Στις 27 Απριλίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Στο σφυρί ακίνητα του Λάκη Γαβαλά

Από την Παρασκευή 27 Απριλίου θα χτυπήσει για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αρχίζουν και την… πρεμιέρα κάνει ο Λάκης Γαβαλάς

Μια μεζονέτα στη Βάρη, δυο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, ένα οικόπεδο στου Ψυρρή αλλά και ακίνητα ιδιοκτησίας ενός παλιού γνώριμου της Εφορίας, του Λάκη Γαβαλά περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των ακινήτων που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου και θα τα δουν να  βγουν με ένα κλικ στο σφυρί.

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, θα δει το χρέος του προς την εφορία να περιορίζεται κατά περίπου 200.000 ευρώ, αν οι προγραμματισμένοι για τις 27 του μήνα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μιας μεζονέτας με υπόγειο πάρκινγκ και αποθήκη στην Αγία Παρασκευή, καρποφορήσουν. Το κυρίως διαμέρισμα είναι 151 τ.μ. (συμπεριλαμβάνεται η έκταση της θέσης στάθμευσης) και συνοδεύεται από δώμα 12 τ.μ. και μια αποθήκη 6 τ.μ. στην περιοχή Τσακός.

Ο Λάκης Γαβαλάς και οι… άλλοι

Μέχρι τις 16 Μαΐου θα εκποιηθούν:

  1. Γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης  προσφοράς στα 96.000 ευρώ
  2. Μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ (246.000 ευρώ)
  3. Οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ
  4. Δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη, στην περιοχή του Ψυρρή με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο
  5. Βιομηχανικό κτίριο 5.094 ,60 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 27.453 τ.μ. στο Δήμο Αυλώνας. Τιμή πρώτης προσφοράς 982.000 ευρώ
  6. Κατάστημα 185,44 τ.μ. με αποθήκη 216,44 τ.μ. στον Πειραιά με τιμή εκκίνησης 121.000 ευρώ
  7. Κατάστημα 143 τ.μ. με οικόπεδο 798 τ.μ. στο Χαλάνδρι, με τιμή πρώτης προσφοράς 280.000 ευρώ

Παίρνουν σειρά όσοι χρωστούν την εφορία

Έτσι, μετά τους κόκκινους δανειολήπτες έρχεται η σειρά όσων χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να ζήσουν τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ακόμα και έργα τέχνης ή κοσμήματα μεγάλης αξίας εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή.  Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.

Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο μετριόνταν στα δάχτυλα. Το 2016 έγιναν 11 και άλλοι 9 το 2017. Αυτό τώρα αλλάζει. Οι πρώτοι 12 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Παρασκευή 27 Απριλίου. Ακόμη τρεις πλειστηριασμοί έχουν ανακοινωθεί για τις 16 Μαΐου ενώ κάθε βδομάδα η λίστα θα μεγαλώνει.

Άλλωστε οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες αφού και οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να τρέξει όσο το δυνατόν  γρηγορότερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Πηγή: newsit.gr