Αθλητισμός Ηλεία Πολιτισμός

Στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας η Αφή ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες

Ακούστε το άρθρο

Στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, στις 12:00 το μεσημέρι, κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠιονγκΤσανγκ 2018», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του Πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λι Νακ Γιον.

Από το τελετουργικό, στο Ναό της Ήρας.
Εντυπωσιακή η χορογραφία της τελετής, με την «υπογραφή» της Αρτέμιδας Ιγνατίου

Η απόφαση, για τη μη αλλαγή χώρου διεξαγωγής της Τελετής Αφής – παρά τον κίνδυνο κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει, σύμφωνα με τα δελτία καιρού, την περιοχή – ελήφθη ομόφωνα, στην σύσκεψη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Ολυμπία, μετά την ολοκλήρωση, με επιτυχία, της τελικής πρόβας, την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, με μέλη της Ολομέλειας.

Η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου δίνει το Ολυμπιακό Φως στον πρώτο λαμπαδηδρόμο …κι ένα κλαδί ελιάς.

Άργησε, αλλά, άναψε

Η τελετή ξεκίνησε, όπως πάντα, στο Ναό της Ήρας, με τον παραδοσιακό τρόπο και όταν άναψε η Ιερή Φλόγα, μετά από αρκετά λεπτά και με την δεύτερη προσπάθεια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου – αφού την στιγμή εκείνη ένα μαύρο σύννεφο κάλυψε τον ήλιο – ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Πλήθος κόσμους, Έλληνες και ξένοι, ανάμεσα τους και πολλοί μαθητές, παρακολούθησαν τη γενική πρόβα.

Την ίδια στιγμή, μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σχημάτιζαν στην πλαγιά του Αρχαίου Σταδίου, τους Πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους.

Μια από τις Ιέρειες, απελευθερώνει στον ουρανό, ένα λευκό περιστέρι

Στο Αρχαίο Στάδιο, οι Ιέρειες και οι Κούροι, εκτέλεσαν με επιτυχία τη χορογραφία, σε έμπνευση και σκηνοθεσία της Χορογράφου Αρτέμιδας Ιγνατίου, που βασίστηκε στη σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα και ήταν για μια ακόμα φορά εντυπωσιακή.

Ο 1ος Λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης, δήλωσε ενθουσιασμένος και συγκινημένος για τον σημαντικό ρόλο που του ανατέθηκε

Έτοιμος για μετάλλιο ο 1ος Λαμπαδηδρόμος

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την Πρωθιέρεια να παραδίδει την φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Απόστολο Αγγέλη, που δήλωσε συγκινημένος και ενθουσιασμένος για τον σημαντικό ρόλο που του ανατέθηκε, να ξεκινήσει την λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Αγώνες του ΠιόνγκΤσανγκ, ευχόμενος να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το ταξίδι της Ιερής Φλόγας σε όλο τον κόσμο. Τέλος, δήλωσε έτοιμος αγωνιστικά να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κατακτήσει την καλύτερη δυνατή θέση.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, παρακολούθησε την πρόβα, με τον Γ.Γ Μανώλη Κολυμπάδη και τον Δημ. Σύμβουλο Αρχαίας Ολυμπίας (και φίλο) Πανάγο Παντελάκο

Εκατοντάδες επισκέπτες

Εκατοντάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, συγκεντρώθηκαν στον χώρο γύρω από το Ναό της Ήρας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την γενική πρόβα. Ο χώρος κατακλείστηκε επίσης και από δεκάδες διαπιστευμένους φωτογράφους και δημοσιογράφους από Ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θέλησαν να φυλακίσουν στα καρέ τους την μοναδική και εξαιρετικής σημασίας στιγμή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας από την γενική τελική πρόβα, η οποία κάνει ήδη τον γύρο του  κόσμου.

Ο Αρχαία Ήλιδα υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα Ο Αρχαία Ήλιδα υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα 

Η γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ήλιδα, υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  «Pyeongchang 2018». Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, η Φλόγα θα φτάσει στην πόλη της Αμαλιάδας, και συγκεκριμένα στην πλατεία Ευαγγελιστρίας, στις 14:24 το μεσημέρι της Τρίτης, με εποχούμενο όχημα της ΕΟΕ. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος θα βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας ( πρώην Μεταξά) ο οποίος θα παραλάβει την φλόγα στις 14:28 και θα την μεταφέρει μέσω της οδού Ερμού στον δεύτερο λαμπαδηδρόμο στο τέλος της πλατείας Αγίου Αθανασίου στις 14:31το μεσημέρι. Ακολούθως ο τρίτος λαμπαδηδρόμος θα παραλάβει την φλόγα στις 14:34 στην διασταύρωση της οδού Αρχαίας Ήλιδος και Βύρωνος και θα την μεταφέρει στην πλατεία Ανεμομύλου, όπου στις 14:37 το μεσημέρι θα την παραλάβει εποχούμενο όχημα της ΕΟΕ, για να την μεταφέρει στην Αρχαία Ήλιδα.
Στην Ήλιδα Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος θα παραλάβει την φλόγα στις 14:55 το μεσημέρι 200 μέτρα πριν από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και ο δεύτερος λαμπαδηδρόμος θα την παραλάβει στις 14:57 το μεσημέρι μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο λαμπαδηδρόμος με την Φλόγα θα εισέλθει στην Αρχαία Αγορά της Ήλιδας στις 3 το μεσημέρι και θα κατευθυνθεί στο βωμό. Στις 15:20 το μεσημέρι λαμπαδηδρόμος θα παραλάβει την Φλόγα με κατεύθυνση προς Άγιο Δημήτριο και κέντρο και εν συνεχεία δεύτερος λαμπαδηδρόμος θα κινηθεί στην επαρχιακή οδό προς Άγιο Δημήτριο και Κέντρο και στις 15:26 θα παραληφθεί από εποχούμενο όχημα της ΕΟΕ με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα. Στα είκοσι λεπτά παραμονής της Φλόγας στην Αρχαία Ήλιδα θα πραγματοποιηθεί τελετή. Αρχικά θα αφιχθεί αντιπροσωπεία επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PyeongChang 2018». Ακολούθως θα γίνει ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Νότιας Κορέας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της ανάκρουσης των Εθνικών Ύμνων θα γίνει έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Νότιας Κορέας και της Ελλάδας. Στην συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ήλιδας και εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang 2018» ή εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Νότιας Κορέας, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα γίνει ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στον δήμο Ήλιδας, την Οργανωτική Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα με δεκάλεπτο δρώμενο από την Θεατρικό Ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της καθηγήτριας κας Ιωάννας Παπαδάκη.

Όλη η επικαιρότητα