Αχαϊα

Στο μικροσκόπιο και οι παράνομοι χρήστες streaming – Οκτώ άτομα στον ανακριτή στην Πάτρα

Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν, έναντι συνδρομής, από το κύκλωμα αποκωδικοποιητές οι οποίοι εξασφάλιζαν, χωρίς την άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο.
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται και οι χρήστες παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου, εκτός από τα κυκλώματα πώλησης στην «μαύρη αγορά» συνδρομών για πρόσβαση σε streaming πλατφόρμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, ο Ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο του κυκλώματος που δρούσε στην Πάτρα και προσέφερε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, κάλεσε για ένορκη κατάθεση οκτώ χρήστες των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη δικογραφία. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν, έναντι συνδρομής, από το κύκλωμα αποκωδικοποιητές οι οποίοι εξασφάλιζαν, χωρίς την άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντιμετώπισή τους από το Νόμο. Κι αυτό δεδομένου ότι οι χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου δύνανται να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και με χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διατάγμα 343/2002.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών, ενώ το κύκλωμα δρούσε για περίπου έξι χρόνια, διαθέτοντας 2.000 πελάτες.

Στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 900.000 οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατ. Περίπου δηλαδή τέσσερις στους δέκα χρήστες διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (οver-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι, πανευρωπαϊκά, χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα. Τίθενται όμως σε κίνδυνο και οι καταναλωτές αυτού του είδους του περιεχομένου. Κι αυτό διότι, κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο κύκλωμα της Πάτρας που εξάρθρωσε η Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022, οι δράστες πωλούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε άλλες εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν ως συγκοινωνούν δοχείο με το οργανωμένο έγκλημα της μαστροπείας και της διακίνησης ναρκωτικών την πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπόρνμουθ για λογαριασμό της AAPA, ο αριθμός των παράνομων χρηστών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% μεταξύ 2018 και 2021. Τα έσοδα όσων αναπτύσσουν αυτή τη δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 12,6% σε άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ 17,1 εκατ. Ευρωπαίοι –όσο σχεδόν ο πληθυσμός των Κάτω Χωρών– είχαν πρόσβαση σε παράνομες υπηρεσίες IPTV το 2021. Ποσοστό 12% των χρηστών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 16-24 ετών, ενώ οι πάροχοι οπτικοακουστικού περιεχομένου έχασαν το 2021 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του Μπόρνμουθ.

Στην Ελλάδα οι δημιουργοί πρωτότυπου περιεχομένου εκτός του υψηλού ανταγωνισμού καλούνται να διαχειριστούν και την επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. Αντίθετα, οι ξένες streaming πλατφόρμες Over-the-top (OTT) δεν υπόκεινται σε φορολογία.

Όλη η επικαιρότητα