Χωρίς κατηγορία

Στις 26 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τον θάνατο του Ζακ

Ακούστε το άρθρο

Στις 26 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί ενώπιον του ΜΟΔ η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που διεκόπη σήμερα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά.

Ο μάρτυρας επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο πως «η σωρεία κακώσεων από πολλαπλούς μηχανισμούς πρόκλησης είχε συνέπεια την ισχαιμία» εξεταζόμενος από την υπεράσπιση.

Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται με κοινή γραμμή που αμφισβητεί τον θάνατο ως συνέπεια μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε από τα άγρια πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος. Οι συνήγοροι με τις ερωτήσεις τους αναζητούν άλλα παθολογικά αίτια για την συγκλονιστική κατάληξη του Κωστόπουλου.

Έτσι, κατά την εξέταση του ιατροδικαστή αναφέρθηκαν με τις ερωτήσεις τους και στα φάρμακα που έπαιρνε το θύμα, ώστε να εξακριβώσουν αν κάποιο σκεύασμα έχει παρενέργειες στην καρδιά και επομένως σε αυτόν τον παράγοντα να οφείλεται το ισχαιμικό επεισόδιο του 33χρονου και όχι στο οργανικό στρες από τα χτυπήματα.

Ο μάρτυρας όταν άκουσε από την υπεράσπιση να γίνεται αυτός ο συσχετισμός του φαρμάκου με τον θάνατο, απάντησε: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση». Ο ιατροδικαστής τόνισε πολλές φορές ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα υγείας που να δημιουργεί αιτιώδη συσχετισμό με τον θάνατο και ότι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία ελέγχθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια. «Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανέναν άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία που να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβεβαιώνεται μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα, αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου» ανέφερε ο κ. Καλογριάς.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι, τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος».

Ο κ. Καλογριάς αρνήθηκε να εκφέρει άποψη όταν κλήθηκε να δει οπτικοακουστικό υλικό ώστε να εξειδικευθούν τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος: «Δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στον θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος». Επεσήμανε παράλληλα, πως «δεν θα πω εγώ ποιος προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου κατά την έξοδο της από το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δικασίμου δήλωσε: «Η υπεράσπιση ισχυρίζεται πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο, μπορεί να πεθάνετε».

Η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών, Εβίτα Βαρελά, ανέφερε σε δηλώσεις της πως ο μάρτυρας «δεν μπόρεσε να συσχετίσει τα τραύματα με καμία από τις δράσεις των κατηγορουμένων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής ‘Αννυ Παπαρούσου και Κλειώ Παπαπαντολέων, τόνισαν ότι επί πέντε ώρες ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι «άλλο στοιχείο για την θανάτωση του Ζακ πλην των χτυπημάτων δεν υπάρχει».

Όλη η επικαιρότητα