Πολιτική

Στις 14 Ιουνίου εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

venizelos-synedrio-660_1.png
Ακούστε το άρθρο

Την ομόφωνη απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 5, 6 και 7 Ιουνίου και η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από τη βάση στις 14 του ίδιου μηνός, πήρε η Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Στις 25 Μαΐου θα εκλεγούν οι σύνεδροι που θα μετέχουν στο συνέδριο.

Η φημολογία ήταν έντονη το τελευταίο διάστημα για αναβολή του Συνεδρίου, που κανονικά είχε προγραμματιστεί για τις 15-17 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές προτάσεις συμμετεχόντων, που ζήτησαν να υπάρξει αναβολή του Συνεδρίου λόγω των εξελίξεων στη χώρα, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση. Παρά ταύτα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέφρασε τη βούληση να συνεδριάσει ξεχωριστά τις επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα» εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την στροφή, «χρειάζεται ένα δημοψήφισμα για εσωτερικούς λόγους», κάνοντας λόγο για ένα δημοψήφισμα «Τσίπρα – Λαφαζάνη».

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση επί τρεις μήνες δήθεν διαπραγματεύεται, γιατί έτσι ετοιμάζει τους εσωτερικούς της συσχετισμούς. «Είναι ομολογία τραγικής ανευθυνότητας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και οι πολιτικές της φέρνουν τη χώρα δύο-τρία χρόνια πίσω και ολοταχώς σε τρίτο Μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τον «ανασχηματισμό» στην ομάδα διαπραγμάτευσης, δηλώνοντας ότι «η εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτή την εβδομάδα με την υποβάθμιση του κ. Βαρουφάκη υποτίθεται ότι στέλνει μήνυμα πως επιδιώκει συμφωνία», αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα περί δημοψηφίσματος που ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνουν «αδυναμία συμφωνίας».

Τόνισε, δε, ότι «βλέπουμε εγκατάλειψη πολλών προεκλογικών υποσχέσεων, με αύξηση φόρων κλπ».

Επισήμανε ακόμη ότι μπορεί τώρα, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μην λάβει μέτρα λιτότητας, αλλά ετοιμάζεται για αργότερα εν όψει της συμφωνίας του Ιουνίου, δηλαδή του Μνημονίου 3.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «κανένας δεν μας έχει πει στη Βουλή αν θα πάμε σε νέο δάνειο ή όχι» και πρόσθεσε ότι «δεν αποσαφηνίζουν ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ», σχολιάζοντας διαρροές που ανέφεραν ότι η ΕΕ θα εξαγοράσει το δάνειο του Ταμείου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φαίνεται πως δεν υπήρχε ποτέ πλάνο Β’, ούτε όμως και Α’. «Λένε τώρα ότι παραπλανήθηκαν (για τις διαπραγματεύσεις), ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν. Αλλά μέχρι τώρα αυτοί μας έλεγαν εμείς τι να κάνουμε…» τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «στροφή στην υπευθυνότητα σημαίνει ότι τόσα χρόνια έλεγαν ψέματα και κερδήθηκαν έτσι ψήφοι».

«Είμαστε σε ετοιμότητα ευθύνης, όχι εκλογικής, ούτε δημοψηφιστική» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα