Ηλεία

Στο Νοσοκομείο από επίθεση σκύλου κοριτσάκι 2,5 ετών από τον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Μια τραυματική εμπειρία που λίγο έλειψε να επηρεάσει την όρασή του, βίωσε το μεσημέρι της Κυριακής ένα κοριτσάκι 2,5 ετών, που δέχθηκε επίθεση από σκύλο, σε παραθαλάσσια ταβέρνα στην περιοχή του Δήμου Ζαχάρως. Η τετραμελής οικογένεια, κατέληξε το Νοσοκομείο του Πύργου, για την παροχή πρώτων βοηθειών στο παιδί, ενώ λίγο αργότερα κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στο Α.Τ Ζαχάρως.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής, σε παραλιακή ταβέρνα, όπου μετέβη η οικογένεια από τον Πύργο, για να γευματίσει. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, αφού ο ένας από τους δυο σκύλους ζευγαριού τουριστών που βρίσκονταν στην ταβέρνα, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και αναίτια στο 2,5 ετών κοριτσάκι, που μόλις είχε μπει στο κατάστημα συνοδευόμενο από τη  μητέρα του, η οποία το κρατούσε από το χέρι. Ο σκύλος έριξε το παιδί στο έδαφος κάνοντας του μια βαθιά πληγή κάτω από μάτι. Η μητέρα αντέδρασε ακαριαία και τράβηξε το παιδί, προλαβαίνοντας τα …χειρότερα , αφού κανένα από τα δυο σκυλιά δεν φορούσε φίμωτρο και μολονότι είχαν λουριά, αυτά δεν ήταν δεμένα πουθενά.

Αντί για συγνώμη…τα άκουσαν κι από πάντα

Σοκαρισμένοι οι γονείς, αλλά και η  μεγαλύτερη αδελφή του κοριτσιού, προσπαθούσαν να συνεφέρουν το παιδί από τα κλάματα, ενώ το προσωπάκι του είχε γεμίσει αίματα. Αντί για «συγνώμη» από τους ιδιοκτήτες του σκύλου, η οικογένεια δέχθηκε φραστική επίθεση από το ζευγάρι που τα μάζεψε «άρον – άρον» και εγκατέλειψε το χώρο του καταστήματος.

Οι υπεύθυνοι δε της ταβέρνας, αν και αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον και έδωσαν τους γονείς αντισηπτικό υγρό για να καθαρίσουν την πληγή του παιδιού, ωστόσο όταν τους ζητήθηκε να φροντίσουν για την παραμονή των δυο τουριστών στον χώρο μέχρι την έλευση της Αστυνομίας – σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η μητέρα στην εφημ. «Πατρίς» –  τους είπαν πως, αφενός δεν έχουν ευθύνη για την εποπτεία των ζώων του καθενός και αφετέρου τους ζήτησαν να…ρίξουν τους τόνους γιατί δημιουργούν αναστάτωση στο κατάστημα.

Στο Νοσοκομείο και στο Α.Τ Ζαχάρως

Λίγη ώρα αργότερα το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και λίγες ώρες αργότερα αναχώρησε για το σπίτι με οδηγίες για καθημερινό καθαρισμό και φροντίδα της πληγής, λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά και παρακολούθηση εκδήλωσης τυχόν συμπτωμάτων, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο Νοσοκομείο. Ευτυχώς το παιδί είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα χθες το πρωί επέστρεψε στο σχολείο και στην καθημερινότητα του, σε μια προσπάθεια τον γονέων να αφήσει πίσω του την περιπέτεια που βίωσε.

Παράλληλα οι γονείς, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Α.Τ Ζαχάρως, μαζί με τα στοιχεία της πινακίδας του οχήματος των τουριστών, τα οποία κατάφεραν να συγκρατήσουν δυο νέοι που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον χώρο του καταστήματος και μάλιστα προσφέρθηκαν να είναι μάρτυρες στην υπόθεση, αφού βίωσαν από κοντά το περιστατικό.

Τι προβλέπει η Νομοθεσία

Το παραπάνω περιστατικό, που ευτυχώς δεν είχε χειρότερες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαβούλευσης του Νόμου για τα Ζώα Συντροφιάς αλλά και την εφαρμογή της.

Πάντως, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 17 της Υ1β/2000/29.3.1995 Υγειονομικής Διάταξης «…απαγορεύεται απολύτως η παρουσία και διατήρηση κατοικίδιων ζώων στα δημόσια κέντρα και καταστήματα (εμπορικά κλπ) κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών…».   Επίσης, η Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967/08.10.2012 Υγειονομική διάταξη αναφέρει ότι επιτρέπεται η είσοδος στα καταστήματα μόνο των σκύλων βοηθείας τυφλών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα έγγραφα.

Όλη η επικαιρότητα