Categories: Κόσμος

Στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Share

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την επανέναρξη εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουν συνομιλίες αύριο στην Κωνσταντινούπολη για την ασφαλή παράδοση στις διεθνείς αγορές σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια» αναφέρει ο Ακάρ σε ανακοίνωσή του.

Η τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο κατά την οποία οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, αλλά οι εξαγωγές της έχουν αποκλειστεί στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά πολεμικά πλοία, ενώ οι νάρκες που έχει τοποθετήσει το Κίεβο αποτελούν επίσης πρόβλημα.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες εδώ και εβδομάδες για την επανάληψη των παραδόσεων σιτηρών. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, 20 εμπορικά πλοία περιμένουν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και θα μπορούσαν να φορτωθούν γρήγορα με ουκρανικά σιτηρά.

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέχεια της επικοινωνίας του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την εγκαθίδρυση ασφαλών διαδρόμων για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Εκτιμούμε την [τουρκική] υποστή – ριξη. Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της άρσης του αποκλεισμού [ουκρανικών] λιμανιών και τη συνέχιση της εξαγωγής σιτηρών», ανέφερε μετά τη συνομιλία ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, υπογραμμίζοντας επίσης πως πρέπει να εμποδίσουν την αρπαγή των ουκρανικών σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την τουρκική προεδρία έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες, στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ για τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά, μέσω «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Tούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Oυκρανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα πιστεύει πως είναι εφικτή η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας πως θα κάνει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης επικοινωνία νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε τον καθορισμό «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται από τη Δύση ότι εκβιάζει με μια επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας των εμποδίων που θέτει η Ρωσία στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν εν όψει της ρωσο-τουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Επανέλαβε επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να λήξει με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία -αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών- αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, την οργή του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου ενός ρωσικού πλοίου που μετέφερε 7.000 τόνους ουκρανικά σιτηρά από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού.

Το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy υπό ρωσική σημαία για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού, στη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν άδειας των τουρκικών αρχών.

Για το θέμα εκλήθη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο.

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επιτράπηκε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Καρασού παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές αποδείξεις ότι παρανομεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «απαράδεκτο».