Επίσκεψη Νίκου Παππά: Αρωγός για την Ηλεία (PHOTOS)

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας με θέμα “Προκλήσεις της μεταμνημονιακής εποχής – Επίδικα της επόμενης μέρας” που πραγματοποιήθηκε στο Κουρβισιάνειο της Γαστούνης . Ως γνωστό στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας.

 

Των Παναγιώτη Φωτεινόπουλου, Κώστα Ζαφειρίου και Μαρίας Καραμπάτση

Άρχισε με του Πυροσβέστες

Με επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ολυμπίας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ηλεία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, θέλοντας εκ μέρους της κυβέρνησης να αποδώσει τον σεβασμό προς τους πυροισβέστες για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.

Τον κ. Παππά υποδέχθηκαν ο Συντονιστής Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων, Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γ. Καραμαλίκης, ο προϊστάμενος του ΠΚ Ολυμπίας, και ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτ. Παπαηλιού, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη της πολιτείας και τον ενημέρωσαν για την πορεία της αντιπυρικης περιόδου και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι πυροσβέστες έχουν τον σεβασμό και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι η Πυροσβεστική είναι ένας ευαίσθητος τομέας που πρέπει η κυβέρνηση, στη μεταμνημονιακή περίοδο, να στηρίξει έμπρακτα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αλλά και εξοπλισμού.

«Είναι θεμέλιο για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι άγρυπνοι έτοιμοι να μπουν σε κίνδυνο για να μην κινδυνεύσουν οι ζωές μας, οι οικογένειές μας και οι περιουσίες μας. Έχετε κερδίσει τον σεβασμό της κοινωνίας, διότι είστε οι άνθρωποι του καθήκοντος», είπε ο κ. Παππάς.

Ο κ. Παπαηλιού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου και ζήτησε από τον υπουργό να προωθηθεί η ψηφιακή επικοινωνία στην Πυροσβεστική, ώστε να βελτιωθεί κι άλλο το επίπεδο ετοιμότητας και επέμβασης σε συμβάντα.
Ο προϊστάμενος του ΠΚ Ολυμπίας, Αναστ. Κοτσώνης, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον υπουργό, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος με τον κ. Καραμαλίκη προσέφεραν ένα πυροσβεστικό τζόκει, «χρίζοντάς» τον επίτιμο μέλος!

 

Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον Τουρισμό της Ολυμπίας

Αρωγός στην τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ευθύμιο Κοτζιά, στελέχη της δημοτικής αρχής και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, ο κ. Παππάς ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στο δημαρχείο.

Ο υπουργός τόνισε ότι Αρχαία Ολυμπία  έχει το προνόμιο της μοναδικότητας σε σχέση με άλλες περιοχές και επισήμανε την κομβική σημασία του σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού στη διεθνή προβολή.

«Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι καταπληκτικής ομορφιάς τόποι μας να είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμοι και επισκέψιμοι, κάτι που έχει να κάνει και με τις υποδομές αλλά και με το να δημιουργήσουμε σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό που θα κάνει πιο ελκυστικό τον προορισμό και πιο γνωστή τη βαριά κληρονομία που έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αναδείξουμε. Ο οπτικοακουστικός τομέας μπορεί να αλλάξει τη διεθνή εικόνα της χώρας και θα στηρίξουμε έμπρακτα κάθε δράση ψηφιοποίησης του ανεκτίμητου υλικού της Αρχαίας Ολυμπίας, το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Παππάς.

 

Τι απάντησε για το Πάτρα-Πύργος

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, ο υπουργός εξέφρασε –βάσει της ενημέρωσης από τον υπουργό Υποδομών Χρ. ΣΠίρτζη- την αισιοδοξία για έναρξη των εργασιών το φθινόπωρο.

«Η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι προχωράνε οι συμβάσεις για γίνει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι το φθινόπωρο θα έχουμε έναρξη των εργασιών. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία και το ενδιαφέρον σας και θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση κατάφερε να παραδώσει εγκαίρους τους αυτοκινητόδρομους και με κόστος 700 εκατ. ευρώ μικρότερο», απάντησε ο κ. Παππάς.

 

Αυτοδιοικητικό προοδευτικό μέτωπο

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, με αφορμή την ψήφιση του «Κλεισθένη» και την ένταξη της ΔΕΥΑ Ολυμπίας στον «Φιλόδημο», περιέγραψε το όραμά του για τον νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση, για να μπει η ελληνική περιφέρεια σε τροχιά ισόρροπης ανάπτυξης.

