Ελλάδα

Στις 2 Οκτωβρίου οι ποινές για την απαγωγή Παναγόπουλου και τη δολοφονία Γούσιου

Στις 2 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει το δικαστήριο τις ποινές για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου καθώς έπεσε η αυλαία στη δίκη των 18 κατηγορουμένων για την απαγωγή του εφοπλιστή και τη δολοφονία Γούσιου με 4 κατηγορουμένους να αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες και τους υπολοίπους να κρίνονται ένοχοι.

Συγκεκριμένα αθωώθηκαν η πρώην σύζυγος του Π. Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, ο Γιάννης Θεοδωράκης, ο Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και ο Γιάννης Καλογερίδης.

Για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ένοχοι κρίθηκαν ο Παναγιώτης Βλαστός ως ηθικός αυτουργός και οι Απόστολος Πετράκης, Χαράλαμπος Μουστάκας ως φυσικοί αυτουργοί.

Αθωώθηκαν για την απαγωγή τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες: ο Γιάννης Σκαφτούρας που είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία, ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και Γιώργος Κατσαγάννης.

Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός ο Παναγιώτης Βλαστός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνεργεία ο Γιώργος Κατσαγάννης. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο Παναγιώτης Βλαστός, είπε στο δικαστήριο: «Είμαι αθώος, να ξέρετε ότι δεν σκότωσα τον Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα».

Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας-όπως του αποδίδεται- τα νήματά της κινούσε μέσα από τη φυλακή ενώ απαλλάχθηκε για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής.

Ο Γιαννης Σκαφτούρας καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

Ο Βασίλης Στεφανάκος που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρυσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμεληματικές και παραγράφηκαν. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου χαραλαμπου Μουστάκα, Σάκης Κεχαγιογλου, ανεφερε σε δήλωση του μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη.

Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου– και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή».

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα