Αγροτικά Ηλεία

Στο …πόδι οι αγρότες της Ηλείας – Χθες στην Μαραθιά, αύριο στα Λεχαινά

Αύριο νέα συγκέντρωση με κομβόι από τρακτέρ στη διασταύρωση Λεχαινών.
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική κινητοποίηση με ξεκάθαρες διεκδικήσεις και με την υπόσχεση να συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, πραγματοποίησε χθες το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Α.Σ.Η.) και δεκάδες μέλη της, κλείνοντας συνολικά για σχεδόν είκοσι λεπτά την Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών στο ύψος του κόμβου της Μαραθιάς. Ισχυρή αστυνομική παρουσία βρέθηκε στην κινητοποίηση, η οποία ωστόσο κύλησε ομαλά και δίχως προβλήματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θανάσης Βομπίρης επεσήμανε πως η κινητοποίησή τους έγκειται στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση από ομοσπονδίες και συλλόγους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Όπως τόνισε, απαίτηση των αγροτών είναι το κόστος παραγωγής να μειωθεί ώστε να βγαίνουν τα προς το ζην, διότι με τα κόστη και τις τιμές τη δεδομένη στιγμή η καλλιέργεια είναι αδύνατο να συνεχιστεί.

Βασικό αίτημα οι κατώτερες εγγυημένες τιμές

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι κινητοποιήσεις τους δε θα σταματήσουν μέχρι να καταφέρουν να κερδίσουν το βασικό τους αίτημα που είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε πως δεν νοιάζονται για την ελεύθερη αγορά και πως στόχος τους είναι να μείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν στον ελληνικό λαό φθηνά και ασφαλή προϊόντα.

Νέα κινητοποίηση

Εστίασε δε στις κινητοποιήσεις στους δρόμους όλης της Ελλάδας και ειδικότερα στην περιοχή της Ηλείας με διάφορες δράσεις, ενώ αποκάλυψε και την επόμενη κινητοποίηση που θα γίνει αύριο στις 10:45π.μ. στο ίδιο σημείο με συγκέντρωση αυτοκινήτων και τρακτέρ, τα οποία θα κατευθυνθούν στη συνέχεια σε κομβόι στη διασταύρωση των Λεχαινών όπου θα γίνει και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στις 11:30.

Οι αγρότες του νομού σε αναβρασμό!

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και να καταφέρουν να παραμείνουν στο επαγγελματικό αυτό μονοπάτι που έχουν διαλέξει και ασχολούνται για χρόνια, εμφανίζονται οι αγρότες της Ηλείας. Ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί για τα προβλήματά τους και να λάβει ευνοϊκά μέτρα για τον ίδιο, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν ότι κάνουν και να βγαίνει το προς το ζην τους.

Μητσόπουλος Σωτήρης-Μέλος ΔΣ ΟΑΣΗ

«Το καλοκαίρι καιγόμαστε, το χειμώνα πλημμυρίζουμε. Η κυβέρνηση μιλάει συνεχώς για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα. Δεν παίρνει μέτρα, γιατί τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά μέτρα κοστίζουν. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να έρθουν να πάρουν τα αγροτικά τους μηχανήματα, να πάρουν τα τρακτέρ τους και να έρθουν στον αγώνα που κάνουμε σήμερα εδώ. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον αγώνα το συντονισμένο των εργατών. Καλούμε την εργατική τάξη και τους επαγγελματοβιοτέχνες να έρθουν να μας συμπαρασταθούν, γιατί είναι θέμα επιβίωσης».

Χρήστος Σταυρόπουλος-Αγρότης

«Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε, διότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη σταφίδα ειδικά φέτος. Ο υπουργός μας παίζει παιχνίδι; Είπε για 1,40€ ότι θα μας πάρει τη σταφίδα η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.), την παίρνουμε 0,50-1€. Ζητούμε τώρα αν δεν το κάνει αυτό, να μας δώσει εμάς τα 0,40€ υπόλοιπο ανά κιλό στον κάθε παραγωγό και σε αυτούς που έχουν πουλήσει και σε όσους έχουν απούλητη τη σταφίδα, προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδα για να καλλιεργήσουμε. Διότι δεν πάει άλλο. Πετρέλαιο στο 1,80€, λιπάσματα και φάρμακα πανάκριβα.  Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και ζητάμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό να μας βοηθήσει, γιατί θα μείνουνε οι σταφίδες μας ακαλλιέργητες».

Λευτέρης Γκατζούνας-Αγρότης

«Έχουμε πρόβλημα με τα θερμοκήπια. Δεν αποζημιωνόμαστε. Παθαίνουμε ζημιές που ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει. Θέλουμε να αποζημιωνόμαστε για να μπορέσουμε να ζήσουμε και εμείς, διότι με τις καταστροφές που παθαίνουμε τελευταία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Μας έχουν πει ότι έχουν γίνει κάποιες διαδικασίες για να πάρουμε λεφτά σαν αποζημίωση από την κρατική αρωγή για τις τελευταίες πλημμύρες. Περιμένουμε πότε θα περάσουν να μας κάνουν έλεγχο για να δουν τι ζημιές έχουμε πάθει. Ο κόσμος περιμένει να πάρει την αποζημίωση για να μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει, διότι τα έξοδα είναι μεγάλα».

Διονύσιος Κουρλός-Μέλος Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας και Μέλος ΟΑΣΗ

«Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι τιμές που λαμβάνουμε κάθε χρόνο είναι ελάχιστες και πολλές φορές βρισκόμαστε σε δυσχερή οικονομική θέση, με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα χρεωμένοι. Δεν έχουμε να φάμε. Τα υπέρμετρα κόστη παραγωγής και το κόστος ζωής που και αυτό είναι ακριβό, μας οδήγησαν για άλλη μια χρονιά να βρεθούμε στους δρόμους. Η κρίση μας πλήττει περισσότερο, κορωνοενίσχυση δεν πήραμε, ενώ η κυβέρνηση σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους έδωσε περισσότερα. Μας έστειλαν την αστυνομία λες και είμαστε οι μεγαλύτεροι εγκληματίες και πρόκειται να κάνουμε επανάσταση. Πιστεύω να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση, να αντιληφθεί τα προβλήματα, να έρθει σε διάλογο μαζί μας μέσα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος όπου ήδη έχουμε θέσει το γενικό πλαίσιο των αιτημάτων μας. Να μη βγαίνει ο κάθε Υπουργός και να εξαγγέλλει πρώτου βγουν μέτρα. Ζητούμε διάλογο και πολύ γρήγορα θα βρεθούμε να τους ζητήσουμε συνάντηση προκειμένου να μας ακούσουν. Σε αντίθετη περίπτωση ο λαός θα πεινάσει».

Στη συγκέντρωση και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας.

Στήριξη στον αγώνα των αγροτών

Ανακοίνωση-ψήφισμα με την οποία τίθεται στο πλευρό των αγροτών εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το  Εργατικό κέντρο Αμαλιάδας συμπαρίσταται στο δίκαιο και κοινό μας αγώνα των αγροτών για μείωση της φορολογίας, για να πάψουν τα χαράτσια που μας φόρτωσαν οι πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, για τη μείωση του κόστους της ΔΕΗ αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης  με «αγροτοδικεία»  και «παράνομες και καταχρηστικές απεργίες». Ένας ο αγώνας και κοινός για όλους. Σήμερα οι αγρότες, αύριο όλοι εμείς».

Όλη η επικαιρότητα