«Επειδή η αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει κρίσμο ρόλο, χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που θα σηκώσει στις πλάτες του τον ξεχωριστό αυτό ρόλο. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση διεκδικητική και σε εγρήγορση, έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, που θα πιέζει για ισόρροπη ανάπτυξη με δίκαιαη κατανομή, θα προτεραιοποιεί και θα δημιουργεί, σε συνεργασία με κεντρική διοίκηση που θα ανταποκρίνεται», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Χρέος, μνημόνια και εργασιακό

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στις βασικές μεταμνημονιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέροντας πως το «μαξιλάρι» για την έξοδο στις αγορές είναι στα 24 δις. ευρώ και διασφαλίζει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

«Η χώρα γυρίζει σελίδα, είχαμε ιστορική απόφαση για το ελληνικό χρέος στο Γιούρογκρουπ, που ανοίγει καθαρό διάδρομο για τα επόμενα χρόνια. Η αναστολή πληρωμών για μεγάλο διάστημα και η ενίσχυση του “μαξιλαριού”, που είναι στα 24 δισ. € και θα ανεβεί, θα διασφαλίσει ότι οι επενδυτές ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με μια χώρα εξισορροπημένη δημοσιονομικά, η οποία δεν θα έχει πρόβλημα να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στο άμεσο μέλλον, κάτι που το βλέπουμε και τα χαμηλά επιτόκια», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στάθηκε ιδιαίτερα στο εργασιακό.

«Για πρώτη φορά συζητάμε τη στόχευση των θετικών μέτρων για την οικονομία που μπορούμε να πάρουμε. Με την ολοκλήρωση των μνημονίων θα συζητήσουμε τις προτεραιότητες, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διανομή μερίσματος για 3η χρονιά. Παράλληλα, έχουμε 700 εκατ. € δημοσιονομικό χώρο και θα κάνουμε εκτεταμένη διαβούλευση για την αξιοποίησή του. Η συζήτηση θα συμπληρωθεί με το αν και κατά πόσον θα εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, μέτρα που ψηφίστηκαν λόγω της επιμονής του ΔΝΤ», επισήμανε ο κ. Παππάς και άφησε αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

«Κάποιοι μας έλεγαν τότε να κλείσουμε όπως όπως την αξιολόγηση και να εφαρμόσουμε τα μέτρα χωρίς να πάρουμε αντίμετρα. Τώρα όμως ακούω υποκριτικές ενστάσεις. Εύχονται να μην ολοκληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια, διότι το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι ασύμβατο με την ομαλότητα στην οικονομική ζωή.  Για αυτό ακούμε ανοησίες ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αν αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Νίκος Παππάς: Άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ για το εργασιακό

Στήριξη για Μουσείο Μπελογιάννη και Ραδιοφωνικό σταθμό

Σε δύο χώρους- σημεία αναφοράς για την Αμαλιάδα και τον δήμο Ήλιδας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος επισκέφθηκε την μόνιμη έκθεση στο Μουσείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’ και τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, διατυπώνοντας την πρόθεσή του να στηριχθούν περαιτέρω οι προσπάθειες που γίνονται και στοχεύουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής.

Πρώτος σταθμός του κ. Παππά ήταν το Μουσείο ‘Νίκος Μπελογιάννης’, όπου και ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και την φιλόλογο Φανή Μαρτζάκλη, εκδηλώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα που καταγράφουν την διαδρομή του Νίκου Μπελογιάννη.

 

Ξεχωριστή συνεισφορά

Μετά το πέρας της ξενάγησης δήλωσε:  «Επισκεφθήκαμε την έκθεση του Μουσείου του Νίκου Μπελογιάννη, είναι ένας καταπληκτικός χώρος, με κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας τα οποία σημειώνουν τις σκοτεινές στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο, κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας τα οποία δεν επιτρέπεται σε καμία στιγμή του τώρα και του μέλλοντος να ξεχαστούν. Είναι κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας τα οποία διδάσκουν ότι ο διχασμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς την οπισθοδρόμηση. Η πρωτοβουλία για την συγκρότηση και την λειτουργία του Μουσείου είναι μία ξεχωριστή συνεισφορά στην τρέχουσα ιστορία της πατρίδας μας».

 

Αίτημα για δημοτικό ραδιόφωνο

Στην συνέχεια ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, όπου βρίσκεται και το μοναδικό Μουσείο Ραδιοφώνου, το οποίο έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής του σταθμού Σπύρος Μπεράτης.

Ο ίδιος μάλιστα ανέλαβε την ξενάγηση του κ. Παππά παρουσιάζοντάς του το πλούσιο ιστορικό υλικό, τόσο από παλιά ραδιόφωνα και πικ-απ, όσο και την πλούσια- μοναδική συλλογή από δίσκους που διαθέτει ο σταθμός.

