Ηλεία

Στην Ηλεία υπάρχει μια ολόκληρη πόλη από αυθαίρετα! – Μετά το Πάσχα στη Βουλή το ζήτημα

Οι κάτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Ακούστε το άρθρο

Μικρά παλιά σπίτια, λυόμενα και παράγκες, πρόχειρες κατασκευές- σχεδόν παραπήγματα, πλινθόκτιστα σπίτια και απλά τροχόσπιτα, αλλά και κάποιες πολυτελείς βίλες συνθέτουν την εικόνα των παραθαλάσσιων οικισμών της Ηλείας.

Κάποια το ένα πάνω στο άλλο, θυμίζουν φαβέλες, έχουν χτιστεί άναρχα, αυθαίρετα και αποτελούν λαβύρινθο για όσους δεν διαμένουν σε αυτές…

Κάποιοι στην προσπάθειά τους να χτίσουν το δικό τους εξοχικό πιο μπροστά από τον προηγούμενο έφτασαν, κυριολεκτικά, να κάνουν τα σπίτια τους «πάνω» στην άμμο και εκεί που σκάει το κύμα. Σπιάτζα, Άγιος Ηλίας, Επιτάλιο, Κατάκολο κρατούν τα …σκήπτρα της αυθαιρεσίας.

Ωστόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των αυθαιρέτων και  στους δήμους Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας, και Ζαχάρως. Σε κάποιες μάλιστα ακτές η προσπέλαση είναι αδύνατη.

Στην Ηλεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει μια ολόκληρη πόλη από αυθαίρετα… ένας οικισμός τοποθετημένος πάνω στην αμμουδιά, που ξεκινά από τη Μεσσηνία και τερματίζει λίγο έξω από τη πόλη της Πάτρας. Είμαστε νομός με… ροπή στην αυθαίρετη δόμηση.

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών δρομολογώντας μια νέα ρύθμιση που θα δίνει, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν για να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί και το νοικοκύρεμα όλων αυτών των οικισμών. Να αποκτήσουν δηλαδή ρυμοτομικό σχέδιο και τις στοιχειώδης παροχές ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων κλπ

Με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

«Κλειδί» η παλαιότητα

Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου με ορόσημο το 1970 ή το 1980.

Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 50 χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970, ή πάνω από 40 χρόνια, αν η αφετηρία είναι το 1980.

Αλλιώς πρόστιμο και απομάκρυνση

Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980 το σχέδιο νόμου δεν θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, θα προβλέπει την απομάκρυνση από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα, ενδεχομένως και με πρόστιμο.

Κοινωνικά κριτήρια

Σίγουρα στο σχέδιο δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι περιοχές όπου υπάρχουν αυθαίρετα καθώς θα υπάρξουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» το τίμημα θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εξόφληση με δόσεις

Το ποσό θα υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφ. Πατρίς, το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος του. Θα υιοθετηθεί, δηλαδή, το μοντέλο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Πολλές οι απόπειρες

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει μια τάξη στο χάος των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Από το 1995 και μετά, όλες οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν με το θέμα.

Επιτροπές συγκροτήθηκαν, νομοσχέδια συντάχθηκαν, αλλά κανένα δεν έφθασε στη Βουλή.

Τα σχέδια κατέληγαν πάντα σε κάποιο συρτάρι…

Ένας οικισμός πάνω στην αμμουδιά, που ξεκινά από τη Μεσσηνία και τερματίζει λίγο έξω από τη πόλη της Πάτρας…

Στο πλαίσιο της νομιμοποίησης θα επιχειρηθεί και το νοικοκύρεμα αυτών των οικισμών. Να αποκτήσουν δηλαδή ρυμοτομικό σχέδιο και τις στοιχειώδης παροχές ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων κλπ

Κάποιοι στην προσπάθειά τους να χτίσουν το δικό τους εξοχικό πιο μπροστά από τον προηγούμενο έφτασαν, κυριολεκτικά, να κάνουν τα σπίτια τους «πάνω» στην άμμο και εκεί που σκάει το κύμα.

Όλη η επικαιρότητα