Categories: Ελλάδα

Υπόθεση ξυλοδαρμού Χρήστου Χρονόπουλου: Ξεκίνησε η δίκη των δυο αστυνομικών – Στο δικαστήριο το θύμα με αναπηρικό αμαξίδιο

Share

Ξεκίνησε σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη των αστυνομικών που κατηγορούνται για την άγρια σωματική κακοποίηση του Χρήστου Χρονόπουλου στις 22 Μαΐου του 2007 στο αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό οι δυο αστυνομικοί είχαν καταδικασθεί σε οκτώ έτη κάθειρξη με αναστολή.

Όπως αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση, οι δύο αστυνομικοί χτύπησαν τον άτυχο άνδρα για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, οι οποίες τον κατέστησαν μη αυτοεξυπηρετούμενο. Μάλιστα σήμερα ο Χήστος Χρονόπουλος, άτομο που έχει διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα, βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρόντες ήταν και οι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το θύμα είχε προσαχθεί τον Μάιο του 2007 στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Ωστόσο, δυο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ και τον μετέφερε σε κωματώδη κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Σήμερα, στο ακροατήριο κατέθεσε ο θείος του θύματος, ο οποίος την επομένη μέρα (23/5/2007) ενημερώθηκε ότι ο ανιψιός του νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και έψαξε να μάθει τί είχε συμβεί. Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο μάρτυρας ανέφερε: «Ο Χρήστος ήταν στη Νευροχειρουργική Κλινική, στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι. Πήγα στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου είχε προσαχθεί. Μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και ότι το έψαχναν. (…). Πήγα και στην καφετέρια, μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Ο Χρήστος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική Κλινική. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέπετε: Δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος τους ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα».

Να σημειωθεί πως όταν πια ο θείος του θύματος είχε στα χέρια τους τις ιατρικές γνωματεύσεις στράφηκε με μηνύσεις κατά τεσσάρων αστυνομικών και συγκεκριμένα κατά του πληρώματος του περιπολικού που μετέφερε το Χρ. Χρονόπουλο από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα και κατά των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ. Καλλιθέας. Με την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου οι δυο πρώτοι αστυνομικοί αθωώθηκαν. Αντίθετα, οι άλλοι δυο αστυνομικοί καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη οχτώ ετών, καθώς το δικαστήριο έκρινε το θύμα υπέστη κακώσεις μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίσθηκε για τις 25 Νοεμβρίου.

Πηγή:  lawandorder.gr