολύ σημαντικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, εδώ στην Ανδραβίδα, όπου οι πιλότοι μας κάθε μέρα πετούν και υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.

Εδώ είναι η βάση όπου κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της δεκαετίας, από το 2028 και μετά, θα έρθουν τα F-35. Αυτό σημαίνει επενδύσεις δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα αεροσκάφη αυτά και αυτή είναι μία σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία της περιοχής.

Εμείς, λοιπόν, στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και της εξωτερικής πολιτικής έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας να μετράει παντού. Από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα να ακούγεται ως πρωταγωνίστρια κι όχι ως ουραγός των εξελίξεων.

Αυτή, λοιπόν, την ισχυρή Ελλάδα μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να την εξασφαλίσει κι αυτό τελικά είναι και το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Κι επειδή ακούω πολλά για δεύτερη κάλπη, για το τι θα γίνει μετά την απλή αναλογική, σας λέω ένα πράγμα: μία κάλπη υπάρχει στο δικό μου μυαλό. Αυτή είναι η 21η Μαΐου. Μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία την 21η Μαΐου θα εγγυηθεί ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Θέλουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί ουσιαστικά είμαστε η μόνη πειστική πρόταση διακυβέρνησης. Οι άλλοι μιλούν για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση, και τσακώνονται όλοι μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί, κάπου καραδοκεί και ο Βαρουφάκης στη γωνία να σας πάρει τα ευρώ σας, να σας τα κάνει «Δήμητρες».

Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Είναι μία πρόταση διακυβέρνησης που απευθύνεται σε όλους. Από την πρώτη στιγμή, το 2019, είπα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό και να απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν. Τίμησα αυτή μου τη δέσμευση και δεν πρόκειται να υποκύψω τις τελευταίες 15 μέρες της προεκλογικής περιόδου στο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης.

Εγώ θα μιλώ για το μέλλον, αφήνω τους άλλους να μιλούν για το παρελθόν. Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας παράταξης που έρχεται από μακριά, που έχει δώσει διαπιστευτήρια σε όλες τις μεγάλες εθνικές μάχες, που κράτησε τη χώρα ασφαλή. Ερχόμαστε από μακριά, πάμε μακριά, και το βράδυ της 21ης Μαΐου θα πετύχουμε μία ακόμα σημαντική εκλογική νίκη και η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της αυτοδύναμης διακυβέρνησης της χώρας.

Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Σταθερά, τολμηρά, πάμε όλοι μαζί μπροστά και με το καλό να ξανάρθω στην περιοχή σας, πάλι ως πρωθυπουργός, για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο έργο του Πάτρας-Πύργου, μαζί με πολλά άλλα τα οποία ακόμα έχουν να γίνουν.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δύναμη και καλό αγώνα. Ευχαριστώ πολύ».

Σε Αμαλιάδα & Πύργο

«Τις επόμενες 16 μέρες θέλω να μιλήσουμε μόνο για το μέλλον. Εμείς έχουμε σχέδιο. Έχουμε πρόγραμμα. Μακάρι να έχουν οι αντίπαλοί μας το θάρρος να αντιπαρατεθούμε επί προγραμματικών δεσμεύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε Αμαλιάδα και Πύργο, όπου μίλησε σε πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να τον υποδεχτούν.

«Να κοστολογήσουμε τις προτάσεις μας, να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά μπορούν να κινηθούν εντός των ορίων της οικονομίας και ποιοι ξανακάνουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που έκαναν το ’14», είπε ο πρωθυπουργός. «Έβλεπα πάλι τον κ. Τσίπρα να παρουσιάζει το πρόγραμμά του. Και είδα ότι έλεγε ακριβώς τα ίδια. Χρησιμοποιούσε τις ίδιες λέξεις, μέχρι και την ίδια εκφορά του λόγου με την περιβόητη ομιλία στη Θεσσαλονίκη το ’14, όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο και θα καταργήσει τις αυξήσεις όλες και θα μειώσει τους φόρους και τελικά είδαμε το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στον Πύργο.

«Έχουμε κάνει λοιπόν, φίλες και φίλοι, σημαντικά βήματα προόδου. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και δεν πρέπει αυτή η πορεία να διαταραχθεί και αυτό τελικά είναι το ζητούμενο των εκλογών.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε συμπράξεις δήθεν προοδευτικών που θα παρακάμψουν την εντολή του ελληνικού λαού και θα ξαναφέρουν στο τραπέζι αυτούς οι οποίοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα ευρώ σας με “Δήμητρες”, ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να είναι πανίσχυρη η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δέσμευσή μου η αύξηση των μισθών κατά 25%. Έχει όνομα η «σφαγή» των συνταξιούχων

«Είναι δέσμευσή μου να αυξήσουμε τους μισθούς κατά 25% στην επόμενη τετραετία. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950. Γιατί εμείς πήγαμε τον κατώτατο από τα 650 στα 780. Μπορούμε να πετύχουμε και αυτό το στόχο.

Και επειδή ακούω πολλά για τους συνταξιούχους και για το ΕΚΑΣ, θυμηθείτε λίγο ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος τσάκισε τις συντάξεις. Έχει όνομα αυτή η “σφαγή” των συνταξιούχων: Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξης Τσίπρας. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.

Εμείς τι κάναμε για τους συνταξιούχους; Από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν πράξη. Για πρώτη φορά, αυξήθηκαν οι συντάξεις έως και 8%. Κάποιοι, αρκετοί, οι οποίοι είχαν προσωπική διαφορά, δεν είδαν αυτές τις αυξήσεις. Εμείς όμως τι κάναμε για την προσωπική διαφορά; Εμείς είπαμε, πολύ ωραία, υπάρχει πρόβλημα με την προσωπική διαφορά, ειδικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε εκείνους τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με έκτακτη βοήθεια, έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων», σημείωσε στον Πύργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέντιμη απέναντι στον κόπο των μαθητών η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της βάσης εισαγωγής

«Είδα έναν νεαρό πριν ο οποίος ήταν 17 χρόνων, Β’ Λυκείου, θέλει να δώσει εξετάσεις του χρόνου. Του λέω, “πού θέλεις να πας;” Μου λέει “σε στρατιωτική σχολή”. Του λέω, “ξέρεις, κάποιοι σου τάζουν τώρα” -προσέξτε την ανεντιμότητα, τρεις εβδομάδες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις- “θα μπαίνετε όλοι χωρίς να γράφετε ουσιαστικά. Όλοι μια θέση στα πανεπιστήμια”.