Η επίσκεψη δεν περιορίστηκε στην ξενάγηση, καθώς ο κ. Χριστοδουλόπουλος άδραξε την ευκαιρία και επέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό με το οποίο ζητά να πάψει ο Ραδιοφωνικός σταθμός να είναι ‘Ανώνυμη Εταιρεία’ και να επανέλθει στην πρότερη μορφή, δηλαδή να μετατραπεί πάλι σε Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μπεράτης δώρισαν στον κ. Παππά βιβλία με την ιστορία του Ραδιοφωνικού σταθμού και την ιστορία της πόλης.

 

Και live εκπομπή!

Με αφορμή την παρουσία του εκεί ο κ. Παππάς μπήκε στον πειρασμό και μίλησε ζωντανά στον αέρα μέσα από τις συχνότητες του σταθμού, σε μία έκτακτη εκπομπή με τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού Θεόδωρο Τσαπάρα.

Χαρακτήρισε τον σταθμό ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και μάλιστα, ενθουσιασμένος από το πάθος του κ. Μπεράτη και την προσφορά του, από αέρος τον χαρακτήρισε ως ένα νέο άνθρωπο που έχει πάρει στην πλάτη του την όλη προσπάθεια.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ γιατί είναι μία γωνιά που είναι ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της περιοχής. Είναι πανελλήνια κληρονομιά και είναι τύχη που στις πλάτες του σηκώνει την προσπάθεια ένας νέος άνθρωπος ο κ. Μπεράτης που μιλούσε όλη αυτή την ώρα λιγότερο για το παρελθόν και περισσότερο για το μέλλον. Τον θεωρώ νέο και απολύτως άξιο αυτής της προσπάθειας, που είναι πάρα πολύ διδακτική και πρέπει όλα τα παιδιά της περιοχής να επισκεφθούν το Μουσείο και η πολιτεία να αναλάβει όλα τα μέτρα και αυτή και ανάλογες προσπάθειες να στηριχθούν. Το ραδιόφωνο είναι αναντικατάστατο και είναι καλό να το συνειδητοποιούμε όλοι ότι προσπάθειες σαν αυτές είναι ξεχωριστές συμβολές στην διάρκεια και στην παρουσία του ραδιοφώνου συνολικά. Και αποδεικνύει ότι στην ζωή δεν γίνονται τα πάντα για το χρήμα, υπάρχουν αξίες οι οποίες δεν είναι εξαγοράσιμες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

Θερμές ήταν οι ευχαριστίες από τον κ. Χριστοδουλόπουλο και τον κ. Μπεράτη και μάλιστα ο Δήμαρχος τον ευχαρίστησε και για την επανάκτηση της συχνότητας των μεσαίων και του έθεσε και στον ‘αέρα’ το θέμα της επαναφοράς του ραδιοφώνου ως δημοτικό ραδιόφωνο.

Λαμβάνοντας την υπόσχεση από τον κ. Παππά ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και αναφερόμενος συνολικά στο ραδιόφωνο και το μουσείο υπογράμμισε ότι: «Μπορούν τέτοιες προσπάθειες να παίξουν ρόλο για την συνολική ανάπτυξη της περιοχής».

Τον κ. Παππά συνόδευαν ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός.

Τα τρία «πρέπει» για την ανάπτυξη του νομού

Τρία «πρέπει» για την ανάπτυξη της Ηλείας έθεσε ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παπά που επισκέφθηκε χθες τη Γαστούνη, τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στην Ηλεία.

Ο υπουργός με τους συνεργάτες έφθασαν στις 19.45 στο δημαρχείο όπου τον υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Σάκης Γεωργόπουλος και Νίκος Μαφρέδας και ο πρόεδρος του ΝΠ κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος. Στη συνέχεια οδήγησαν τον υπουργό στον πρώτο όροφο στο γραφείο του δημάρχου. Ο Αλέξης Καστρινός  υποδέχθηκε τον κ.Παπά στο κεφαλόσκαλο με θερμή χειραψία και χαμόγελα και τον οδήγησε στην αίθουσα συσκέψεων.

Ο δήμαρχος του πρόσφερε την θέση στη κεφαλή του τραπεζιού και γύρω του κάθισαν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Μαρία Μπίλια, και αντιδήμαρχοι. Λίγο αργότερα έφθασε και ο βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας

Ο κ. Καστρινός  έκανε μια σύντομη περιγραφή του δήμου και στη συνέχεια κατέθεσε τρία «πρέπει» που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του νομού: 1/ Την ανάγκη να γίνουν έργα στο παραλιακό μέτωπο 2/ επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του εργοστασίου απορριμμάτων 3/ και να  ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τον δήμαρχο, συμφώνησε μαζί του και όσον αφορά για την Ολυμπία οδό είπε ότι από την ενημέρωση που έχει από τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη τα έργα θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Στη συνέχεια ο υπουργός συνοδεία των Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Μάκη Μπαλαρούρα  και του δημάρχου κατευθύνθηκαν πεζή στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου εκεί ο υπουργός  και στη συνέχεια ο κ. Μάκης Μπαλαούρας ανέπτυξαν τις ομιλίες τους.

