Ηλεία

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοηθικής οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοηθικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα, θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν την έρευνά τους με θέμα «Η ώρα του Τέλους: Ένα δίλημμα δίχως τέλος» οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, οι οποίοι εντυπωσίασαν ομιλητές και ακροατές στο Διεπιστημικό Συνέδριο Βιοηθικής, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ο απόηχος ήταν θετικός, αφού κατά κοινή ομολογία, οι συνολικά 15 διακεκριμένοι επιστήμονες που παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους, καθήλωσαν το κοινό, που παρακολούθησε με προσοχή. Και ήταν – ομολογουμένως – από τις λίγες φορές που  μια τέτοιου είδους εκδήλωση – συνέδριου γέμισαν ασφυκτικά και τρεις ημέρες το Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου και φιλοξενήθηκε. Συνεπώς, οι ακροατές έφυγαν από εκεί «πλουσιότεροι» από όσα άκουσαν.

Εντυπωσίασαν οι μαθητές

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν και οι μαθητές από το 1ο Λύκειο Πύργου, το 4ο Λύκειο Πύργου και το Λύκειο Πελοπίου, παρουσιάζοντας τις δικές τους εισηγήσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από πολλές ώρες έρευνας και μελέτης, με τη βοήθεια και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών τους.

Το πρωί του Σαββάτου, οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Λυκείου Πύργου Κωνσταντίνα – Νικολέτα Ζεπάτου, Βενετία Κατσίκα, Ευανθία Κουσιαφέ και Μαρία-Αγγελική Μαλλιοπούλου (σ.σ με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Αλ. Μπαλαμάτση και Παν. Σπυροπούλου) παρουσίασαν την εισήγησή τους με θέμα «Η ώρα του Τέλους: Ένα δίλημμα δίχως τέλος», μέρος της οποίας ήταν και τα αποτέλεσμα μιας μικρής σφυγμομέτρησης που πραγματοποίησαν στο κοντινό (οικογενειακό, σχολικό, φιλικό) περιβάλλον τους. Η παρουσίασή τους εντυπωσίασε το κοινό, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, που είχε παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα «Η ευθανασία και το δικαίωμα στον θάνατο», κάλεσε τους μαθητές, να παρουσιάσουν την εισήγησή τους και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοηθικής, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Την πρόταση «ενίσχυσε» η Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Θεολόγος, Καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαγδαληνή Τσολάκη, που παρότρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν την έρευνα τους δίνοντας το ερωτηματολόγιο τους στο «ενημερωμένο» πια, κοινό του συνεδρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν μια ακόμα πτυχή της έρευνας.

Πρόταση για όλους τους μαθητές

Εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι παρουσιάσεις των μαθητών και των άλλων σχολείων. Το απόγευμα του Σαββάτου οι μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου Λυκείου Πύργου Γιάννης Κολλύρης και Δήμητρα Μεϊδάνη (σ.σ με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Αρ. Ταυλόπουλο και Στ. Γιαννακέα)μίλησαν με θέμα «Πυρηνικός αφοπλισμός ή ανθρώπινος αφανισμός» και το μεσημέρι της Κυριακής οι μαθητές του Λυκείου Πελοπίου Βασιλική Ασημακοπούλου, Γιώργος Ρουμελιώτης και Αναστασία Σπηλιοπούλου (σ.σ με συντονίστρια την εκπαιδευτικά Ελ. Νίκα) μίλησαν με θέμα «Διεπαφή  εγκεφάλου – υπολογιστών: το μέλλον είναι εδώ ή μήπως όχι;».

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του Παν. Πατρών Μαριγούλα Μαργαρίτη, ήταν αυτή που, με το τέλος της παρουσίασης των μαθητών, σημείωσε πως και οι τρεις παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικά προσεγμένες, γι’ αυτό και αξίζουν να παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αθήνας, και ανέλαβε η ίδια να  το προτείνει στον κ.Πρωτοπαπαδάκη, μιας και είναι εκ των διοργανωτών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Βιοηθικής της Αθήνας.

Όλη η επικαιρότητα