WEB tv Ηλεία

Αλύπητο «κτήπυμα» της κακοκαιρίας στη Νότια Ηλεία – Νύχτα «εφιάλτης» στη Ζαχάρω (VIDEO – PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Αλύπητα «χτυπά» η κακοκαιρία τη νότια Ηλεία, καθώς χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι των χωριών της Ζαχάρως και της Νέας Φιγαλείας έζησαν τον εφιάλτη της πλημμύρας και της κατολίσθησης και είδαν την περιουσία τους να υφίσταται σοβαρές ζημιές. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια στο Νεοχώρι και στον Κακόβατο, ενώ τα νερά «σκέπασαν» δεκάδες αγροτικές εκτάσεις εκατέρωθεν του δρόμου Κακόβατος-Νεοχώρι.

Όπως τόνισε ο πλημμυρόπληκτος Παναγιώτης Μπαχάρης από το Νεοχώρι, η ζημιά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν αντιλαμβανόταν εγκαίρως την έκταση του καιρικού φαινομένου και ζήτησε από τους αρμόδιους να κάνουν τα απαραίτητα για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

«Για καλή μας τύχη ακούσαμε τον συναγερμό και προλάβαμε να βγούμε έξω και να πάρουμε τα αυτοκίνητα, περιορίζοντας τη ζημιά. Όμως το υπόγειο και άλλοι χώροι που έχουμε, πλημμύρισαν και προκάλεσαν ζημιά στα λάδια και σε άλλα πράγματα που έχουμε σε αποθηκευτικούς χώρους. Η ουσία όμως είναι ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει, διότι και το 2013 είχαμε ξαναπλημμυρίσει και έπαθα ζημιά 100.000 ευρώ χωρίς να αποζημιωθώ. . Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να σπάσει το ποτάμι με μια παρέμβαση για να μη γυρίσουμε στην εποχή του Μαυρογιαλούρου. Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να πλημμυρίζουμε», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μπαχάρης.

Άμεση η παρέμβαση της Πυροσβεστικής

Στο σημείο επενέβησαν άμεσα πυροσβέστες από Πύργο και Κρέστενα, για να απεγκλωβίσουν πολίτες που εκτέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ στη συνέχεια προέβησαν σε εκτεταμένη απάντηση υδάτωΝ από τα σπίτια που είχαν μετατραπεί σε… λίμνες.  Στο σημείο μετέβησαν συνολικά 4 οχήματα από Κρέστενα και Πύργο, με παρόντες τον υποδιοικητή Πύργου, Κ.Κατσαριώτη, τον επιπυραγό Γ.Κωνσταντακόπουλο, τον προϊστάμενο του ΠΚ Κρεστένων, Γ. Παπακοσμά και τον αναπλ. προϊστάμενο Κ. Δρακόπουλο, ενώ παρών ήταν και διοικητής της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Γ. Πετρούτσος.

«Στις 2:50 ειδοποιήθηκε η ΠΥ Πύργου για εγκλωβισμένο άτομο στο Θολό δίπλα από χείμμαρο. Επενέβησαν δύο οχήματα από το ΠΚ Κρεστένων και έγινε ο απεγκλωβισμός, ενώ στη συνέχεια ειδοποιηθήκαμε για πλημμυρσιμένα σπίτια. Συνολικά επιχείρησαν τέσσερα οχήματα και ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ. Από αυτό που διαπίστωσα, δύο λεκάνες έχουν γεμίσει νερό», είπε ο κ. Πετρούτσος.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλο, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

«Δυστυχώς είναι διαρκές το πρόβλημα σε όλο το νότιο τμήμα της Ηλείας και στο επαρχιακό δίκτυο. Είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών και της αποσάθρωσης των εδαφών, για αυτό και πρέπει να δώσουμε έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα. Έχουμε ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών από την κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι θα συναινέσει», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Στον ρυθμό των κατολισθήσεων η Ν. Φιγαλεία

Εκτός από τις πλημμύρες, όμως, η κακοκαιρία προκάλεσε ντόμινο κατολισθήσεων, τόσο στην Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, όσο και στην επαρχιακή οδό Θολού-Νέας Φιγαλείας, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Δημ. Κόσσυφας, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» την ανησυχία του για το Λέπρεο και πρόσθεσε ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις καθαρισμού του οδικού δικτύου.

«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο πρόβλημα, όμως είχαμε πολλές πλημμύρες στο Νιοχώρι και στον Κακόβατο, αλλά και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Καθαρίσαμε τα γεφύρια και αποκαταστήσαμε την κυκλοφορία στον δρόμο Θολό-Νέα Φιγαλεία, όμως είμαστε έντονα προβληματισμένοι για το Λέπρεο και τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κόσσυφας.

Όλη η επικαιρότητα