Πολιτική

Στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES)
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Τετάρτη και σε ξένο έδαφος, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά από την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES) ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μιλήσει στο πάνελ «Δίκαιες Ευκαιρίες» για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες κι άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, να παρευρεθεί κι ο κ. Ανδρουλάκης παρά το φόρτο εργασίας στο εσωτερικό, αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές, λίγες μόλις ημέρες μετά από την ανάληψη της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο.

Ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά, πάντως, φέρεται να υποβαθμίζει τη σημασία αυτού του Συμβουλίου. Είναι γνωστή, εξάλλου, η θέση του πως δεν επιθυμεί την παρουσία του κ. Τσίπρα στις συνεδριάσεις του PES.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία χθες, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που είχε με τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους των δημάρχων, να διαπιστώσει την ανησυχία των αιρετών για το άμεσο μέλλον, τόσο σε σχέση με την πανδημία όσο και με τα οικονομικά των δήμων και των περιφερειών.

Κι αυτό μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων και περιφερειαρχών έχει εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πως κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η μεγαλύτερη συμμετοχή των περιφερειών στο σχεδιασμό και την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδίως η ένταξη έργων υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μίλησε και για σοβαρή υποστελέχωση στις περιφέρειες.

Όλη η επικαιρότητα