Στο επίκεντρο το άνοιγμα κλειστών κλινών ΜΕΘ – Έρχονται προσλήψεις και στο Γεν. Νοσοκομείο Ηλείας

Η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η ανάπτυξη κλινών που σήμερα παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μπαίνει στο προσκήνιο από το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση των αυξημένων περιστατικών από το ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμες 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 80 αναπτυγμένες κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενόψει και της έξαρσης της γρίπης, που διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, τον περασμένο μήνα έληξαν οι διετείς συμβάσεις και απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί, που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως εκ τούτου κλείνουν άμεσα τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ εάν δεν αναπληρωθούν.

Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιχειρείται να ανοίξουν 14 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κυρίως στην Αττική, ώστε σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι αυξημένες ανάγκες των χειμερινών μηνών με την έξαρση της γρίπης.

Την ίδια ώρα, στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας είναι 3.500 προσλήψεις, εκ των οποίων 1.300 είναι θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών. Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών.

 

Οι ελλείψεις σε προσωπικό

Σε μια ΜΕΘ έξι κλινών, όπως είναι αυτή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, θα πρέπει να υπάρχουν ένας γιατρός ανά κλίνη συν τον διευθυντή γιατρό, 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη, ένας τραυματιοφορέας, ένας βοηθός θαλάμου, ένας φυσικοθεραπευτής και επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Εντούτοις υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν με ένα νοσηλευτή ανά βάρδια και ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 γιατρούς.

Σημειώνεται, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πως από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 154 θάνατοι από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Κατά το ίδιο διάστημα, αναφέρθηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2017-18 είχαν αναφερθεί 107 σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των τα 42 ήταν θανατηφόρα.

 

Κώστας Διαμαντόπουλος : «Έχει ήδη βγει προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ιατρού στην ΜΕΘ»

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος ανέφερε για το όλο θέμα.

«Αυτή την στιγμή στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας έχουμε 5 γιατρούς, 22 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 2 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και στην πρωινή βάρδια έχουμε ένα άτομο προσωπικό καθαριότητας που είναι αποκλειστικά για την μονάδα. Έχει ήδη βγει προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ιατρού, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν προσλήψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά για την ΜΕΘ, αφού είχα επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ όπου με ρώτησαν για τις ανάγκες μας σε νοσηλευτικό προσωπικό».