Ψυχαγωγία

Στο Netflix «Ματίλντα» και «Γουίλι Γουόνκα»: Οι ήρωες του Ρόαλντ Νταλ στη μικρή οθόνη

Ακούστε το άρθρο

Τις ιστορίες του Ρόαλντ Νταλ αναμένεται να φέρει στην μικρή οθόνη και σε animation το Netflix.

Όπως ανακοίνωσε ο κολοσσός του streaming, οι φαν της πλατφόρμας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στους δέκτες τους τη «Ματίλντα» και τον «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», ενώ «Το θαυματουργό φάρμακο» και το «BFG» θα συγκαταλέγονται στις σειρές κινουμένων σχεδίων.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι τα προγράμματα θα παραμείνουν πιστά στο πνεύμα και τον τόνο του συγγραφέα.

Η χήρα του συγγραφέα, Φελίσιτι Νταλ, χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Netflix ένα εξαιρετικό νέο κεφάλαιο για την Roald Dahl Story Company.

«Ο Ρόαλντ θα ήταν ενθουσιασμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παραγωγή για την πρώτη από τις σειρές κινουμένων σχεδίων θα ξεκινήσει μέσα στο 2019.

dahl

Ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών

Ο Ρόαλντ Νταλ ήταν Βρετανός συγγραφέας νορβηγικής καταγωγής, που έγραψε τόσο βιβλία όσο και σύντομες ιστορίες και θεατρικά έργα. Έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη δεκαετία του 1940 γράφοντας βιβλία για παιδιά και για ενήλικες.

Το πρώτο του έργο δημοσιεύτηκε στην Αμερική το 1942 κι ήταν η προσωπική του αφήγηση απ’ το ατύχημά του στη Λιβύη. Ο συνάδελφός του Σ. Φόρεστερ με τον οποίον εργάζονταν στην Αμερική στην Υπηρεσία Πληροφοριών τον έπεισε να δώσει τον τίτλο «Καταρριπτόμενος στη Λιβύη» (Shot down over Libya), αν και ο Νταλ προτιμούσε τον χλευαστικό τίτλο «Piece of Cake» για τις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησε σε εκείνη την περιπέτεια. Ο παραπάνω τίτλος ‘Piece of Cake’ εντούτοις χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του ’90 για την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς με αεροπόρους της RAF που δεν σχετίζονταν σε περιεχόμενο με το βιβλίο του Νταλ. Ακολούθησε το βιβλίο του «Going Solo» που αναφέρεται στην αεροπορική και πολεμική του εμπειρία.

Λίγοι γνωρίζουν, πως ο Ρόαλντ Νταλ είναι ο δημιουργός των Γκρέμλινς. Το 1943 έγραψε ένα βιβλίο όπου κάτι παράξενα τερατάκια μπαίνουν μέσα στα αεροπλάνα της RAF για να κάνουν ζημιές. Η εταιρεία του Ντίσνεϋ αγόρασε τα δικαιώματα, αλλά θα περάσουν κάπου 50 χρόνια μέχρι που να γίνει η αντίστοιχη ταινία όπου χρησιμοποιήθηκε μεν ο τίτλος αλλά όχι και το πλήρες σενάριο από την ιστορία του Νταλ.

Θα ακολουθήσουν τα έργα για παιδιά, που τον έκαναν διάσημο, όπως ο «Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Ματίλντα» και «Ο Τζέιμς και το γιγάντιο ροδάκινο». Η «Ματίλντα» γυρίστηκε κωμική ταινία το 2000 με τον ηθοποιό Ντάνυ ντε Βίτο και δανείστηκε το όνομα και το πνεύμα της υπόθεσης του βιβλίου του Νταλ.

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας γυρίστηκε επίσης ταινία με τον ηθοποιό Τζιν Ουάιλντερ με τον τίτλο «Willy Wonka & the Chocolate Factory». Μέρος της μουσικής της ταινίας, τα παιδικά τραγούδια του έργου, ανήκει επίσης στον Νταλ. Η ταινία γυρίστηκε  εκ νέου το 2005 με την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον και στον ρόλο του εκκεντρικού σοκολατοποιού τον Τζόνι Ντεπ.

Ακολούθησε στα 1960 μια περίοδος με έργα για μεγάλους τύπου «θρίλερ». Σχεδόν όλα μεταφέρθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση στις σειρές «Twilight Zone» και ένα από αυτά, το «Ο Άνθρωπος από τον Νότο», γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστές τους Στηβ Μακ Κουίν και Πήτερ Λόρε.

Είναι ακόμα πιο άγνωστο στο κοινό ότι το έργο Τζέημς Μποντ «Ζεις μονάχα δυο φορές» βασίζεται σε δημιούργημα του Νταλ το οποίο υιοθέτησε ο συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ: το όνομα του Νταλ αναφέρεται επίσημα στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας. Το ίδιο συνέβη και με το ‘Chitty Chitty Bang Bang’ το μαγικό αυτοκίνητο, που γυρίστηκε ταινία με τον ηθοποιό και χορευτή Ντικ Βαν Ντάικ.

Ο Ρόαλντ Νταλ παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών και εκτιμάται ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια βιβλία παγκοσμίως, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες.

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα