Categories: Πολιτική

Στο Κίεβο ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί και με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Share

Συνάντηση με τον πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πότε, ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγών λόγω των ρευστών και επισφαλών συνθηκών που επικρατούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Νίκος Δένδιας έχει φτάσει στο Κίεβο, με τρένο μέσω Πολωνίας. όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας κ. Μανώλης Ανδρουλάκης. Ήδη ξεναγήθηκε σε κοντινή περιοχή όπου ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Κιέβου, τού έδειξε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από τα drone που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη στο Κίεβο, είναι η τρίτη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό. Η παρουσία του όμως στο Κίεβο ερμηνεύεται και ως κίνηση συμβολισμού «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».

Στόχος της Αθήνας να στείλει σαφές μήνυμα ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και αυτό την ώρα που η Τουρκία δεν σταματά να επιδίδεται σε ρεσιτάλ ρητορικών ακροτήτων και παραβατικής συμπεριφοράς.

«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», σημείωσε χθες ο κ. Δένδιας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.

Η Ελλάδα έχει πολυεπίπεδη συμβολή στην Ουκρανία, η οποία εκτιμάται ιδιαιτέρως τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Δύση, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει λάβει ξεκάθαρη θέση αρχής κατά της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης, δεδομένων και των συναφών προκλήσεων που η χώρα μας αντιμετωπίζει από την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντμίτρo Κουλέμπα. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές πλαίσιο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης θα διαμορφωθεί και με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο υπουργός θα επισκεφτεί και την ελληνική πρεσβεία, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό απαραίτητο προσωπικό. Επικεφαλής είναι ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που έφυγε από την Μαριούπολη την περασμένη άνοιξη.

Το Κίεβο ξανά στο στόχαστρο των Ρώσων

Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στους Έλληνες που βρίσκονται στο Κίεβο να αναχωρήσουν το συντομότερο, λόγω των νέων βομβαρδισμών των τελευταίων ημερών.

Όπως μετέδωσε από το Κίεβο, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, η πρεσβεία επικοινώνησε με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, τους ενημέρωσε για την νέα οδηγία, τους είπε ότι για ο,τιδήποτε θέλουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πρεσβεία και να συνεννοηθούν για το ταξίδι τους αν κάπου δυσκολεύονται. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει κάποιος την επιθυμία να φύγει από την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει κανένα πλάνο να κλείσει η πρεσβεία και λειτουργεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή υπάρχει κόσμος που κοιμάται στα καταφύγια γιατί έχει τρομάξει μετά τις νέες επιθέσεις. Οι κάτοικοι προτιμούν την ασφάλεια του καταφυγίου που πλέον είναι πολύ οργανωμένα και κάποια από αυτά βρίσκονται έως και τρία πατώματα κάτω, ενώ έχουν κουζίνες, ίντερνετ, τηλεοράσεις.

Οι ενεργειακές υποδομές σε Kίεβο, Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Μικολάιβ και άλλες πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να είναι στόχος των ρωσικών επιθέσεων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη τονίζουν οι Ουκρανοί καθώς 1.100 πόλεις δεν έχουν ρεύμα, μεταξύ τους και το Κίεβο και η χώρα ίσως οδηγηθεί σε κυλιόμενα μπλακάουτ.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως έχει καταστραφεί το 30% των σταθμών παραγωγής ενέργειας και κατηγόρησε το Ιράν πως βοηθά τη Ρωσία στις επιθέσεις της προμηθεύοντάς την με ειδικά Drone κάτι που όπως σημείωσε θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες και ψευδαισθήσεις στους ηγέτες της Ρωσίας, αλλά εν τέλει δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά.

«Απλώς θα δείξει στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.