Categories: WEB tvΗλεία

Όσα παίρνει ο άνεμος… – Στο έλεος της κακοκαιρίας Σπιάντζα, Σκαφιδιά & Άγιος Ανδρέας (pics/vid)

Share

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Νομό Ηλείας. Σήμερα ισχυροί άνεμοι, που κατά διαστήματα ξεπέρασαν τα οχτώ μποφόρ, και ισχυρές βροχοπτώσεις, «χτύπησαν» τις παράκτιες περιοχές του δήμου Πύργου και ιδιαίτερα τη Σπιάντζα, τη Σκαφιδιά και τον Άγιο Ανδρέα.

Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, καταστροφές σε στέγες σπιτιών, ενώ η θάλασσα «βγήκε» μέχρι τον κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να παρασύρει κτίσματα στο πέρασμά της και να πλημμυρίσουν σπίτια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου μαζί με τα κλιμάκια Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας κλήθηκαν να επέμβουν, πραγματοποιώντας δέκα οχτώ κοπές δένδρων και μια άντληση υδάτων στο δημοτικό σχολείο Πλατάνου.

Όσον αφορά την Π.Υ Λεχαινών, αναφέρθηκαν τέσσερις κοπές δένδρων στις περιοχές Λάππα, Μανωλάδα, Κουνουπέλι και Θίνες Βαρθολομιού.

Η Π.Υ Αμαλιάδας ανέφερε για το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μια άντληση υδάτων στη Γαστούνη και δύο κοπές δένδρων σε Σαβάλια και Σώστι, ενώ χθες έγιναν δύο κοπές σε Παλαιοχώρι και Ροβιάτα.

Στην περιοχή της Σπιάντζας, το παραλιακό μέτωπο «σκεπάστηκε» από τη θάλασσα, ενώ σοβαρότατες ζημιές σημειώθηκαν στο δρόμο μπροστά από την παραλία, που καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του και πλέον είναι επικίνδυνο για τους πολίτες.

Αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μια οικογένεια, βρέθηκε κυριολεκτικά στο «μάτι» του κυκλώνα, όταν το σπίτι τους στην παραλιακή ζώνη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από το αποστραγγιστικό αυλάκι που πλημμύρισε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε λίμνη.
Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν και στο λιμανάκι της Σκαφιδιάς (αλιευτικό καταφύγιο) ,όπου το ήδη υπάρχων πρόβλημα της πρόσβασης των ψαράδων, διογκώθηκε. Ο κυματοθραύστης διαλύθηκε από τα μανιασμένα κύματα και οι βάρκες βγήκαν στη στεριά, με τους ψαράδες της περιοχής να ζητούν από τους αρμόδιους να δοθεί άμεσα λύση.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, παρέδωσε σε πρόσφατη συνάντηση του με τον αρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου ολοκληρωμένο φάκελο, επιδιώκοντας διαδικαστικά να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμότητες και να χρηματοδοτηθεί το έργο. Όπως έχει τονίσει ο κ. Αντωνακόπουλος, το θέμα ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά την τεράστια γραφειοκρατία.

Νίκος Τριβιζάς, πρόεδρος επαγγελματιών αλιέων Κατακόλου-Σκαφιδιάς

«Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κοιτάξουν τι μπορεί να γίνει με το λιμανάκι που καταστράφηκε και ουσιαστικά κόπηκε στη μέση. Ήμασταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή για να προσέχουμε τα σκάφη των συναδέλφων.»

Αντώνης Αρβανίτης, πρόεδρος Τ.Κ Σκαφιδιάς:

«Στην περιοχή σημειώθηκαν τεράστιες ζημιές. Το αλιευτικό καταφύγιο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι βάρκες παραλίγο να βουλιάξουν και οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι, όπως και ο κυματοθραύστης έχουν ‘’σπάσει’’. Έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους για να φτιάξουμε αυτό το έργο, που είναι τεράστια σημασίας και για τους ψαράδες αλλά και για τον καλλωπισμό της Σκαφιδιάς, που είναι πόλο έλξης τουριστών.»

Κώστας Μπαλάσκας, Ψαράς:

«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε με τόση ένταση αυτό το φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή. Όχι μόνο για τους Ψαράδες αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Πρέπει όλες οι υπηρεσίες και όλοι οι παράγοντες να εξυπηρετήσουν τη Σκαφιδιά και τους ψαράδες.»
Άμεση ανταπόκριση από τις υπηρεσίες του δήμου Πύργου
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του Δήμου Πύργου. Σύσσωμη η Πολιτική Προστασία και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου, βρέθηκαν στα σημεία που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, ώστε να γίνει αυτοψία στις ζημιές αλλά και να αποκατασταθούν όσο το δυνατό τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη θεομηνία.

Για ένα πρωτοφανές ακραίο καιρικό φαινόμενο που χτύπησε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του δήμου έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Αργυρόπουλος που δήλωσε ότι: «Από την περιοδεία που έκανα σε διάφορες περιοχές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, διαπίστωσα πλήρως τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής σε σφοδρότητα θαλασσοταραχή. Το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαφιδιά έχει μπαζωθεί από πέτρες, που το προστάτευαν, και απειλείται με ολική καταστροφή. Απαιτείται άμεση παρέμβαση, γι’ αυτό και με εντολή του δημάρχου προχωράμε, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Εκτεταμένες ζημιές διαπιστώθηκαν επίσης στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, όπου τα κύματα κατέστρεψαν μάντρες και άλλες υποδομές, στα Καλακέικα, στον Άγιο Ηλία, καθώς και στην περιοχή της Σπιάντζας και της Μούτελης».

Να σημειωθεί πως ήδη εστάλη άμεσα αίτημα για κήρυξη και των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών ώστε να ζητηθεί κι έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που υπάγεται ήδη ο Δήμος Πύργου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Δείτε βίντεο & φωτογραφίες: