Εκλογές Εκλογικά Νέα Πολιτική

Στις 7 Ιουλίου πιθανότατα οι εθνικές εκλογές

Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Ιουλίου και όχι στις 30 Ιουνίου τελικά, αναφέρουν τα τελευταία σενάρια ότι θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αυτές που δίνουν παράταση στις πρόωρες κάλπες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εξετάσεων προκειμένου οι νέοι ψηφοφόροι, οι 17χρονοι να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Η Κυριακή της 7ης Ιουλίου που πιθανότατα να προτιμηθεί από την κυβέρνηση  εκτός του ότι ημερολογιακά εμφανίζεται πιο ιδανική, αν σκεφτεί κανείς ότι την Δευτέρα 3 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διάλυση της Βουλής και θα χρειαστεί 30 ημέρες για να στηθούν οι κάλπες, έχει και το πλεονέκτημα  της λήξης των πανελλαδικών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, που αναφέρει ως πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών την Κυριακή 7 Ιουλίου,  μαθητές αλλά και γονείς θα έχουν ολοκληρώσει κάθε υποχρέωσή τους καθώς στις 2 Ιουλίου τελειώνουν οι πανελλαδικές.

Οι διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και λίγο μετά το «ναυάγιο» των Ευρωεκλογών,  είχαν ως θέμα την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι για  την κυβέρνηση είναι προτιμότερη η ημερομηνία της 7ης Ιουλίου. Άλλωστε, μια από τις αιτίες που στο Μαξίμου πιστεύουν ότι σημειώθηκε το εκλογικό στραπάτσο στις Ευρωεκλογές, ήταν η αποχή των νέων από τις κάλπες.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην ακτινογραφία των exit polls, όπου ακτινογραφείται η πρωτιά της ΝΔ, σημειώνεται ότι τόσο οι νέοι, όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι – παραδοσιακοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ- στήριξαν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία. Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει και το παραπάνω επιχείρημα των συνεργατών του πρωθυπουργού, ωστόσο φαίνεται ότι το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από την 30η Ιουνίου.

Όλη η επικαιρότητα