Οικονομία

Στήριξη 46.000 «εγκλωβισμένων» εργαζομένων σε κλάδους που έπληξε η κρίση

Ακούστε το άρθρο

Στον άξονα για τη διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων εντάσσεται το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο τη στήριξη 46.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις σε φθίνοντες κλάδους με δραστικά περιορισμένο κύκλο εργασιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ηδη έχει καταρτιστεί το δελτίο εξειδίκευσης και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμένους» εργαζομένους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εργαζόμενων που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον.

Θα στοχεύσει κυρίως σε επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς και σε εργαζομένους που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 6 μήνες ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση ή ακόμη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και, ήδη, στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σχεδιάζουν επιπλέον νέα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με μπλοκάκι.

Αν και το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους εργαζομένους, λόγω της τεράστιας ασφαλιστικής επιβάρυνσης που υπόκεινται, είναι μεγάλο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη. Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει με κίνητρα τους εργοδότες που θα μετατρέπουν την αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.

Παράλληλα, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με παρεμβάσεις για την ανασφάλιστη εργασία. Ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση στους εκπροσώπους των πιστωτών και αναμένεται να εγκριθεί, καθώς «πατάει» επάνω στα συμπεράσματα της συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία (ILO). Διάταξη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν μέσω του συστήματος «Εργάνη» τις υπερωρίες, ενώ θα συμπεριληφθεί και η δυνατότητα έκδοσης «κόκκινης κάρτας» από την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνονται σοβαρές εργατικές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας, με το να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές.

Πηγή: kathimerini.gr 

Όλη η επικαιρότητα