Όχι, φίλες και φίλοι. Όχι. Είναι ανέντιμο αυτό το οποίο κάνουν, απέναντι στα πάρα πολλά παιδιά τα οποία διαβάζουν και προσπαθούν να περάσουν στα πανεπιστήμια και στην επιβράβευση της δικής τους δουλειάς και της δικής σας ως γονείς που τα στηρίζετε», ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Εμένα με ενδιαφέρει το 2023, όχι τι έγινε το 1981

«Τσακώνεται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και το τι έγινε το 1981. Τους λέω, εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται το 2023, τι γίνεται γι’ αυτά τα νέα παιδιά. Πώς θα βελτιωθούν οι μισθοί, πώς θα πέσουν οι φόροι, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα στηριχθούν οι αγρότες, πώς θα έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία, αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Ας τσακώνονται αυτοί για το παρελθόν, δεν πειράζει, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον και θα μιλάμε με έργα και όχι με λόγια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο άξονας Πάτρα – Πύργος απόδειξη της συνέπειας λόγων και έργων

«Πρώτο μας χρέος, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε, αν όχι να μηδενίσουμε, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Ξέρω πόσο πολύ έχετε πονέσει από αυτή την ιστορία. Αλλά είναι και αυτό μια εικόνα της Ελλάδος η οποία ανήκει πια στο παρελθόν. Η εικόνα της καινούργιας Ελλάδας την οποία χτίζουμε είναι ο καινούργιος δρόμος, ο οποίος πιστοποιεί κάτι στο οποίο αποδίδω πάντα πολύ μεγάλη σημασία, φίλες και φίλοι: τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων.

Διότι σήμερα είμαι υπερήφανος, τέσσερα χρόνια αφότου με εμπιστευτήκατε να κυβερνήσουμε τον τόπο μαζί, ότι οι κεντρικές μου προεκλογικές δεσμεύσεις που είχα δώσει εδώ στην Ηλεία πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια στον ίδιο χώρο, τηρήθηκαν στο ακέραιο», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε πολίτες στην Αμαλιάδα.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην Αμαλιάδα έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή εδώ στην Ήλιδα, στην Αμαλιάδα.

Κύριε Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, έφυγα από την Αθήνα με βροχή και έφτασα στην Ηλεία με λιακάδα. Αλλά στις 21 Μαΐου ο ουρανός θα είναι γαλάζιος και πάλι.

Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ κατ’ αρχάς για τα καλά σας σχόλια, θέλω με την ευκαιρία αυτή να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και με τον Περιφερειάρχη σας, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, που θα είναι και ο επόμενος Περιφερειάρχης για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο που έχει κάνει, αλλά και με το Δήμαρχο.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είπα ότι το κύριό μου μέλημα είναι να λύνω προβλήματα, μικρά, μεγάλα. Και να στέκομαι κοντά στους πολίτες οι οποίοι έχουν μεγάλες δυσκολίες.

Πράγματι, θυμάμαι ότι σε κάθε επίσκεψή μου στην Ηλεία, όταν ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μου θέτατε πολλά ζητήματα αλλά ένα ήταν το μεγάλο αίτημα της Ηλείας: ο δρόμος Πάτρα – Πύργος, ο οποίος επί δικής μας διακυβέρνησης επιτέλους υλοποιείται. Και επί της επόμενης διακυβέρνησής μας θα παραδοθεί στους πολίτες της Ηλείας για να κλείσει έτσι αυτή η χρόνια εκκρεμότητα, αυτός ο πολιτικός εμπαιγμός τον οποίο είχατε υποστεί εδώ και πολλές δεκαετίες από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις.

Πρέπει να σας πω ότι για τον δρόμο αυτό έδωσα προσωπικό αγώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξετυλίξουμε το κουβάρι στο οποίο μας είχε μπλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα καταφέραμε όμως, τώρα έχουμε έναν δρόμο ο οποίος υλοποιείται. Τμήματά του προχωρούν πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει. Ο δρόμος αυτός στο τέλος του ’25 θα είναι έτοιμος. Και ναι, Δήμαρχέ μου, θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ για να μπορεί και η Αμαλιάδα να έχει απευθείας πρόσβαση στο δρόμο. Θα μιλήσουμε με τους παραχωρησιούχους για να δούμε αν και αυτή η διευθέτηση μπορεί να γίνει πράξη.

Και βέβαια, συγκρατείστε ότι εν τω μεταξύ, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο δρόμο, στον παλιό δρόμο, για να γίνει και αυτός ο δρόμος πιο ασφαλής. Δεν σας αφήσαμε στη μοίρα σας με ένα δρόμο καρμανιόλα μέχρι που να φτιαχτεί ο καινούργιος.

Διότι πρώτο μας χρέος, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε, αν όχι να μηδενίσουμε, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Ξέρω πόσο πολύ έχετε πονέσει από αυτή την ιστορία. Αλλά είναι και αυτό μια εικόνα της Ελλάδος η οποία ανήκει πια στο παρελθόν. Η εικόνα της καινούργιας Ελλάδας την οποία χτίζουμε είναι ο καινούργιος δρόμος, ο οποίος πιστοποιεί κάτι στο οποίο αποδίδω πάντα πολύ μεγάλη σημασία, φίλες και φίλοι: τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων.

Διότι σήμερα είμαι υπερήφανος, τέσσερα χρόνια αφότου με εμπιστευτήκατε να κυβερνήσουμε τον τόπο μαζί, ότι οι κεντρικές μου προεκλογικές δεσμεύσεις που είχα δώσει εδώ στην Ηλεία πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια στον ίδιο χώρο, τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Σας είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές και μείωσα τους φόρους και τις εισφορές. Σας είχα πει ότι θα φέρω επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και το κάναμε πράξη. Τριακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Σας είπα -και θα μιλήσω στη συνέχεια λίγο για αυτό, γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- ότι θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες μας. Και το 2022 κάναμε ρεκόρ εξαγωγών από τον πρωτογενή μας τομέα, 8 δισεκατομμύρια συνολικά οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα. Και μιλάω σε μια πολύ ανταγωνιστική γεωργική Περιφέρεια, η οποία γνωρίζει πόσο μεγάλη σημασία πρέπει να αποδώσουμε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σας είχα πει επίσης το 2019 ότι θέλω μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή που να προστατεύει τα σύνορά της. Και σήμερα τα σύνορα της πατρίδας μας είναι επιτέλους θωρακισμένα, και τα χερσαία και τα θαλάσσια.

Σας είχα πει ότι θέλω μια Ελλάδα η οποία μετά από μια δεκαετία θα επενδύει επιτέλους στις Ένοπλες Δυνάμεις της και τα πρώτα Rafale πετάνε ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Και όταν με το καλό προμηθευτούμε τα F-35, η έδρα τους θα είναι εδώ στην Ηλεία, λίγο πιο βόρεια, στην Ανδραβίδα.

Όλες αυτές τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, φίλες και φίλοι, τις κάναμε πράξη. Και τις κάναμε πράξη -συγκρατήστε το αυτό- όχι σε έναν ουδέτερο χρόνο, σε μία εποχή όπου έπρεπε να διαχειριστούμε μία σειρά από ταυτόχρονες κρίσεις: μεταναστευτική εισβολή, κορονοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, διεθνής «έκρηξη» των τιμών, ένας επιθετικός γείτονας, φυσικές καταστροφές. Και τι δεν μας έτυχε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Όμως και τα βγάλαμε πέρα και η χώρα είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο ευημερούσα απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Και τα βγάλαμε πέρα και τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας.

Αυτό νομίζω ότι έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς σε κάθε προεκλογική περίοδο δεν αναμετριέται τόσο πολύ το παρελθόν με το παρελθόν, όσο το μέλλον με το μέλλον.

