Ηλεία

Υψηλές διακρίσεις για ελαιόλαδο από την Κορυφή Ηλείας σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς

Ακούστε το άρθρο

 

ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΚΟΡΥΦΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Διάκριση σε διεθνές επίπεδο, για τους Ελαιώνες της οικογένειας Θανοπούλου, από την Κορυφή Ηλείας σημειώθηκε στον διεθνή διαγωνισμό London International olive oil Competition όπου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 18 -21 Ιουνίου.

Ο διαγωνισμός διαθέτει πολύ υψηλά ποιοτικά κριτήρια επιλογής και βράβευσης ελαιολάδων με πολύ αυστηρά  στάνταρ αξιολόγησης βάσει των γευστικών μεθόδων που ορίζει το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου που τον κατατάσσει σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Η γευσιγνωστική δοκιμή των ελαιολάδων στον London international olive oil competition 2020 γίνεται με τη μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας (blind tasting) από ειδικούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου διεθνούς κύρους.

Ο βαθμός δυσκολίας συμπληρώνεται από τον πολύ μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά κυρίως από τις πολλές συμμετοχές που για το 2020 ξεπέρασαν τα 650 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο και από 25 ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως: Αλγερία, Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Κροατία Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία Ελλάδα Ιταλία Ιορδανία, Μαρόκο, Κύπρο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία, Τυνησία, Ολλανδία, Τουρκία και ΗΠΑ με πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Η επιβράβευση αυτή με το τρίτο βραβείο για «Το Λιοστάσι μου» του συνδημότη μας κ. Τάκη Θανόπουλου σηματοδοτεί μία δυνατή αρχή γεμάτη υποσχέσεις. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το ελαιόλαδο του Ηλείου ελαιοπαραγωγού να αναγνωρίζεται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως διαγωνισμούς για την υψηλή ποιότητά του, τη μοναδική γεύση του και τους υπέροχους συνδυασμούς του.

Olymp Awards

Το ελαιόλαδο «Το Λιοστάσι μου» της οικογένειας του κ. Τάκη Θανόπουλου έλαβε εξαιρετική τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης και στον 5ο διεθνή διαγωνισμό Taste Olymp Awards 2020 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 19 -21 Ιουνίου.

Τα Olymp Awards αποτελούν έναν διεθνή διαγωνισμό υψηλής γαστρονομίας, εξειδικευμένης αξιολόγησης ποιοτικών τροφίμων από διακεκριμένους σεφ και γευσιγνώστες.

Τα εξεταζόμενα δείγματα υψηλής ποιότητας που συμμετείχαν ξεπέρασαν τα 700 και δοκιμάστηκαν από πολυάριθμο πάνελ κριτών υπό την αιγίδα των υπουργείων αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού της κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς, της Λέσχης αρχιμαγείρων Αττικής Acropolis chefs club of Attica μαζί με ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας από τη λέσχη αρχιμαγείρων βορείου Ελλάδας, τη λέσχη αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου καθώς και τη λέσχη αρχιμαγείρων Κέρκυρας.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε από τον Οlymp Awards chef’s jury panel leader  τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, Mr chef Europe 2015 και πολλά ακόμα γνωστά ονόματα του χώρου για την γνώση και την εμπειρία τους.

Όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό δοκιμάστηκαν από τους κριτές επίσης με την τυφλή μέθοδο χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδόθηκε ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθηση τους.

Κάθε κριτής πραγματοποίησε μία οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκίμαζε και κατέγραφε μία αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσώπευε τη γενική αίσθηση απόλαυσης καθώς και άλλα κριτήρια όπως όψη οσμή υφή γεύση και αίσθηση στο στόμα.

Σημαντική η επιβράβευση για «Το Λιοστάσι μου» της οικογένειας Τάκη Θανόπουλου με το χρυσό βραβείο από το panel jury των πολύ γνωστών επαγγελματιών chef στα Taste Olymp Awards 2020.

ΤΑΚΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μελέτη – διορατικότητα για τις τάσεις εξωτερικού

Ο κ. Θανόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε για τη διάκριση:

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Χρειάζεται κόπος, μεθοδικότητα, προσοχή, μελέτη, σεβασμός στο περιβάλλον και βοήθεια από συνανθρώπους που με την τεχνογνωσία τους και το ενδιαφέρον τους στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Κάθε μέρα πρέπει να παλεύεις για να υποστηρίζεις το αποτέλεσμα το οποίο εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι συνθήκες στο επάγγελμα του αγρότη έχουν αλλάξει άρδην τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και σ’ όλα τα επαγγέλματα. Χρειάζεται πολύ μελέτη, πρέπει να βλέπεις τις τάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρέπει να κάνεις πολλές συνδυαστικές κινήσεις και να είσαι και τυχερός για το αποτέλεσμα.

Προσωπικά πιστεύω στους νέους συναδέλφους, μπορούμε να κάνουμε πολλά στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους τεχνίτες λαϊκής τέχνης τον κ. Γιώργο Ματσούκα και την κ Χριστίνα Δημοπούλου, οι οποίοι διατηρούν το εργαστήριο «Χειρότεχνο» στην Αμαλιάδα, οι οποίοι συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό και στη δημιουργία του λογότυπου καθώς και την κυρία Έβελυν Θεοδωρίδη, γραφίστρια, για τις ολοκληρωμένες εικαστικές προτάσεις της για την οπτική εικόνα του τελικού έργου. Τον ελαιουργό Δημήτρη Θανόπουλο από την Κορυφή για τις ορθές πρακτικές στη διαδικασία έκθλιψης-μάλαξης-ελαιοποίησης δίνοντας την αναγνώριση της υψηλής ποιότητας στο τελικό προϊόν».

Όλη η επικαιρότητα