Πολιτική

Στις 12:00 η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων

Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ακούστε το άρθρο

Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα «υποδεχθεί», σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Βουλή, καθώς ο Ουκρανός Πρόεδρος θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πόση ώρα θα μιλήσει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, του ethnos.gr, η ομιλία του δεν θα ξεπεράσει τα 10 με 15 λεπτά, λόγω προφανώς των έκτακτων συνθηκών ενώ θα τον προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το «παρών», μάλιστα, εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στα έδρανα θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μιχάλης Κατρίνης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Τα τρία μικρότερα κόμματα  δεν θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς τους, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την παρουσία του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει με την πρόσκληση του κ. Ζελένσκι ξεκαθαρίζοντας ότι θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση.

«Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Διαδικαστικά ζητήματα έθεσε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς την πρόταση για να μιλήσει ο Ουκρανός Πρόεδρος έγινε από τον πρωθυπουργό κι όχι από τον Πρόεδρο της Βουλής. «H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Τέλος, στο ΜεΡΑ25 αποφάσισαν να μην παραστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, κι αντ’ αυτού να βρεθεί στην Ολομέλεια ο Γιώργος Λογιάδης. Βασική ένσταση του γενικού γραμματέα του κόμματος ήταν το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για ερωτήσεις προς τον κ. Ζελένσκι. Να σημειωθεί, επίσης, θα παρεβρεθούν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για να παραστεί ο κ. Ζελέσνκι στη Βουλή, έστω και διαδικτυακά, ο πρωθυπουργός ανήμερα της 25ης Μαρτίου είχε απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. «Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μιλήσαμε για την ανθρωπιστική κατάσταση στις αποκλεισμένες πόλεις και τον ευχαρίστησα για την βοήθεια της χώρας του», είχε γράψει στο twitter ο κ. Ζελένσκι μετά τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ειδική μνεία έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

-ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-

Ζελένσκι: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να σωθούν ζωές – Αγνοούνται «χιλιάδες» άμαχοι – Όλες οι εξελίξεις

Όλη η επικαιρότητα