Και εγώ είμαι εδώ σήμερα όχι για να σας μιλήσω γι’ αυτά τα οποία μπορεί να έγιναν χθες -τα γνωρίζετε αυτά, είναι το διαπιστευτήριο της αξιοπιστίας μας-, αλλά να σας μιλήσω περισσότερο για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Και είμαι πάντα στη διάθεση όλων να αντιπαρατεθούμε με γνώμονα τον προγραμματικό μας λόγο.

Παρακολουθώ ότι στην αντιπολίτευση ασχολούνται τελευταία με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ θέλω να μιλώ για το πώς θα σας κόψω τους φόρους, πώς θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξω τον πρωτογενή τομέα, πώς θα ολοκληρώσω τα μεγάλα έργα.

Αφήνω το παρελθόν στους ιστορικούς. Αναρωτιέμαι, στα νέα παιδιά, στους 16αρηδες και στους 17αρηδες, τι ακριβώς λέει όλη αυτή η συζήτηση. Κάποιοι θέλουν να γυρίσουν ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, διότι κάπου διάβαζα ότι θα πάει ο κ. Τσίπρας στη Λαμία τη Δευτέρα και θα μιλήσει, λέει, μπροστά στο άγαλμα του ‘Αρη Βελουχιώτη.

Μια χαρά, λοιπόν, τους αφήνουμε αυτούς στο παρελθόν του διχασμού. Εμείς θα μιλάμε για το μέλλον της ενότητας και της προόδου του ελληνικού λαού. Γιατί μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο παραγωγική Ελλάδα, με περισσότερες επενδύσεις.

Η Ηλεία είναι μία περιοχή που κατ’ εξοχήν μπορεί να αξιοποιήσει τα σημαντικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια περιοχή αναξιοποίητη -θα έλεγα- ακόμα, αγαπητέ μου κ. Επίτροπε, σε σχέση με τις τουριστικές της δυνατότητες. Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε τι σημαντικές επενδύσεις μπορούν να γίνουν στον τομέα του τουρισμού και φυσικά είναι μία περιοχή στην οποία μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Εκεί επιτρέψτε μου να πω δύο κουβέντες παραπάνω. Θυμάστε, στις επαφές τις οποίες είχαμε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια σας είχα πει ότι θέλουμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας, για τους κτηνοτρόφους μας. Να μπορέσουμε πρωτίστως να ενθαρρύνουμε τα συνεργατικά σχήματα. Και ναι, μειώσαμε στο 50% τη φορολόγηση για τους αγρότες οι οποίοι συνεργάζονται, και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό είναι το μέλλον. Αυτό είναι το μέλλον για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το κόστος παραγωγής και να μπορέσουμε να γίνουμε πραγματικά εξαγωγικοί.

Να λύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα προβλήματα της άρδευσης. Είμαστε μία περιοχή με πολύ νερό, αλλά με εκκρεμότητες ακόμα που έρχονται από το παρελθόν. Σήμερα δρομολογούμε σε όλη την επικράτεια το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο που έχει γίνει ποτέ τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας αγρότες. Ξέρω ότι έχουμε εκκρεμότητες με νέους αγρότες ακόμα εδώ. Θα κοιτάξω να το λύσω. Θέλω όλοι οι νέοι αγρότες που θέλουν να επιστρέψουν στα χωράφια, να μπορούν να τυγχάνουν της στήριξης της πολιτείας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα, λοιπόν, τα οποία μπορούν να γίνουν στον τομέα αυτό.

Όπως υπάρχουν πολλά πράγματα -και χαίρομαι, Δήμαρχε, που το ανέδειξες- που μπορούν να γίνουν στον τομέα της υγείας. Κοιτάξτε, δεν έχω κρυφτεί. Στην πανδημία ξέρετε καλά ότι το σύστημα υγείας δοκιμάστηκε. Κράτησε, όμως, όρθια τη χώρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του συστήματος υγείας το οποίο πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό του στη διάρκεια της πανδημίας.

Όμως η μεγάλη αναμόρφωση του ΕΣΥ, είναι ακόμα μπροστά.

Ακούστε το και εδώ λοιπόν, από την πόλη σας. Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Ό,τι νοσοκομείο υπάρχει, αν είναι μικρό, που είναι μικρό το δικό σας, θα γίνει ένα μικρό νοσοκομείο-κόσμημα. Εξειδικευμένο, να παρέχει τις βασικές ανάγκες και να μπορεί να συμπληρώνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πύργου.

Αλλά είμαστε εδώ και με τον ΥΠΕάρχη ο οποίος έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Ενισχύθηκε -και να το ακούσετε αυτό- το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά χρειάζεται κι άλλη ενίσχυση.

Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία, πρωτίστως νοσηλευτές αλλά και γιατρούς. Και θα βρούμε τρόπο εκεί που έχουμε δυσκολίες -θα τα πούμε και στον Πύργο αυτά. Ας πούμε δεν έχουμε αρκετούς παθολόγους. Θα βρούμε τρόπο να μπορούν τα νοσοκομεία σας να είναι καλά στελεχωμένα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται.

Βέβαια, κρατήστε κι αυτό που θα σας πω: υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Υγεία είναι και ο Προσωπικός Γιατρός, που για πρώτη φορά αρχίζει και τρέχει. Υγεία είναι και οι προληπτικές εξετάσεις τις οποίες κάνουμε για τις γυναίκες που είναι μαζί μας -το γνωρίζουν οι γυναίκες άνω των 50- για πρώτη φορά.

Αυτές που είναι άνω των 50 ξέρουν ότι για πρώτη φορά παίρνουν ένα μήνυμα από το κράτος που τους λέει «πηγαίνετε κάνετε προληπτική μαστογραφία». Έχουμε εντοπίσει παραπάνω από 7.000 γυναίκες σε όλη την επικράτεια που είχαν καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν, γιατί το κράτος προνόησε.

Οπότε, πάμε να τα επεκτείνουμε αυτά παντού. Για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, για τους καπνιστές μας προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα. Ναι, ξέρω ότι δεν ακούγονται ποτέ ευχάριστα αυτά, αλλά η πρόληψη σώζει ζωές, αυτή είναι η αλήθεια. Η πρόληψη σώζει ζωές, όσο και αν μας είναι δυσάρεστο μερικές φορές, πρέπει να τα κάνουμε αυτά.

Όλα αυτά, λοιπόν, συνθέτουν ένα σχέδιο για την υγεία της επόμενης μέρας, το οποίο θέλω να μου δώσετε τη δύναμη να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Μάθαμε πολλά στην πανδημία και ξέρουμε πού πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.

Όμως το παιχνίδι θα κριθεί τελικά στην οικονομία. Μπορούμε να συντηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την Ευρώπη, για να πλησιάζουμε επιτέλους την Ευρώπη; Μπορούμε. Και θα το πετύχουμε με τη δική μας κυβέρνηση, για να φτάσει επιτέλους ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, να πάει ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τετραετίας. Να μειώσουμε τα τεκμήρια, τα οποία και αυτά είναι μια πολύ άδικη μορφή φορολόγησης, η οποία πολλές φορές αδικεί την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών. Να μειώσουμε κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές.

Μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, υπό μια προϋπόθεση: ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε επενδύσεις και να αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από την Ευρώπη. Επειδή αποδείξαμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σας πείσουμε ότι θα το ξανακάνουμε την επόμενη τετραετία.

Και επειδή ακούτε πολλά -και έχει μια σημασία αυτό- για την επενδυτική βαθμίδα. Και θα μου πείτε, τι σημασία έχει τώρα για τον αγρότη της Ηλείας αν θα αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα; Έχει τεράστια σημασία. Γιατί τη στιγμή που θα την αποκτήσουμε θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για όλους, για το κράτος, για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, για τον αγρότη, για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία.

Για πρώτη φορά 60.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες, που δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αποκτούν αυτή τη δυνατότητα μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Μακάρι οι αντίπαλοί μας, αντί να κάθονται να ασχολούνται με τοξικότητες, να μας λοιδορούν και να παρουσιάζουν την εικόνα μας μαύρης Ελλάδος, να είχαν τη διάθεση να έρθουν να αντιπαρατεθούμε επί συγκεκριμένου προγραμματικού λόγου.

Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί δεν έχουν όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος και γιατί ντρέπονται να μιλήσουν για την Ελλάδα του παρελθόντος. Διότι το 2015 το θυμόμαστε πολύ καλά. Θυμόμαστε τον κ. Βαρουφάκη, τον βλέπουμε ξανά εδώ, παρόντα, γιατί θέλει να σας πάρει τώρα τα ευρώ και να σας τα κάνει «Δήμητρες», μαζί με κάποια σχέδια δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τους λέμε «ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεν θα πάρουμε. Δεν θα πάρουμε». Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη η οποία έχει σήμερα πειστική πρόταση διακυβέρνησης και γι’ αυτό θα μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Και είμαι σίγουρος, ειδικά εδώ στην Ηλεία, που δεν ήταν μια περιοχή στην οποία η Νέα Δημοκρατία πετύχαινε κατ’ ανάγκη τα καλύτερά της ποσοστά, ειδικά εδώ βλέπω μια μεγάλη μεταστροφή. Έχουμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, έχουμε εξαιρετικούς υποψηφίους, οι οποίοι κάνουν σημαντικό αγώνα για να αναδείξουν τα τοπικά προβλήματα. Και είμαι σίγουρος ότι ειδικά εδώ στην Ηλεία το αποτέλεσμα, κ. Περιφερειάρχα, θα εκπλήξει πολλούς ευχάριστα.

Γιατί εδώ, στην Ηλεία, ενώνεται αυτό το προοδευτικό ποτάμι πολλών συμπολιτών μας που μπορεί να μην ανήκαν παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία. Βλέπουμε όμως, τώρα, ότι υπάρχει μία σοβαρή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί, αγωνίζεται, αναγνωρίζει λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από τις δυσκολίες. Και όταν έγιναν λάθη, δεν έστηνα σόου με τις κάμερες. Βγήκα μπροστά και είπα «φταίμε και θα το διορθώσουμε». Και το ίδιο θα κάνουμε, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο πώς αντιλαμβανόμαστε το ήθος και το ύφος της εξουσίας.

Είμαστε, λοιπόν, τέσσερα χρόνια πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι. Είμαι πιο αποφασισμένος σήμερα να συγκρουστώ με τις δυσλειτουργίες του κράτους. Γιατί υπάρχουν ακόμα παθογένειες οι οποίες μας κρατάνε πίσω, μην έχουμε αμφιβολίες για αυτό.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα για το Δημόσιο, αξιολόγηση παντού. Κανείς καλός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Έτσι δεν είναι; Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Οι καλοί θα επιβραβεύονται και αυτοί που είναι λιγότερο καλοί, θα τους παροτρύνουμε να γίνουν καλύτεροι. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε και στην εκπαίδευση.

Παντού αξιολόγηση. Στην εκπαίδευση, έχουμε τα νέα παιδιά εδώ μαζί μας και καθώς ερχόμουν, έβλεπα -και είναι πολύ συγκινητικό- κάποια βίντεο τα οποία τώρα αναρτώνται, από τους νέους διαδραστικούς πίνακες που βάζουμε σε όλα τα σχολεία μας.

Είναι μία επανάσταση αυτό που γίνεται για την παιδεία, 36.000 διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία, από Ε’ δημοτικού και πάνω. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προέρχονται τα λεφτά, για να ξέρετε πού πηγαίνουν και τα ευρωπαϊκά χρήματα τα οποία εμείς διεκδικήσαμε για δικό σας λογαριασμό.

Φωτ.: Γιώργος Σπυρόπουλος
Φωτ.: Γιώργος Σπυρόπουλος
Φωτ.: Γιώργος Σπυρόπουλος
Φωτ.: Γιώργος Σπυρόπουλος

Ξαφνικά το μάθημα αποκτά μία τελείως διαφορετική διάσταση. Αυτό σημαίνει να επενδύουμε στην εκπαίδευση του μέλλοντος. Να έχουμε σύγχρονα σχολεία, τα οποία μπορούν πραγματικά να κάνουν το μάθημα για τα παιδιά ενδιαφέρον, για να μπορούν να τους ετοιμάζουν για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.

Ας έρθουν, λοιπόν, αν θέλουν οι αντίπαλοί μας να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Ένα είναι βέβαιο, στις 16 μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές δεν έχω καμία διάθεση να τους παρακολουθήσω σε μία στείρα αντιπαράθεση. Εγώ θα μιλάω για το μέλλον και τους αφήνω αυτούς να τσακώνονται για το παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, στις εκλογές οι πολίτες θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει αυτή η μεγάλη ώρα της ευθύνης, της δημοκρατικής ευθύνης -είναι γιορτή της δημοκρατίας οι εκλογές. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, κάνουμε πέντε-έξι ομιλίες την ημέρα και κάποια στιγμή, μία μέρα πριν τις εκλογές, πηγαίνουμε σπίτι μας και περιμένουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά των εκλογών.

Μετά η ευθύνη περνά σε εσάς, στην καθεμία και στον καθέναν από εσάς. Ειδικά στα νέα παιδιά, ελάτε να ψηφίσετε, μην πάτε στις παραλίες. Διαμορφώστε εσείς το μέλλον που σας αξίζει. Και σκεφτείτε προσεκτικά, μην ακούσετε κατ’ ανάγκην τι σας λένε οι γονείς σας. Είστε ώριμοι και έμπειροι να μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας τι είναι καλύτερο για εσάς και για το μέλλον σας.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος ένας μεγάλος νικητής θα υπάρχει, θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα γυρίσω εδώ πάλι στην Ηλεία, στην όμορφη πόλη σας, πάλι ως Πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το πολύ ωραίο έργο που ξεκινήσαμε.

Σταθερά, τολμηρά, μπροστά, για μία αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Καλή δύναμη, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθεί, ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού στον Πύργο

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, θα τα διαλύσουμε και τα λίγα σύννεφα και η 21η Μαΐου θα είναι μία μέρα ηλιόλουστη με γαλανό ουρανό, με τη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη νικήτρια, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο το οποίο αναλάβαμε το 2019.

Πράγματι, Δήμαρχε, θυμάμαι την τελευταία φορά που βρέθηκα εδώ και περπάτησα αυτό το δρόμο. Τότε ήμασταν λιγότεροι, όμως κερδίσαμε τις εκλογές με 40%. Τότε οι Έλληνες εναπόθεσαν σε εμάς τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια πιο ενωμένη πατρίδα. Για περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία. Θα έρθω και στα θέματα της υγείας, γιατί ξέρω πόσο πολύ σας απασχολούν.

Πράγματι, σας είχα πει λίγα και καλά. Είχα αναλάβει τρεις κεντρικές δεσμεύσεις απέναντί σας, σε εθνικό επίπεδο. Σας είχα πει ότι θα απαλλάξω τη μεσαία τάξη από τη λυσσαλέα υπερφορολόγηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανα πράξη τη δέσμευσή μου, μειώσαμε πενήντα φόρους, 7 δισεκατομμύρια μόνιμες φορολογικές απαλλαγές.

Διότι γίνεται μία μεγάλη συζήτηση -και δικαιολογημένα- για την ακρίβεια, η οποία πράγματι ροκανίζει το εισόδημα, όμως να ξέρετε ότι κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει. Είναι νομοτελειακό αυτό, έχει ήδη αρχίσει και γίνεται. Αλλά οι φοροαπαλλαγές και η στήριξη του εισοδήματος τις οποίες ρυθμίσαμε εμείς είναι μόνιμες φοροαπαλλαγές.

Και δεν σταματάμε μόνο εδώ, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Τηρήσαμε, λοιπόν, την κεντρική μας δέσμευση για χαμηλότερους φόρους και εισφορές.

Σας είχα πει ότι θέλουμε περισσότερες δουλειές και περισσότερες επενδύσεις. Δημιουργήσαμε συνολικά στη χώρα 300.000 νέες θέσεις εργασίας και φέραμε επιχειρηματικούς κολοσσούς που επένδυσαν για πρώτη φορά στην πατρίδα μας. Γυρίζουν παιδιά από το εξωτερικό για πρώτη φορά, όχι με το ρυθμό που θέλουμε ακόμα, αλλά υπάρχει αυτή η αίσθηση και η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα ναι, μπορούν επιτέλους να πάνε καλύτερα.

Και από εκεί που ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη, είμαστε πρωταθλητές. Κι ακριβώς επειδή είμαστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε πόρους να στηρίζουμε την παιδεία, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα.

Και το τρίτο που σας είχα πει, είναι ότι θέλω μία πατρίδα ισχυρή και ασφαλή. Μια πατρίδα η οποία προστατεύει τα σύνορά της, η οποία ορθώνει το ανάστημά της απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία.

Και ναι, φυλάξαμε τα σύνορά μας. Ίσως εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, δεν σας αφορά τόσο πολύ αυτό το πρόβλημα, αλλά για πηγαίνετε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα δείτε μια τελείως διαφορετική εικόνα σήμερα. Φυλάξαμε τα σύνορά μας.

Φυλάξαμε τα σύνορά μας, επενδύσαμε στην άμυνά μας. Και το έλεγα και πριν από λίγο στα Λεχαινά, στην Ανδραβίδα θα υποδεχθούμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το 2028, είκοσι F-35, με μια επένδυση η οποία θα ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουμε να τα υποστηρίξουμε.

Αυτή είναι η Ελλάδα, η ισχυρή Ελλάδα της εθνικής κυριαρχίας. Μία Ελλάδα η οποία παίζει πια πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη. Μία Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται επάξια και μπορεί, επιτέλους, από ουραγός να γίνει πρωταγωνίστρια.

Αυτά λοιπόν, Δήμαρχε, όπως είπες, ήταν τα λίγα και τα καλά τα οποία σας είπα το 2019. Και τα υλοποιήσαμε όλα αυτά -προσέξτε- παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν φανταζόμουν ποτέ τον Ιούλιο του 2019, όταν έκατσα στο γραφείο μου στο Μαξίμου, ότι θα έπρεπε να διαχειριστώ τόσες κρίσεις ταυτόχρονα. Θα μπορούσα σήμερα να έρθω και να σας πω, «ξέρετε, δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας επειδή έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, μια επιθετική Τουρκία, μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές».

Δεν σας το λέω, επειδή κρατήσαμε το σκάφος της χώρας σταθερό, αλλά ταυτόχρονα υλοποιήσαμε και τις δεσμεύσεις μας. Και γι’ αυτό και σήμερα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα αυτό το γαλάζιο κύμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κύμα το οποίο υψώνει ακόμα πιο ψηλά τις προσδοκίες μας και τις απαιτήσεις των Ελλήνων για την επόμενη τετραετία.

Επειδή το ζητούμενο δεν είναι να σας πω εγώ τι κάναμε τέσσερα χρόνια. Αυτό έχει αξία -το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα- για ένα λόγο και μόνο, για τη συνέπεια λόγων και έργων. Διότι στις εκλογές συγκρίνονται πάντα προγράμματα κομμάτων.

Εγώ αυτά τα οποία σας λέω ότι θέλω να κάνω την δεύτερη τετραετία, ξέρω ότι μπορώ να τα υλοποιήσω. Επειδή υλοποίησα αυτά τα οποία σας είπα το ’19. Γι’ αυτό και οι πολίτες χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Νέα Δημοκρατία.

Και η επόμενη τετραετία, ειδικά, θα έλεγα, εδώ για την Ηλεία, θα είναι μια τετραετία που πρέπει η Ηλεία να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος μια φράση. «Ναι, η Ηλεία με τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της». Και μιας και μιλάμε για δρόμους, θα ξαναβρεί το δρόμο της κάνοντας πράξη τη μια κεντρική δέσμευση που σας έδωσα το ’19, να ολοκληρώσουμε μέχρι το ’25 το δρόμο Πύργου – Πάτρας.

Θέλω να σας πω ότι όταν ανέλαβα αυτή τη δέσμευση απέναντί σας το ’19, ούτε εγώ ο ίδιος ήξερα πόσο περίπλοκη θα ήταν αυτή η υπόθεση. Πόσο μπλεγμένα ήταν τα πράγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως θυμάστε, είχε σπάσει το δρόμο σε οκτώ εργολαβίες για να δώσει τις μισές στον αγαπημένο της εργολάβο, από τον οποίο στη συνέχεια ζητούσε να φτιάξει το δικό του κανάλι. Το ξεμπλέξαμε το έργο. Το προχωράμε, το χρηματοδοτούμε. Θα είναι έτοιμος ο δρόμος, αλλά ο δρόμος δεν θα σταματήσει μόνο στον Πύργο.

Ο δρόμος πρέπει να πάει -και ωριμάζουμε τις μελέτες- μέχρι τη Μεσσηνία. Πρέπει να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Για να σπάσει επιτέλους πλήρως η απομόνωση της Ηλείας.

Όμως, αποτελεί -αυτό το έργο και μόνο- μία ένδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε τη σημαντική συνεισφορά των μεγάλων έργων υποδομής για την τοπική ανάπτυξη.

Αλλά, φίλες και φίλοι, η επόμενη τετραετία δεν θα είναι μόνο η τετραετία της υλοποίησης των μεγάλων έργων. Είναι πολλά αυτά τα οποία γίνονται. Όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, που θα είναι και ο επόμενος Περιφερειάρχης σας, έχει μια εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση και είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο για το πώς οραματιζόμαστε όλη την Περιφέρεια. Και ο Δήμαρχος γνωρίζει καλά ότι για πρώτη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε στη διάθεσή της τόσους πολλούς πόρους από την κεντρική εξουσία.

Εμείς συνεργαζόμαστε με Δήμους και Περιφέρειες, δεν βλέπουμε χρώματα, βλέπουμε προβλήματα. Και η δουλειά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα και να έχουμε καλή σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε του Α’ είτε του Β’ βαθμού.

Αυτή, λοιπόν, η προοπτική της ανάπτυξης για την Ηλεία θα μεταφραστεί σε περισσότερες επενδύσεις και η κεντρική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία είναι μια δέσμευση στήριξης των εισοδημάτων. Διότι όπου πηγαίνω ακούω μία κουβέντα: «καλή η ανάπτυξη και πράγματι είναι σημαντική, αλλά αυτή η ανάπτυξη πρέπει να περάσει σε όλους». Και η ανάπτυξη περνά σε όλους όταν έχουμε περισσότερες επενδύσεις, όταν ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ όσες κλείνουν, αλλά κυρίως όταν αυξάνονται οι μισθοί.

Είναι δέσμευσή μου να αυξήσουμε τους μισθούς κατά 25% στην επόμενη τετραετία. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950. Γιατί εμείς πήγαμε τον κατώτατο από τα 650 στα 780. Μπορούμε να πετύχουμε και αυτό το στόχο.

Και επειδή ακούω πολλά για τους συνταξιούχους και για το ΕΚΑΣ, θυμηθείτε λίγο ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος τσάκισε τις συντάξεις. Έχει όνομα αυτή η «σφαγή» των συνταξιούχων: Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξης Τσίπρας. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.

Εμείς τι κάναμε για τους συνταξιούχους; Από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν πράξη. Για πρώτη φορά, αυξήθηκαν οι συντάξεις έως και 8%. Κάποιοι, αρκετοί, οι οποίοι είχαν προσωπική διαφορά, δεν είδαν αυτές τις αυξήσεις. Εμείς όμως τι κάναμε για την προσωπική διαφορά; Εμείς είπαμε, πολύ ωραία, υπάρχει πρόβλημα με την προσωπική διαφορά, ειδικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε εκείνους τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με έκτακτη βοήθεια, έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων.

Και βέβαια, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Διότι εμείς επειδή, είμαστε νοικοκυραίοι στα δημόσια οικονομικά, πάντα μπορέσαμε και στηρίξαμε την οικονομία σε κάθε δυσκολία.

Το κάναμε στην πανδημία. Σήμερα βλέπετε έναν εμπορικό δρόμο εδώ ο οποίος σφύζει από ζωή, όχι μόνο γιατί είμαστε πολλοί εμείς, αλλά γιατί γενικά η οικονομία παρά τις δυσκολίες πηγαίνει καλύτερα. Γιατί έγινε αυτό, φίλες και φίλοι;

Δεν υπάρχει ένας επιχειρηματίας μικρομεσαίος ο οποίος να μην αναγνωρίζει ότι στην πανδημία αυτή η κυβέρνηση ήρθε και έδωσε επιστρεπτέα προκαταβολή και μη επιστρεπτέα προκαταβολή, κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας, για να μπορούν σήμερα όλα αυτά τα καταστήματα να πηγαίνουν καλύτερα.

Τους φόρους τους μειώσαμε και θα εξακολουθούμε να τους μειώνουμε. Το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει μέσα στην επόμενη τετραετία, το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ, τα τεκμήρια θα μειωθούν 30%.

Δεν τα δίνω όλα, άλλοι τα δίνουν όλα. Λοιπόν, εγώ δίνω αυτά τα οποία μπορώ και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από αυτούς οι οποίοι σας τάζουν λαγούς με πετραχήλια, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν απολύτως τίποτα από αυτά τα οποία λένε, γιατί ξέρουν ότι τελικά το μόνο το οποίο κάνουν είναι διαχείριση ήττας.

Και μάλιστα έλεγα και στην Ανδραβίδα που ήμουν πριν από λίγο, τώρα τσακώνονται, προσέξτε, τσακώνεται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και το τι έγινε το 1981.

Τους λέω, εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται το 2023, τι γίνεται γι’ αυτά τα νέα παιδιά, πώς θα βελτιωθούν οι μισθοί, πώς θα πέσουν οι φόροι, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα στηριχθούν οι αγρότες, πώς θα έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία. Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Ας τσακώνονται αυτοί για το παρελθόν, δεν πειράζει, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον και θα μιλάμε με έργα και όχι με λόγια.

Και μιας και το θίξατε το θέμα, γιατί ξέρω ότι είναι θέμα το οποίο είναι δύσκολο και πονά, μου θίξατε πολλοί το θέμα της υγείας. Θέλω κι εδώ από τον Πύργο να δώσω μία διαβεβαίωση, την έδωσα πριν από λίγο και στην Αμαλιάδα: όλες οι δομές υγείας του νομού θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν, όλες.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και το νοσοκομείο του Πύργου, το οποίο κτιριακά είναι καλό αλλά έχει αδυναμίες ως προς το προσωπικό, ειδικά το ζήτημα των παθολόγων, το ξέρω, μας έχει απασχολήσει πολύ και θα το λύσουμε το ζήτημα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Θέλω να ξέρετε ότι η επόμενη τετραετία, θα είναι η τετραετία στην οποία θα κάνουμε μία μεγάλη επένδυση στη δημόσια υγεία. Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, περισσότερο προσωπικό -χρειαζόμαστε σε ορίζοντα τετραετίας 10.000 παραπάνω νοσηλευτές και γιατρούς. Θα τους προσλάβουμε.

Χρειαζόμαστε καλύτερες απολαβές. Εμείς αυξήσαμε ήδη τους μισθούς σε πρώτη φάση κατά 10% στους υγειονομικούς. Μετά από 15 χρόνια αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι μισθοί. Και από 1/1/24 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο.

Έχουμε προβλέψει 500 εκατομμύρια συνολικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, για καλύτερους μισθούς.

Θα δώσουμε έμφαση, λοιπόν, στη δημόσια υγεία. Όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην πρωτοβάθμια υγεία και στην πρόληψη και στις προληπτικές εξετάσεις. Καρκίνος του μαστού. Ήδη πάρα πολλές γυναίκες σπεύδουν και κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ξέρετε, διότι είναι πάντα σημαντικό να προλαμβάνουμε την ασθένεια πριν αναγκαστούμε να την θεραπεύσουμε.

