Ελλάδα Πολιτική

Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής το θέμα του μερικού επαναπλημμυρισμού της πρώην Λίμνης Μουριάς

Ακούστε το άρθρο

Το ειδικότερο ζήτημα του μερικού επαναπλημμυρισμού της πρώην Λίμνης Μουριάς συζητήθηκε στην Κοινή Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, υπό την προεδρία της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, και με την συμμετοχή του κυρίου Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κυρίας Κωνσταντίνας Μασίκα, Προϊσταμένης του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού Ποταμού, κ. Παναγιώτης Αποστολόπουλος, παρουσίασε το όραμα της τοπικής κοινωνίας για τον μερικό επαναπλημμυρισμό της πρώην λίμνης, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι είναι εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, στο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Επί του ειδικότερου ζητήματος της πρώην Λίμνης Μουριάς, η κα Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η αρωγή και η υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απαραίτητη, ώστε η αποκατάσταση του οικοσυστήματος της αποξηραμένης λίμνης να είναι επιτυχής, καθώς οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του υγροτόπου.

Η κα Αυγερινοπούλου ζήτησε, τέλος, την συνδρομή του Υπουργείου και των εξειδικευμένων επιστημόνων, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στην πληροφόρηση και να ανευρεθεί η απαιτούμενη τεχνική βοήθεια για τον μερικό επαναπλημμυρισμό, ενώ η κα Μασίκα ενημέρωσε ότι η πρώην Λίμνη Μουριάς διαθέτει τις προϋποθέσεις ως προς τα οικολογικά της χαρακτηριστικά, ώστε να μπορεί να ανακάμψει. Θα ακολουθήσει σχετική συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όλη η επικαιρότητα