Χωρίς κατηγορία

Στην Τριανταφυλλιά η μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης!

fodsa-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο δήμος Πύργου αλλά και ολόκληρος ο νομός με την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων του, μέχρι την προώθηση της οριστικής λύσης, έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού παίρνοντας – ομόφωνα – τη γενναία απόφαση να αξιοποιήσει τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, με την υλοποίηση μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με τη χρήση κινητής μονάδας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας, που εξάλλου αυτό αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο χώρος να έχει εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες!

Άμεσα ο Φορέας αναλαμβάνει τη διαδικασία για τη σύνταξη της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης των παραπάνω, όπου θα τα φέρει ως θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα προς έγκριση (το αργότερο σε είκοσι ημέρες), ενώ η μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη για λειτουργία με την ολοκλήρωση των εργασιών του ΧΥΤΥ, τον Σεπτέμβριο.

Η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση θα γίνεται μέσω μιας κινητής μονάδας  που θα παραλαμβάνει σύμμεικτο υλικό (δηλαδή το υλικό του πράσινου κάδου) αφού προηγηθεί διαλογή στην πηγή και από αυτή τη διαδικασία θα προκυπτούν τρία ρεύματα: Το ανακυκλώσιμο υλικό, το οργανικό υλικό που θα πηγαίνει για κομποστοποίηση, το υπόλειμμα θα διατίθεται στον ΧΥΤΥ, ενώ  στραγγίδια και οποιοδήποτε άλλο υλικό θα καταλήγει στον βιολογικό καθαρισμό που θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία του.

Με αυτό τον τρόπο, ο νομός, λύνει το πρόβλημα της ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζοντας παράλληλα την προώθηση και της οριστικής λύσης, με τον Φορέα να εκτιμά πως θα είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που τους έχει θέσει το Υπουργείο. 

«Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος!»

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με ενημέρωση από τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΡΕΑ κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κληθήκαμε σε σύσκεψη στα υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ παρουσία των υπουργών κ.κ. Βούτση και Τσιρώνη και των Γενικών Γραμματέων τους καθώς και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Από τη συζήτηση φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τους υπουργούς και τους γραμματείς να εμφανίζονται αντίθετοι με την υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ. Τρεις μέρες μετά κληθήκαμε στο υπουργείο Οικονομικών από τον Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ για την προώθηση των διαδικασιών. Πώς θα γίνει αυτό αφού τρεις μέρες πριν οι δύο υπουργοί ήταν αρνητικοί; Ο κ. Βούτσης μας έδωσε προθεσμία ενάμιση μήνα για να του καταθέσουμε οριστική πρόταση. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι θέλουν. Ας μας απαντήσουν ποια λύση θέλουμε να εφαρμόσουμε;»

«Λύση μέσα στην Τριανταφυλλιά»

 Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής είπε: «Ζούμε στον Πύργο την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία της ζωής μας. Εκτίμηση δική μου είναι ότι δεν θα δοθεί ποτέ άδεια για δεματοποιητή. Τα δέματα που θα πάμε στα Βυτινέϊκα μαζί με αυτά της Αμαλιάδας στην Τριανταφυλλιά, δημιουργούν προϋποθέσεις για νέο Ποτόκι. Νόμιμη λύση δεν υπάρχει σε κανέναν από τους 7 νομούς και σε ενάμιση μήνα δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα. Αν προχωρήσουμε σε μία λύση μέσα στην Τριανταφυλλιά δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Πιστεύω ότι σε 20 μέρες θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε διαδικασία μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στον ΧΥΤΥ. Θα χρειαστούμε μια μελέτη της τάξης των 30.000 ευρώ την οποία θα την πληρώσει ο δήμος Πύργου. Ας μην ξεχνάμε ότι τόσα μας ζητάνε μόνο για την απολύμανση».

Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε: «Για την τοποθέτηση κινητής μονάδας πρέπει να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι, άρα το εργοστάσιο. Αν δεν γίνει το εργοστάσιο παύουμε να μιλάμε για ενδιάμεση λύση, παύουν να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι».

«Συμφωνώ για Τριανταφυλλιά»

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός ο οποίος είπε: «Ο ΧΥΤΥ σε 4 μήνες θα είναι έτοιμος. Δεν μπορούμε να λένε λοιπόν κάποιοι ότι δεν έχει γίνει τίποτα και φταίει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το υπουργείο Πολιτισμού που έκανε τόσα χρόνια για τις περιβαλλοντικές άδειες γιατί δεν λέει κανείς τίποτα; Δεν έγιναν μελέτες; Δεν έγινε ο σταθμός μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων όταν οι άλλοι δήμοι δεν έδιναν χώρο ούτε για να μπει το κοντέινερ της ανακύκλωσης των συσκευών; Δεν αποκαταστάθηκαν ΧΑΔΑ; Σαν παλαιότερο μέλος του Φορέα θα σας πω ότι όλα αυτά είναι έργα με όνομα. Με το όνομα της Νίκης Κοκκαλιάρη και του Γιάννη Λυμπέρη. Είμαι υπέρ του εργοστασίου αλλά μέχρι να γίνει συμφωνώ με την πρόταση του κ. Λιατσή να γίνει η ενδιάμεση διαχείριση μέσα στην Τριανταφυλλιά». 

«Κοινός τόπος»

 

Αλλά και ο αντιπρόεδρος του Φορέα κ. Γιάννης Αργυρόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της άμεσης δρομολόγησης της συγκεκριμένης λύσης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων στην τοποθετησή του: «Επιτέλους βρήκαμε κοινό τόπο συνεννόησης. Γι’ αυτό και παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει ο καθ’ ένας μας, όπως κι εγώ, για τη λειτουργία του εργοστασίου, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε ομόφωνη απόφαση που θα διασφαλίζει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση του προβλήματος. Οι συμπολίτες μας στον Πύργο αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας περιμένουν από εμάς να θέσουμε τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που ζούμε τα τελευταία χρόνια»

Αφού συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης αποφάσισε ομόφωνα να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ενδιάμεση διαχείριση μέσα στον χώρο της Τριανταφυλλιάς.

Αναβλήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Πηνειού και Φορέα Διαχείρισης για την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης στα όρια του δήμου, το οποίο όμως αναβλήθηκε.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αιτήθηκε την απαλλαγή του δήμου Πηνειού από τις εισφορές του στον Φορέα ως ανταπόδοση για την φιλοξενία του σταθμού στα όρια του δήμου.

Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό με τον κ. Καστρινό να ζητά αναβολή, προκειμένου να ξαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό του Συμβούλιο και να ληφθεί νέα απόφαση.

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com

Όλη η επικαιρότητα