Να ξέρετε, λοιπόν, ότι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από ένα πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο αποτελεί κεντρική μου πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

Και πιστεύω ότι εδώ, στην Ηλεία, θα δείτε σύντομα αποτελέσματα. Και αν υπήρχαν καθυστερήσεις -που μπορεί να υπήρχαν- πρώτος εγώ θα τις αναγνωρίσω και θα αναλάβω την ευθύνη να τις διορθώσω. Διότι αυτό περιμένετε από τους πολιτικούς σας, να λύνουν τα προβλήματα και όχι να μεταθέτουν την ευθύνη αλλού.

Και για την παιδεία, επειδή ξέρω ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με το θέμα των τμημάτων, είδα έναν νεαρό πριν ο οποίος ήταν 17 χρόνων, Β’ Λυκείου, θέλει να δώσει εξετάσεις του χρόνου. Του λέω, «πού θέλεις να πας;» Μου λέει «σε στρατιωτική σχολή». Του λέω, «ξέρεις, κάποιοι σου τάζουν τώρα» -προσέξτε την ανεντιμότητα, τρεις εβδομάδες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις- «θα μπαίνετε όλοι χωρίς να γράφετε ουσιαστικά. Όλοι μια θέση στα πανεπιστήμια».

Όχι, φίλες και φίλοι. Όχι. Είναι ανέντιμο αυτό το οποίο κάνουν, απέναντι στα πάρα πολλά παιδιά τα οποία διαβάζουν και προσπαθούν να περάσουν στα πανεπιστήμια και στην επιβράβευση της δικής τους δουλειάς και της δικής σας ως γονείς που τα στηρίζετε.

Θα επιμείνουμε στην πολιτική της μεταρρύθμισης αλλά αναγνωρίζω, ταυτόχρονα, ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για το πρόβλημα της Ηλείας ώστε να μην αισθάνεται η Ηλεία ότι δεν έχει καμία εκπροσώπηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε με το πανεπιστήμιο. Δεν είναι αμιγώς δική μας απάντηση, ούτε δική μας απόφαση. Αναγνωρίζω, όμως, ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα θέλω να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για μια πιο κοινωνική, πιο δίκαιη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα η οποία φροντίζει τους πιο αδύναμους.

Είδα πριν από λίγο έναν ανάπηρο συμπολίτη μας, με ευχαρίστησε για το γεγονός ότι αυξήσαμε τα αναπηρικά επιδόματα κατά 8%. Μου λέει, όμως, «αυτό δεν είναι αρκετό». Και έχει δίκιο.

Η πρώτη μας έννοια, το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αναπηρία και τους πιο αδύναμους. Έχουμε ένα σχέδιο συνολικό για την κοινωνική μας πολιτική, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε. Είμαστε στη μέση του δρόμου. Δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την καλή δουλειά την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Ξέρετε, πολλές φορές παρουσιάζω το όραμά μου για την Ελλάδα του μέλλοντος, σαν ένα σπίτι το οποίο είναι ουσιαστικά μισοχτισμένο. Τα θεμέλια του σπιτιού της Ελλάδας μας, του κοινού μας σπιτιού, είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν πάμε πουθενά. Αν δεν υπάρχουν λεφτά, τα οποία λεφτά θα έρθουν από την ανάπτυξη, δεν πρόκειται να υπάρχουν πόροι, ούτε για τον πρωτογενή τομέα ούτε για την υγεία, ούτε για την παιδεία.

‘Αρα, η πορεία της ανάπτυξης της χώρας πρέπει να παραμείνει αδιατάρακτη. Και από εκεί και πέρα πάνω σε αυτά τα θεμέλια θα χτίσουμε την παραγωγική Ελλάδα, την κοινωνική Ελλάδα, την περιβαλλοντική Ελλάδα, τη δίκαιη Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα.

Κάπου έχουμε τρέξει πολύ γρήγορα. Κάπου πήγαμε πιο αργά. Στο ψηφιακό κράτος ας πούμε, έχει γίνει μία επανάσταση. Φαντάζομαι ότι και οι πολίτες οι οποίοι δεν μας ψηφίζουν αναγνωρίζουν ότι πριν από τέσσερα χρόνια περίμεναν στις ουρές για το παραμικρό και τώρα μπορούν να τα κάνουν από το gov.gr. Αυτό είναι μία κατάκτηση για τη χώρα. Συνολική κατάκτηση και δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.

Το ίδιο και στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εδώ είχαμε χρόνια ζητήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία. Τα έχουμε βάλει όλα σε μία τάξη. Προχωράμε τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Κάνουμε προγράμματα για να μπορούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πιο φθηνή ενέργεια, να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Αύριο θα έχουμε προγράμματα, φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, για να μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Αυτά είναι τα θέματα που σας καίνε. Αυτά είναι τα θέματα που σας απασχολούν, όχι το πώς τσακώνονται οι πολιτικοί στα κανάλια διαγωνιζόμενοι για το ποιος θα πει την πιο έξυπνη ατάκα. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά.

Τις επόμενες 16 μέρες θέλω να μιλήσουμε μόνο για το μέλλον. Εμείς έχουμε σχέδιο. Έχουμε πρόγραμμα. Μακάρι να έχουν οι αντίπαλοί μας το θάρρος να αντιπαρατεθούμε επί προγραμματικών δεσμεύσεων. Να κοστολογήσουμε τις προτάσεις μας, να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά μπορούν να κινηθούν εντός των ορίων της οικονομίας και ποιοι ξανακάνουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που έκαναν το ’14.

Έβλεπα πάλι τον κ. Τσίπρα να παρουσιάζει το πρόγραμμά του. Και είδα ότι έλεγε ακριβώς τα ίδια. Χρησιμοποιούσε τις ίδιες λέξεις, μέχρι και την ίδια εκφορά του λόγου με την περιβόητη ομιλία στη Θεσσαλονίκη το ’14, όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο και θα καταργήσει τις αυξήσεις όλες και θα μειώσει τους φόρους και τελικά είδαμε το αποτέλεσμα.

Αλλά επειδή πολλοί πολίτες έπαθαν και έμαθαν και μας εμπιστεύτηκαν το ’19, έχω ένα χρέος να ανταποδώσω αυτήν την εμπιστοσύνη. Και έχω και χρέος να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που θα εναποθέσουν οι πολίτες σε εμάς, που θα μας ψηφίσουν πρώτη φορά.

Είναι πολλοί αυτοί, ξέρετε, που δεν μας εμπιστεύτηκαν τελικά το ’19. Βλέπουν όμως ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική, που έχει συνέπεια λόγων και έργων, που μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, που μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στο εξωτερικό και θα μας εμπιστευτούν τώρα.

Έχουμε κάνει λοιπόν, φίλες και φίλοι, σημαντικά βήματα προόδου. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και δεν πρέπει αυτή η πορεία να διαταραχθεί και αυτό τελικά είναι το ζητούμενο των εκλογών.

Διότι μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Και ο κίνδυνος είναι η κάλπη της απλής αναλογικής, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει. Δείτε τι ζημιά έκανε η απλή αναλογική στους Δήμους. Οι Δήμαρχοι οι οποίοι είναι μαζί μας το γνωρίζουν, πώς κατέστησε ουσιαστικά τους Δήμους πρακτικά ακυβέρνητους.

