Ηλεία

Στην τελική ευθεία για την λειτουργία του Αεροδρομίου στο Επιτάλιο 

Την Δευτέρα ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας  για τον τελικό έλεγχο, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Ένα βήμα πριν την τελική έγκριση βρίσκεται η διαδικασία που αφορά την λειτουργία του Αεροδρομίου στο Επιτάλιο  αφού το μόνο που απομένει είναι το τελικός έλεγχος από την αρμόδια  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Πεδίο Προσγείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών.

Την Δευτέρα ο σχετικός φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα αποδεικτικά των εργασιών που έχουν γίνει θα κατατεθεί στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας  για τον τελικό έλεγχο, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Στην εξέλιξη αυτή ήταν καθοριστική η συμβολή τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που έτρεξαν τις διαδικασίες και έκαναν όλες τις εργασίες που απαιτούντο για να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα με το φάκελο έτοιμο να κατατεθεί για έγκριση

“Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης για να μπορέσει να λειτουργήσει. Την Δευτέρα θα κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει ο τελευταίος έλεγχος και να εγκριθεί η λειτουργία. Για το λόγο αυτό θα κατέβει και κλιμάκιο για να δει αν όντως έχουν γίνει οι παρεμβάσεις που είχαν ζητηθεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αερολέσχης κ Θοδωρής Γιαννακούλιας.

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες που έχουν γίνει αφορούν τη γενική ανακαίνιση στον Πύργο Ελέγχου (αντικατάσταση κουφωμάτων, ειδών υγιεινής, δικτύων υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.α), διαγραμμίσεις (επανάχρωση των υφιστάμενων σημάνσεων) στον Διάδρομο Προσγείωσης/Απογείωσης, ενώ επισκευάστηκαν η θύρα κεντρικής εισόδου, η περίφραξη στο σύνολό της και έγινε καθαρισμός από την βλάστηση περιμετρικά αυτής. Επιπλέον, επισκευάστηκαν τα αποχωρητήρια (wc), οι θύρες αποθήκης καυσίμων και τοποθετήθηκαν προβολείς φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου Ελέγχου καθώς και συστήματα συναγερμού και καμερών ασφαλείας.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια δυο ανεμουρίων και δύο χαλύβδινων ιστών, επτά και τεσσάρων μέτρων αντίστοιχα, καθώς επίσης πυροσβεστικού  και διασωστικού  εξοπλισμού, όπως δεξαμενή νερού, σύστημα παραγωγής υγραφρού, πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης κ.α.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του αεροδρομίου του Επιταλίου έναντι των άλλων με βάσει τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει είναι ότι  ο διάδρομος του αεροδρομίου έχει μήκος περίπου 1.050 μέτρα, δηλαδή είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος από εκείνους της Νάξου, της Μύλου και της Αστυπάλαιας, όπου εκεί εκτελούνται εμπορικές πτήσεις.

Επίσης αποτελεί μία οικονομική λύση για τους χειριστές, αφού θα πληρώνουν πολύ λιγότερα χρήματα για καύσιμα, καθώς και για τέλη προσγείωσης και στάθμευσης, συγκριτικά με άλλα αεροδρόμια καθώς και άλλα.

Η ιστορία του

Το αεροδρόμιο του Επιταλίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων από την πόλη του Πύργου, δίπλα από τον βασικό οδικό άξονα που συνδέει την περιοχή με τους αρχαιολογικός χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας του Επικούρειου Απόλλωνα και της Αρχαίας Ήλιδας, όπως επίσης και με τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ηλείας. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο που λειτούργησε το 1975 σε μία έκταση δίπλα από την αποξηραμένη λίμνη της Αγουλινίτσας, φιλοξένησε για αρκετό καιρό τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ», αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2010.

Όλη η επικαιρότητα