Οικονομία

Στην ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος επιμένει το ΔΝΤ

Ακούστε το άρθρο

«Θα πρέπει να υπάρχουν νούμερα για το ποια θα είναι τα πιθανά μέτρα (για το χρέος), να δείξουν ότι πραγματικά θα αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά το χρέος», τονίζει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Reuters, πιστός στη γραμμή που κρατά σταθερά και η Κρ.Λαγκάρντ που ήδη είχε συζητήσεις στο πλαίσιο της G7 με τον Σόιμπλε και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά δε τη θέση των ευρωπαίων για μετάθεση του χρόνου των αποφάσεων για το χρέος ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνίζει ότι «όσο και αν αλλάξει ο κόσμος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους σε 12 μήνες δεν πρόκειται να δείξει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Με βεβαιότητα, η ελαφρυνση του χρέους θα είναι απαραίτητη».

Κάνοντας ωστόσο μια «παραχώρηση» ο ίδιος επισημαίνει ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος», αλλά, συμπληρώνει, «η δέσμευση θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί με λεπτομέρεια και να πηγαίνει “πολύ πιο μακριά” από τα μέτρα που προτάθηκαν στο παρελθόν».

Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων είναι για άλλη μια φορά δύσκολες και πολύπλοκες. Αυτό ωστόσο που έχει αλλάξει τώρα είναι, όπως επιβαιβαιώνουν αξιωματούχοι, ότι όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες για λύση, ώστε στις 22 Μαΐου να υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία.

Σκληρό μπρα ντε φερ ΔΝΤ-Γερμανίας

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φθάσουν σε συμφωνία, αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς δεν είναι σαφείς οι προθέσεις των χωρών του ευρώ, είπε την Παρασκευή η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συναντήθηκαν με την Λαγκάρντ το πρωί της Παρασκευής, για να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους. Δεν υπάρχει επαρκής σαφήνεια. Οι Ευρωπαίοι συνεργάτες μας πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι αναφορικά με τους όρους της ελάφρυνσης, κάτι το οποίο επιβάλλεται», είπε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στο Μπάρι της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που επίσης συμμετέχει στη συνεδρίαση του G7 στο Μπάρι, ερωτώμενος για το εάν ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους όρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι: «Προετοιμαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτό που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε…συνεχίζω να είμαι υπέρ μίας λύσης, τουλάχιστον μίας πολιτικής λύσης, στο Eurogroup της 22ας του Μαΐου».

Το ΔΝΤ, επισημαίνει το Reuters, θεωρεί ότι χρειάζεται η ελάφρυνση χρέους ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση για αυτό στην παρούσα στιγμή, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, ειδικά προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει και πάλι στις αγορές το 2018.

Ωστόσο, η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιπροτείνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετό διάστημα, λέγοντας ότι έτσι πιθανόν να μην χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, πόσο μάλλον που η Ελλάδα εξοικονομεί από τα σημερινά πολύ φθηνά δάνεια της ευρωζώνης 8 δισ. ευρώ το χρόνο ή 4,5% του ΑΕΠ.

Έτσι ΔΝΤ και ευρωζώνη διαφωνούν για το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Άλλοι λένε 2-3 χρόνια και άλλοι 10, με το τελευταίο να θεωρείται εξωπραγματικό για το ΔΝΤ.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ. Αλλά η δέσμευση θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί με λεπτομέρεια και να πηγαίνει “πολύ πιο μακριά” από τα μέτρα που προτάθηκαν στο παρελθόν, πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να υπάρχουν νούμερα για το ποια θα είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά θα αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά το χρέος», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το να περιμένουμε μέχρι το 2018, όπως ζητάει η Γερμανία, δεν θα αλλάξει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε. «Όσο και αν αλλάξει ο κόσμος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους σε 12 μήνες δεν πρόκειται να δείξει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Με βεβαιότητα, η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη», είπε.

Η Λαγκάρντ επιμένει και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν πιο συγκεκριμένα στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που είναι «απαραίτητο», τόνισε σήμερα από το Μπάρι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ερωτηθείσα για την Ελλάδα.

«Ελπίζουμε πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο», είπε ακόμη η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Χθες, Πέμπτη, το Ταμείο διέψευσε ότι έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείο Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους, τόσο η ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου και έχουν εποικοδομητικές συζητήσεις, που ξεπερνούν μια απλή επανάληψη των θέσεων, αν και χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.

Εάν παρά τις προσπάθειες δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί η χρυσή τομή, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία περί της δεύτερης αξιολόγησης στις 22 Μαΐου με αστερίσκο για το χρέος και οι συζητήσεις να συνεχιστούν και τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να καταλήξουν θετικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα