Χωρίς κατηγορία

Στο Δήμο Πύργου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου – Ένα ακόμη «κέρδος» από την Δημοτική Αγορά

Στον δήμο Πύργου ανήκει πλέον η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο 2ο επίπεδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Η παραχώρηση αποτελούσε συμβατική υποχρέωση από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και χθες πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Έρωφίλης– Ίριδας Κόλλια.

Η παραχωρηθείσα αίθουσα δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι υπήρχε στο κτίριο του Μουσείου. Στα «συν» της ότι διαθέτει πάρα πολύ καλή ακουστική (σ.σ. στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες εκδηλώσεις στο χώρο της). Η είσοδος γίνεται από την οδό Πετραλιά και στόχος πλέον, σύμφωνα με την δήλωση του κ. Λιατσή, είναι η ουσιαστική αξιοποίηση της η οποία, όπως ο ίδιος τόνισε, θα πρέπει να συνάδει με την υπόσταση του εμβληματικού κτιρίου του Μουσείου.

Λιατσής: «Αξιοποίηση ανάλογη της υπόστασης του Μουσείου»

Στην δήλωση του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ανέφερε πως: «Διακατέχομαι από συγκίνηση γιατί η ανακατασκευή του μουσείου είναι ένα έργο που ξεκίνησε και τελείωσε επί των ημερών μου. Παρουσία του τότε υπουργού Ευάγγελου Μειμαράκη και της γεν. γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, άνοιξε τότε το Μουσείο, δεν έγινε παραλαβή, αλλά άνοιξε και μπήκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα. Έμενε να παραδοθεί το κομμάτι του κτιρίου το οποίο ήταν η αντιπαροχή από το υπουργείο που δίναμε τη χρήση για πολλά χρόνια της Παλαιάς αγοράς. Η κ. Κόλλια, μας κάλεσε να παραλάβουμε την αίθουσα που δεν είναι συνεδριακό κέντρο… λέμε αυτό που βλέπουμε. Παίρνουμε τα κλειδιά για να ξεκινήσουμε την αξιοποίηση που δε μπορεί να είναι άλλη από το να γίνει ένας εκθεσιακός χώρος, ανάλογος της υπόστασης του Μουσείου, που το Πολιτιστικό Κέντρο που ιδρύθηκε στο δήμο και είναι θέμα ημερών να περάσει από την εφημερίδα της κυβέρνησης, θα το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο, φιλοξενώντας καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου, ούτως ώστε αυτό που βλέπει ο επισκέπτης να συναρτάται με εκείνο που θα βλέπει στο Μουσείο. Σύμβουλος μου για θέματα πολιτισμού και διαχείρισης μουσείων είναι ο Διαμαντής Λαλιώτης άρα τα κλειδιά βγαίνουν από τη μια τσέπη και πάνε στην άλλη. Που σημαίνει ότι μέχρι να εναρμονιστούν τα πράγματα όπως πρέπει, να μάθουμε τη λειτουργία του κτιρίου, να μην παρεμβάλουμε στη λειτουργία του μουσείου, να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις».

Κόλλια: «Να λειτουργήσει παράλληλα με το μουσείο»

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τόνισε πως: «Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρώ στην παράδοση της αίθουσας αυτής, με τίτλο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που αποτελούσε και υποχρέωση του υπουργείου προς το δήμο Πύργου. Την παραδίδω όπως ακριβώς την έχω παραλάβει και με τον εξοπλισμό που όφειλα να παραδώσω, μικροφωνικές και κάποια άλλα. Προσβλέπω και είμαι σίγουρη για καλή συνεργασία με τον δήμο και θεωρώ ότι η αίθουσα μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με το κυρίως μουσείο ως ένας χώρος πολιτισμού. Το μουσείο είναι σημαντικό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη του Πύργου και νιώθω και εγώ χαρούμενη και συγκινημένη».

Όλη η επικαιρότητα