Αγροτικά Ηλεία

Στην Ηλεία ο υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης, Β.Κόκκαλης – Σύμμαχος για την εξυγίανση του αρδευτικού της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Αρωγός στην αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας και στην οικονομική εξυγίανση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και των ΤΟΕΒ της Ηλείας θα είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, όπως δήλωσε σε σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς της Ηλείας, κατά τη χθεσινή του περιοδεία στον νομό μας.

Ο κ. Κόκκαλης άκουσε προσοχή τα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, Νίκο Φάμελο, και τους προέδρους των ΤΟΕΒ στα γραφεία του οργανισμού στον Πύργο, και τόνισε ότι θα συμβάλει στη διευθέτηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΓΟΕΒ.

Επίσης, ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την αποστολή εμπεριστατωμένου τεχνικού δελτίου την επόμενη φορά που θα προκύψει ζημιά στις υποδομές από θεομηνία, προκειμένου να δρομολογήσει την άμεση αποκατάστασή τους.

Από την πλευρά τους, ο κ. Φάμελος και οι παρόντες πρόεδροι ΤΟΕΒ ανέλυσαν στα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου, υπογραμμίζοντας ότι είναι παρωχημένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμός για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, και ζήτησαν την έμπρακτη υποστήριξη του κ. Κόκκαλη στη «μάχη» που δίνουν με τα εισαγόμενα προϊόντα οι παραγωγοί της Ηλείας.

Παράταση και λύση  για τις παραλίμνιες εκτάσεις

Στον κ. Κόκκαλη τέθηκε το ζήτημα των παραλίμνιων εκτάσεων στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς, καθώς είναι έντονος ο φόβος ότι θα καταλήξουν σε… λίγα και πολυεθνικά χέρια. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, κατά τη συνάντησή τους στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, εκδήλωσε την ανησυχία των παραγωγών αλλά και του ιδίου για το νέο καθεστώς μίσθωσης και την ανάγκη προστασίας των ντόπιων αγροτών.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι είναι σχεδόν δεδομένη η παράταση για έναν ακόμη χρόνο αλλά και η έναρξη διαβούλευσης με το νέο έτος ώστε να θεσπιστούν τα νέα κριτήρια μίσθωσης. Όπως τόνισε, προβάδισμα θα έχουν οι Νέοι και ντόπιοι κατ΄επάγγελμα αγρότες και οι ομάδες παραγωγών, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση προτάσεων από όλους τους φορείς.

Πρωτοβουλία για την πρόληψη των ζημιών

Ο κ. Κόκκαλης αποκάλυψε ότι  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει συσκέψεις για την έναρξη νέου προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας μέσα από την έγκαιρη ειδοποίηση για τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να προστατεύεται η καλλιέργεια.

«Σημασία έχει για τους παραγωγούς η αξιοποίηση του καρπού και όχι η ζημιά. Για αυτό έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο συσκέψεις για ένα νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης και αντιχαλαζικής προστασίας. Έχει έρθει πλέον η ώρα να δούμε σοβαρά την πρόληψη, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας», είπε ο κ. Κόκκαλης, σημειώνοντας ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις ως προς το ύψος της χρηματοδότησης.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι οι καθυστερήσεις, ειδικά στα ΠΣΕΑ, είναι μεγάλες, και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να το βελτιώσει. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

«Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ένα ζήτημα που μου τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την ένταξη και άλλων ασφαλιστικών κινδύνων στον κανονισμό, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, τέθηκαν συνοπτικά στον κ.Κόκκαλη τα προβλήματα με την ένταξη των Νέων Αγροτων στη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις γαλακτοβιομηχανίες.

Όλη η επικαιρότητα