Γι΄ αυτό και επιμένουμε, ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε συμπράξεις δήθεν προοδευτικών -έχω κουραστεί να ακούω ότι η Αριστερά είναι η δήθεν προοδευτική παράταξη. Όχι, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη λαϊκή παράταξη, είμαστε η παράταξη της προόδου.

Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε συμπράξεις δήθεν προοδευτικών που θα παρακάμψουν την εντολή του ελληνικού λαού και θα ξαναφέρουν στο τραπέζι αυτούς οι οποίοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα ευρώ σας με «Δήμητρες», ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να είναι πανίσχυρη η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου. Να στείλετε εσείς κι εδώ από τον Πύργο το μήνυμα για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη τετραετία.

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω αυτές τις 17 μέρες που έμειναν, όλοι να βάλουμε πλάτη σε αυτόν τον αγώνα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου, όπως βλέπετε, κάνω πέντε και έξι ομιλίες κάθε μέρα, ακόμα έχω καταφέρει να διασώσω τη φωνή μου αλλά δεν ξέρω για πόσο θα συμβεί αυτό και θα εξακολουθώ να το κάνω.

Αλλά τελικά η ευθύνη ανήκει σε όλους σας. Ο καθένας γνωρίζει κάποιον ή κάποια συνάδελφό του, φίλο του, γνωστό του, συγγενή του, που μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει. Κάντε την προσπάθεια να τους πείσετε ότι αξίζει τον κόπο να μας εμπιστευτούν.

Αξίζει τον κόπο να μας εμπιστευτούν, όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα πάρουμε το βράδυ της 21ης Μαΐου, τόσο πιο αποφασισμένοι θα είμαστε για να μπορέσουμε να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα.

Και εγώ μετά από τέσσερα χρόνια, σας διαβεβαιώνω ότι είμαι πιο έμπειρος, αλλά και πιο αποφασισμένος να αλλάξω όλα αυτά τα οποία μας πληγώνουν και μας πάνε πίσω. Δεν άλλαξε, δεν μεταμορφώθηκε η Ελλάδα σε μία τετραετία, ούτε σας είπα ποτέ ότι μπορώ να κάνω θαύματα. Αλλά σίγουρα είναι μία πολύ καλύτερη χώρα από αυτήν που ήταν το 2019.

Και το 2027, με τη δική σας στήριξη, θα είμαστε ακόμα καλύτερη χώρα, πιο κοντά στην Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη παντού, να μην υπάρχει καμία Περιφέρεια και καμία Περιφερειακή Ενότητα που να αισθάνεται ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ότι αισθάνονται παραμελημένοι από την Πολιτεία. Αυτό είναι το χρέος μου, αυτή είναι η ευθύνη μου, δώστε μου τη δύναμη να κάνω το όραμά μου πράξη.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη και με ακόμα υψηλότερα ποσοστά εδώ στην Ηλεία σε σχέση με αυτά που είχαμε το 2019. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ».

Τοποθέτηση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα βασικά θέματα – προβλήματα του Δήμου καθώς και της Ηλείας έθεσε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στον Πύργο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα της Παιδείας και της Υγείας καθώς και της κατασκευής του δρόμου Πάτρα-Πύργος.

Αναφορικά με τον δρόμο, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι έχει μπει σε φάση υλοποίησης κι απαιτείται η πλήρης τήρηση του χρονοδιαγράμματος, κι ακόμα πως ο Δήμος Πύργου βοηθάει μέσω του λατομείου στην απρόσκοπτη κατασκευή του έργου. Επίσης τόνισε ότι «η τοπική κοινωνία θα τιμωρήσει όσους δολίως προβάλλουν αντιστάσεις στην απρόσκοπτη εξέλιξή του».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμαρχος Πύργου, νωρίτερα κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα και θέματα προς υλοποίηση του Δήμου.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε τρεις φορές στον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου και απάντησε στις τοποθετήσεις του.

Στο εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος στα Χανάκια

Ένα από τα εργοτάξια όπου είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανάκια της Ηλείας, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο στην υλοποίηση του τμήματος Αμαλιάδα – Πύργος και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους.

«Εγώ φαντάζομαι ότι όσοι πια βλέπουν αυτή την εικόνα δεν πρέπει  να έχουν καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος επιτέλους γίνεται, γιατί θυμάστε ότι μέχρι και πριν από ένα, ενάμισι χρόνο είχαμε ακόμα κάποιες αμφιβολίες. Ασχολήθηκα προσωπικά με τρεις δρόμους. Με αυτόν, με τον Ε65, το βόρειο κομμάτι και με τον ΒΟΑΚ. Αυτοί και οι τρεις δρόμοι αν δεν υπήρχε ανάμειξη σε ανώτατο επίπεδο για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και χρηματοδότηση αλλά και εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ήμασταν ακόμα εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Να μιλάμε δηλαδή για ένα σχέδιο επί χάρτου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δήμαρχο Αμαλιάδας, Γιάννη Λυμπέρη να επισημαίνει ότι «πρώτη φορά η Ηλεία έχει τόσα μαζεμένα έργα ταυτόχρονα, είναι πρώτη φορά. Είναι πρωτόγνωρο αυτό το πράγμα».

O υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε την πολιτική διακυβέρνηση του τόπου δεσμευτήκαμε ότι το έργο του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος θα γίνει πραγματικότητα. Τότε πολλοί μας αμφισβήτησαν, σήμερα, όμως, όλοι βλέπουν ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Οι εργασίες «τρέχουν» όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το ενδιαφέρον του οποίου είναι πολύ μεγάλο. Άλλωστε, χάρη στις δικές του προσωπικές παρεμβάσεις ο σημαντικός αυτός αυτοκινητόδρομος μπήκε στη σφαίρα της υλοποίησης».

Ο νέος οδικός άξονας, συνολικού μήκους 74,5 χιλιομέτρων, θα βελτιώσει δραστικά την οδική ασφάλεια, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διάρκεια της διαδρομής ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής Ελλάδας.

Το έργο, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2025, θα τονώσει την αναπτυξιακή δυναμική της Ηλείας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, οφελώντας παράλληλα τις ακτοπλοϊκές και εμπορικές συνδέσεις με τα Επτάνησα.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος έφτασε σε τέλμα την περίοδο 2015-2019, όταν ακυρώθηκε ο προγενέστερος ενιαίος διαγωνισμός και το έργο κατακερματίστηκε σε οκτώ επί μέρους τμήματα παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεταν σε κίνδυνο την παροχή κοινοτικών πόρων.

Στη συνέχεια δημοπρατήθηκαν μόνο πέντε εργολαβίες και σημειώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κατατμημένου έργου, καθώς σε τέσσερα κομμάτια η πρόοδος κυμαινόταν μεταξύ 0,11% και 2%, μολονότι είχε παρέλθει περίπου το ένα τρίτο του συμβατικού χρόνου.

Τα προβλήματα λύθηκαν ύστερα από διαπραγματεύσεις της σημερινής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα την επανένταξη του αυτοκινητόδρομου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η χρηματοδοτική επιβάρυνση του Δημοσίου μειώθηκε κατά 80 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το κόστος των οκτώ εργολαβιών ενώ οι εργασίες προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Όλη η επικαιρότητα