-Περισσότερα από την επίσκεψη του υπουργού στη Γαστούνη στο αυριανό φύλλο της «Πατρίς»-

Η έξοδος από τα μνημόνια και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας μίλησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας που έγινε χτες βράδυ στη Γαστούνη.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Μάκης Μπαλαούρας έφερε τρεις καλές ειδήσεις: Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με πλήρη ελεγμένο φάκελο, ενώ για τα Λουτρά Καϊάφα βγαίνει η προκήρυξη για τις εργολαβίες της ανάπλασης του. Στις αρχές Σεπτέμβρη και τα δύο έργα θα προχωρήσουν! Επίσης είναι και το έργο για το στέγαστρο και την ανά-
πλαση γ΄φάσης στον Ναό Επικ. Απόλλωνα με ποσό 2,8 εκάτ. ευρώ.

Για όλα όσα άνοιξαν την είσοδο της χώρας στα μνημόνια με τη χρεοκοπία και τη λεηλασία του
δημόσιου πλούτου, την αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τον συμβιβασμό του με τους δανειστές και την έξοδο από τα μνημόνια, συνέχισε.

«Το τέλος του Προγράμματος είναι ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια κρίσης, έχουμε μαζεμένες τόσες πολλές θετικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες που συνιστούν μια νέα αρχή για τη χώρα», παρατήρησε.

«Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 20 Αυγούστου, βγαίνουμε καθαρά, οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε θωρακίσει τη χώρα έναντι απρόβλεπτων κρίσεων π.χ. μιας κρίσης στην Ιταλία, αφού έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων που θα συντάσσουν οι θεσμοί, ωστόσο, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για όλες τις παρεμβάσεις στο εξής θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε θέσει πλέον την οικονομία σε
τροχιά ανάκαμψης, όπως δείχνουν η μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20% μέσα σε μια
3ετία, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, 1,5% για το 2017 και 2,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η αύξηση που καταγράφεται σε όλους τους βασικούς δείκτες: 6,7% στη βιομηχανία, 30% στις άμεσες ξένες επενδύσεις, 11,6% στην αξία εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και 11% στον τουρισμό.»

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ο Μάκης Μπαλαούρας στάθηκε πρωτίστως σε τρία θέματα. Μπαίνουμε λοιπόν σε μία νέα φάση στην οποία αν και η κληρονομιά της κρίσης είναι ακόμη βαριά, διαμορφώνονται σημαντικές δυνατότητες, συνέχισε ο Μ. Μπαλα-
ούρας. «Διαθέτουμε αυξημένους βαθμούς ελευθερίας για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να διαμορφώσουμε ένα κράτος και μία οικονομία όπου να μην χρειαστεί ποτέ να ξανασυζητήσουμε για χρέος, για ξένη βοήθεια και προγράμματα».

Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό κράτος και προστασία των εργαζομένων

Πρώτον, στις περικοπές σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Αφού αναγνώρισε ότι υπό την πίεση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα, σημείωσε ότι «έχουμε διαψεύσει όλες τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τα θέματα των περικοπών μπαίνουν εκ
των πραγμάτων στο τραπέζι» με υπερκάλυψη του πλεονάσματος για 3 συνεχόμενες χρονιές και ρυθμούς ανάπτυξης που φέτος ξεπερνούν το 2%. Επομένως είναι πολύ πιθανό ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο δεν θα περικοπούν, με τη συναίνεση και των Ευρωπαίων, όπως άφησαν πριν λίγες μέρες να εννοηθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί.

Δεύτερον, στη δέσμευση για άμεση δρομολόγηση, αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου, μόνιμων αλλαγών πολιτικής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται και στοχευμένες αυξήσεις κοινωνικών δαπανών για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τρίτον, στη διαβεβαίωση για την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει το στοίχημα μιας δίκαιης ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με το κοινωνικό κράτος και την προστασία των εργαζομένων. «Προχωράμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας την προτεραιότητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο, στη Δικαιοσύνη και στο επενδυτικό κλίμα μέσω της αδειοδότησης των επενδύσεων, προκειμένου να λύσουμε ελλείμματα πολιτικής δεκαετιών. Δημιουργούμε κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, χαράσσουμε τον αιγιαλό, δημιουργούμε επιχειρηματικά πάρκα για να μπαίνουν επιχειρήσεις, δημιουργούμε με δυο λόγια προϋποθέσεις οργανωμένης δίκαιης ανάπτυξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων, να αυξηθούν οι μισθοί, να ενισχυθεί ακόμη
περισσότερο το κοινωνικό κράτος, και να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δημόσια Συστήματα Υγείας και Εκπαίδευσης», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.