WEB tv Ηλεία Πολιτισμός

Στην Π.Ε. Ηλείας «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Η εξ αναβολής παράσταση (λόγω Covid-19), πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να απολαύσουν μια πραγματικά ξεχωριστή παράσταση, «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου», από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, είχαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 1η Ιουνίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Μια παράσταση με δυνατά και επίκαιρα μηνύματα, για τις αναχρονιστικές παραδόσεις με θύματα το «αδύναμο φύλο», τις γυναίκες.

Η εξ αναβολής παράσταση (λόγω Covid-19), πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, και εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων της ΠΔΕ – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – με στόχο της πάταξη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, κι αφού ευχαρίστησε την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη για την ανταπόκριση και τη συνεργασία, σημείωσε πως «…η επιλογή της συγκεκριμένης παράστασης ουσιαστικά ανοίγει μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες.

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας οξύνθηκε ιδιαίτερα ενώ ταυτόχρονα εντάθηκαν και οι κοινωνικές ανισότητες». Χαρακτήρισε εξαιρετική την επιλογή της κας Κάλμπαρη – η οποία “υπογράφει” τη σκηνοθεσία, τη δραματουργία και τη σκηνογραφία της παράστασης – να εντάξει στον θρύλο του άδικου θανάτου της γυναίκας του Πρωτομάστορα και άλλα στοιχεία από την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, στέλνοντας έτσι, όπως σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος – «…ηχηρά μηνύματα για την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων». Λίγο πριν «παραδώσουν» τη σκηνή στους ταλαντούχους ηθοποιούς και μουσικούς, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως η εν λόγω παράσταση θα αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, με την κα Κάλμπαρη να ευχαριστεί και η ίδια για την πρόσκληση τον κ. Γιαννόπουλο καθώς και το κοινό για την ανταπόκρισή του.

Η 55λεπτη σε διάρκεια παράσταση, εστίασε στην βασανισμένη «Γυναίκα του Πρωτομάστορα», που με τη θυσία της «θεμελίωσε» το Γεφύρι της Άρτας, ενώ γύρω από αυτό τον θρύλο «μπλέχτηκαν» οι ιστορίες και άλλων αδικοχαμένων «λυγερών», που έπεσαν θύματα της πατριαρχίας και των αναχρονιστικών παραδόσεων. Μια παράσταση που με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τον πόνο της μάνας – που έχει γίνει τραγούδι και μοιρολόι – για την απώλεια της κόρης, του σπλάχνου της, για την απώλεια της ομορφιάς και της νιότης, που «έσβησε» πρόωρα και άδικα, για ασήμαντη αφορμή ή, χωρίς καμία αφορμή, κάνοντας το κοινό να συμπάσχει μαζί της. Μια παράσταση που προκάλεσε το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο στο τέλος της παράστασης έσπευσε να συγχαρεί τους διοργανωτές αλλά και όλους τους συντελεστές, για το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που μετέδωσε.

Όλη η επικαιρότητα