Οικονομία

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι αποφάσεις για το χρέος

Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στις αγορές ότι η διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα γίνει σύντομα, αλλά όχι απαραίτητα στο Eurogroup της 22ας Μάιου, έστειλε το χθεσινό έκτακτο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση στελέχους της ευρωζώνης μετά το EuroWorking Group προκάλεσε μια μικρή «σύγχυση» τόσο σε σχέση με το χρόνο εκταμίευσης της δόσης, όσο και με το χρόνο λήψης των αποφάσεων για το χρέος.

«Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016», ανέφερε σχετικά η εν λόγω πηγή μετά το EWG.

Το CNN Greece απευθύνθηκε σε Κοινοτικό αξιωματούχο ζητώντας να πληροφορηθεί το εάν η αναφορά του EuroWorking Group συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τη δόση χωρίς να έχει πρώτα κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χωρίς να έχουν αποκρυσταλλωθεί προηγουμένως οι λεπτομέρειες ελάφρυνσης του χρέους. Η απάντηση του αξιωματούχου ήταν σαφής:

«Όχι. Δεν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. Η διατύπωση αναφέρεται στο άμεσο μέλλον για να μην δημιουργήσει την προσδοκία πως το θέμα του χρέους θα κλείσει σίγουρα στις 22 Μαΐου, καθώς μια διάψευση τέτοιων προσδοκιών θα προκαλούσε κραδασμούς», ανέφερε.

Ήδη από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είχε καταδειχθεί πως θα μπορούσε να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ληφθεί από το Eurogroup μια απόφαση για το ελληνικό χρέος στα «μέτρα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετέχοντες στη σύνοδο ανέφεραν στο CNN Greece πως η απόφαση θα ήταν πιο πιθανό να ληφθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά σε εκείνο της 22ας Μάιου.

Ο χρόνος πιέζει

Είναι ενδεικτικό πως ο χρόνος για την κατάρτιση της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών για την ελληνική αξιολόγηση θα είναι πολύ περιορισμένος , δεδομένου ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή στις 16 Μαΐου και το Eurogroup θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου. Αλλά και το EuroWorking Group στις 15 Μαΐου πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να πιστοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συγκληθούν μια εβδομάδα αργότερα πως όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά να υλοποιήσει είναι εντός πλαισίου.

Δεδομένου ότι και στο λεγόμενο «Washington Club», που θα συγκληθεί στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Μπάρι στις 11- 13 Μαΐου, θα γίνει μια πρώτη αναλυτική συζήτηση για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να λάβουν οι βασικοί παίκτες τις αποφάσεις τους για τα σχετικά θέματα. Σε αυτά τα θέματα άλλωστε περιλαμβάνεται και η διάρκεια της διατήρησης των πλεονασμάτων στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.

Η έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στο χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα, είναι χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης μεταξύ των βασικών παικτών. Το εν λόγω δημοσίευμα ανάφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.

Πάντως τόσο το Βερολίνο, όσο και ο ESM ξεκαθάρισαν χθες πως τα «πιθανά» μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μόνον εφόσον υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής και μόνον εάν στο τέλος του προγράμματος αυτά κριθούν τελικά αναγκαία. Αυτή είναι μια θέση που το ΔΝΤ δεν αποδέχεται, καθώς θέλει αφενός τα μέτρα να περιγραφούν τώρα και αφετέρου να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως και να είναι τότε η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση εάν η απόφαση για το χρέος ληφθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αυτό θα σημαίνει πως οι προθεσμίες για την εκταμίευση της δόσης θα καταστούν αρκετά πιεστικές για την Ελλάδα και τους δανειστές της, δεδομένων των λήξεων ομολόγων 7,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα