Ελλάδα

Στην Ιταλία το «μαύρο κουτί» από τη συντριβή του ελικοπτέρου στον Πόρο

Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Η πρώτη πράξη της έρευνας για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου θα παιχτεί στην Ιταλία, καθώς εκεί θα μεταφερθεί το μαύρο κουτί που περιέχει όλα τα στοιχεία που θα δώσουν απαντήσεις στο πως συνετρίβη στον Πόρο το ελικόπτερο.

Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα το μαύρο κουτί καθώς η Ιταλία ήταν η χώρα όπου κατασκευάστηκε το ελικόπτερο και άρα το εξειδικευμένο προσωπικό γνωρίζει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές. «Το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι χωρητικότητας οχτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη και είχε μόνο δύο άτομα επάνω, δεν ήταν βαρύς δηλαδή για να πω ότι δυσκολευότανε να απογειωθεί. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», αναφέρει στο OPEN TV ο γενικός διευθυντής Αερομεταφορών ΥΠΑ, Χρήστος Παπαγεωργίου.

Με το ελικόπτερο που συνετρίβη είχε ταξιδέψει και ο διάσημος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν 

Το 2018 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, ζητούσε με έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς την τοποθέτηση στα καλώδια ειδικών ανακλαστήρων. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είχαν τραβηχτεί τότε από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε γίνει στην περιοχή.

Ο ΔΕΔΗΕ που μέχρι χθες δεν έβρισκε την επίμαχη επιστολή του Αθανάσιου Μπίνη, σήμερα υποστηρίζει ότι αυτή είχε φτάσει στην επιχείρηση μέσω e-mail στον πρώην διευθυντή δικτύου. Ποτέ, ωστόσο, δεν πρωτοκολλήθηκε. Έτσι διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να ανακαλύψει το γιατί.

Προειδοποίηση προς τον ΔΕΔΗΕ είχε κάνει και ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος ζητούσε να γίνουν υποθαλάσσια τα καλώδια.

via

Όλη η επικαιρότητα