Kατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος τόνισε πως «Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας που προορίζεται για ξηρό προϊόν, είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, που για πολλά χρόνια εξασφάλιζε σταθερό εισόδημα σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και ειδικά σε περιοχές πουν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις παράγεται ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 90%. Η στήριξη και διατήρηση της μοναδικής αυτής καλλιέργειας , θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Διάφοροι λόγοι, αλλά κυρίως ο λανθασμένος τρόπος επιδότησης της καλλιέργειας μέσω ΟΣΔΕ επέφεραν σταδιακή μείωση της καλλιέργειας , καθώς το έτος 2009 ήταν 145.000 στρέμματα και έφτασε το 2017 να είναι 109.000. Σε Αχαΐα και Ηλεία καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα και παράγονται 20.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μία πολύ άσχημη κατάσταση με τη διάθεση του προϊόντος και τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί».
Ο κ. Βασιλόπουλος εστιάζοντας στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κορινθιακή σταφίδα ανέφερε ότι αυτά είναι η μειωμένη ζήτηση ιδίως σε αγορές του εξωτερικού λόγω ανταγωνισμού αλλά λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, η δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων λόγω πανδημίας σε εμπόρους – μεταποιητές, αλλά λόγω της τελευταίας σοδειάς και στα χέρια παραγωγών που δεν μπορούν να την διαθέσουν, το γεγονός ότι υπάρχει στρέβλωση της αγοράς στο κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών και πίεση της τιμής του προϊόντος λόγω των ανωτέρω αιτιών και ότι οι αμπελώνες της κορινθιακής σταδιακά γηράσκουν και μειώνεται το προϊόν γιατί δεν υπάρχει επιδοτούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Συνεχίζοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως «Οι τιμές που διαμορφώθηκαν το 2022 ήταν γύρω στα 90 λεπτά, ενώ το κόστος καλλιέργειας είναι για τιμή πάνω από 1,50 €/κιλό. Για τη φετινή χρονιά τα πράγματα δεν προβλέπονται καλύτερα. Εμείς σαν Περιφερειακή αρχή είχαμε εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και έχουμε κάνει παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά και σειρά συναντήσεων με διάφορους φορείς (Αγροτικούς Συλλόγους, ομάδες παραγωγών συναντήσεις στο Υ.Π.Α.Α.Τ με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες) ,μεταφέροντας το πρόβλημα και καταθέτοντας προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε : 1)Στις 3 Ιουλίου του 2023 ο Περιφερειάρχης κατέθεσε επιστολή στον Υπουργό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κορινθιακή σταφίδα , αλλά και το θέμα της μειωμένης παραγωγής της ελαιόλαδου λόγω ακαρπίας, συνέπεια της κλιματικής κρίσης. 2)Επιστολή δική μου 14-4-2021 προς Υπουργείο αναλύοντας το πρόβλημα και πρόταση σύσκεψης από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης των περιοχών που γίνεται η καλλιέργεια. 3)Ευρεία σύσκεψη στις 5/7/2023 στον Πύργο με καλεσμένους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Σχετικά με τις προτάσεις «διάσωσης» της κορινθιακής σταφίδας, ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε ένα μέρος της φετινής παραγωγής να διατεθεί νόμιμά προς οινοποίηση, αύξηση του ποσού επιδότησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης , ώστε να καλύπτεται ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος, ειδικά για την φετινή χρονιά να δοθεί μια οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα όπως σε άλλες καλλιέργειες λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και μέριμνα ώστε ένα μέρος της παραγωγής να προωθείται σε σχολεία, στρατό ,ΤΕΒΑ και όπου κριθεί ότι μπορεί να γίνει.
Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι η μείωση παραγωγής ελαιόλαδου. O Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ανάφερε πως «ως περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλάι των παραγωγικών συλλόγων και των αγροτικών φορέων στο ζήτημα της ονομασίας της ελιάς Καλαμάτας (τύπου Καλαμών). Γνωρίζοντας ότι αυτή η μάχη δεν μπορούσε να χαθεί! Με συντονισμένες προσπάθειες τα καταφέραμε και πετύχαμε μια ευνοϊκή ρύθμιση ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ποσότητες που παράγονται στην περιφέρεια μας αλλά και το εισόδημα των παραγωγών. Ενώ, αξιοποιούμε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προβολή αυτού του τόσου σημαντικού αγροδιατροφικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα με τίτλο “Mediterranean Aperitivo” στο οποίο συμμετέχει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ για την προβολή και προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς. Για τους σκοπούς του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα καλάθι μεσογειακών ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνει: Βερμούτ από το Τορίνο, Πεκορίνο από την Τοσκάνη, Λεμόνια από την Αμάλφι και ποιοτικές βρώσιμες Ελιές από τη Δυτική Ελλάδα, ώστε όλα μαζί να δημιουργήσουν το τέλειο Πιάτο “Mediterranean Aperitivo”. Η εγκεκριμένη πρόταση προσανατολίζεται στους επαγγελματίες δικτύου Ho.Re.Ca. και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων με δράσεις προώθησης σε τρείς χώρες: ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάρκεια του έργου είναι τριετής (36 μήνες) και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.019.544 ευρώ.
Παράλληλα ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα AUTHENTIC-OLIVE-NET: Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και ανάπτυξη δικτύου προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων της κοινής διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας– Ιταλίας Το έργο AUTHENTIC-OLIVE-NET εισήγαγε έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο ανάδειξης και πιστοποίησης της αυθεντικότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση με έξυπνο τρόπο των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων σε νέες αγορές και δίκτυα εμπορίας. Έτσι, ο γενικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Δικτύου Καινοτομίας στον Τομέα Ελαιολάδου (Αυθεντικό- Ελια- Δίκτυο) μεταξύ των Επιμελητηρίων, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Περιφερειακών Αρχών, προκειμένου να αναπτυχθούν και να προσφερθούν στις τοπικές εταιρείες ελαιολάδου, καινοτόμες & παγκοσμίως αναγνωρισμένες μέθοδοι πιστοποίησης της αυθεντικότητας, εργαλεία, δομές και υπηρεσίες. Με εγκεκριμένο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 180.000 ευρώ».
Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Υ.Π.Α.Α.Τ και πρόταση για στρεμματική ενίσχυση με θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου.
«Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε εμβληματικές καλλιέργειες όπως η ελιά και η σταφίδα. Μετά από μια πολύ καλή χρονιά στην ελαιοπαραγωγή, όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι η φετινή σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους λόγω της ακαρπίας που προκάλεσαν οι απότομες καιρικές μεταβολές. Οφείλουμε να αναδιαμορφώσουμε το πλαίσιο αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, το υπαρκτό πρόβλημα του περονόσπορου στη σταφίδα αναπόφευκτα θα μειώσει τη φετινή παραγωγή, ενώ οι χαμηλές τιμές επί μια διετία οδηγούν τους παραγωγούς στη σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Μακριά από λαϊκισμούς και «εύκολες» λύσεις, πρέπει να καταρτίσουμε ένα ρεαλιστικό και οργανωμένο πλάνο ανασυγκρότησης της σταφιδοπαραγωγής, το οποίο θα διασφαλίζει ικανοποιητικές τιμές στον παραγωγό»