Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Ανοίγουν τα εργοστάσια για την παραλαβή τομάτας

  • Στα περσινά επίπεδα η τιμή

Ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός μεγάλου απροόπτου, τα δύο εργοστάσια του νομού για την παραλαβή βιομηχανικής τομάτας, με τις τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Τα εργοστάσια «ΚΥΚΝΟΣ» και «UNILEVER» βρίσκονται σε ετοιμότητα και όπως υπολογίζεται η παραγωγή είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρυσι, αν και η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας έχει λάβει ενημέρωση από μερίδα παραγωγών ότι υπέστησαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος είχε συνεργασία με τα άτομα που θα αναλάβουν την γραφειοκρατική διαδικασία παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας από τα δύο εργοστάσια.

Ο κ. Βαλλιανάτος τόνισε ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο γραφειοκρατικό κομμάτι, διότι η τομάτα ενισχύεται με την συνδεδεμένη ενίσχυση από την Ε.Ε. και οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα θα προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων.

«Για τους λόγους αυτά καλέσαμε τα άτομα που έχουν αναλάβει το γραφειοκρατικό μέρος, να δούμε τι μπορούμε να αποφύγουμε, ώστε όλοι να είμαστε έτοιμοι την Δευτέρα. Ελπίζουμε να είναι μια καλή χρονιά για τους τοματοπαραγωγούς και πιστεύουμε ότι τα δύο εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι 15 – 20 Σεπτεμβρίου. Φέτος, η τομάτα «πήγε» λίγο πίσω λόγω των καιρικών συνθηκών  και το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα», δήλωσε μετά την συνάντηση κ. Βαλλιανάτος.

«Θα δούμε τα προβλήματα από την βροχή»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών έχει ενημερωθεί από κάποιους παραγωγούς ότι η καλλιέργειες τους έχουν υποστεί ζημιά από την βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών.

«Αυτό θα το δούμε στις υπαίθριες τομάτες. Το πρόβλημα δεν φαίνεται ακόμα. Αυτό που συνιστούμε είναι, όσοι έχουν πρόβλημα να το δηλώσουν στον ΕΛΓΑ», είπε ο κ. Βαλλιανάτος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι στην συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αλλά και την διοίκηση του ΕΛΓΑ θα τεθούν, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων, και τα προβλήματα που προκάλεσε η βροχόπτωση.

«Εύχομαι να είναι μια καλή χρονιά, να πάνε καλά οι τοματοπαραγωγοί, γιατί ο νομός «κρέμεται» σε αυτά τα δύο εργοστάσια», κατέληξε.

Η τιμή της τομάτας θα κυμαίνεται στα 80 ευρώ/ τόνος, όπως και κατά την περσινή σεζόν.

Όλη η επικαιρότητα