Ηλεία

Στην τελική «ευθεία» η μονάδα στην Τριανταφυλλιά…

xyty.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΉ – ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ..

Στα τέλη του έτους θα παραδοθεί για δοκιμαστική λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ηλείας στην Τριανταφυλλιά, με τις εργασίες να έχουν μπει πλέον στην τελική τους φάση, με στόχο την κανονική λειτουργία της μονάδας από τους πρώτους μήνες του 2021.

Τις προηγούμενες μέρες άρχισαν να φτάνουν, και ήδη συναρμολογούνται και εγκαθίστανται στην μονάδα, τα μηχανήματα που θα κάνουν την διαλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων.

Αυτό είχε υπολογιστεί να γίνει νωρίτερα, ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις και στις μεταφορές, συνέβαλλαν στην καθυστέρηση παραλαβής των μηχανημάτων αυτών, τα οποία ήδη εγκαθιστούν με γοργούς ρυθμούς οι  τεχνικοί των εταιρειών, ώστε να καλυφθεί όσο γίνεται το χρονικό κενό που «επέβαλλε» ο κορονοϊός.

Την περασμένη  Πέμπτη ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης  έκανε αυτοψία στο εργοτάξιο με την Επιτροπή Αξιολόγησης σχετικά με την πορεία των εργασιών, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» εξέφρασε την ικανοποίησή του που το έργο μπαίνει πλέον στην τελική «ευθεία».

«Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό για τον νομό μας είναι αυτό το έργο. Είχα την χαρά την Πέμπτη μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης να επιθεωρήσουμε τις εργασίες στο εργοτάξιο, εργασίες που πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έφτασαν στην συναρμολόγηση των μηχανημάτων που θα κάνουν την διαλογή.

Ήδη είναι έτοιμες οι δεξαμενές που θα καταλήγουν προς επεξεργασία τα απορρίμματα και οι άλλες υποδομές και «προχωράμε» στην εγκατάσταση των μηχανημάτων από συνεργεία τεχνικών από την Ευρώπη, ώστε παρά τις παρενέργειες που προκάλεσε ο κορονοϊός σε κάθε επίπεδο και στην προκειμένη και στις μεταφορές, να παραδοθεί το έργο εντός του έτους. Βρισκόμαστε στην τελική φάση», δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.

Το έργο

Το  έργο υπεγράφη τον Μάρτιο του 2019 και είναι το 16ο κατά σειρά έργο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέσω ΣΔΙΤ  και δεύτερο στην Πελοπόννησο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. ευρώ προέρχονται  από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων  θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για περίοδο 27 ετών.

Τα συνοδά έργα που  πλαισιώσουν την Μονάδα,  βάσει του ΠΕΣΔΑ, περιλαμβάνουν Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων,  δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης καθώς και την ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.

Όλη η επικαιρότητα