Εκλογές

Στο 3% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

gallop.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας MARC για τον ALPHA η οποία καταγράφει μείωση του ποσοστού που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις 3 ποσοστιαίες μονάδες από 3,5% πριν από μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 28,1% έναντι 25,1% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται «Το Ποτάμι» με 6,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 6,3%, το «άκυρο, «λευκό» και η αποχή συγκεντρώνουν 3,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,6%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 26 έως τις 28 Δεκεμβρίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.017 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής από όλη την Ελλάδα.
Εκλογές Πολιτική

Στο 3,1% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

gallup.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει την ψαλίδα η Νέα Δημοκρατία, καθώς σε ενδεχόμενο εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 28,6% και η ΝΔ 25,5%, μειώνοντας έτσι τη διαφορά στο 3,1%. Ωστόσο, σαφή στάση υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή παίρνουν οι Ελληνες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, στην οποία καθρεφτίζεται η επιθυμία να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η εταιρεία Interview διεξήγαγε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με την οποία εμφανίζεται διευρυμένο το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, φτάνοντας στο 57%, έναντι εκείνων που βλέπουν με καλό μάτι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (37%).

Σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη περίπτωση το 81% επιθυμεί εκλογή προέδρου έναντι του 10% που θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το 71% θέλει πρόωρες εκλογές και το 24% εκλογή προέδρου.

Εξάλλου, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3,1% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και προηγείται με ποσοστό 28,6% έναντι 25,5%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 5,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ (4,6%), το Ποτάμι (4,1%), η Χρυσή Αυγή (3,9%), οι ΑΝΕΛ (2,2%) και η ΔΗΜΑΡ (1,4%). Ακόμη, το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 8,2% απαντούν «άλλο κόμμα» και το 5% επιλέγει «λευκό- άκυρο».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 39%, με διαφορά δέκα μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 26% απάντησε «κανένας».

Όλη η επικαιρότητα