Πολιτική

Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα – Εγκρίθηκε η διετής παράταση

14053_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα συνεδρίαση του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά την εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.


Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της συμβουλίου, η νέα συνεδρίαση-ορόσημο για την ελληνική υπόθεση ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο προεδρεύων του Eurogroup επεσήμανε για μια φορά ακόμη πως η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.


Εξ ου και η έγκριση της διετούς παράτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας, ώστε και οι επώδυνες περικοπές και τα οικονομικά μέτρα να αμβλυνθούν, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτές να αποδώσουν.


H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι όλοι οι τρόποι μείωσης του χρέους εξετάζονται και ότι στόχος για το Ταμείο παραμένει το χρέος να είναι στο 120% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου. Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, κάτι που εξαρχής εκλήφθηκε από τους αναλυτές ως σημάδι πως δεν είχαν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις. Όπερ και συνέβη τελικώς.

Πάντως εκτός από το επόμενο Εurogroup που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τρίτη, αναμένεται και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και στις 28 Νοεμβρίου.

Πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα