Πολιτική

Στο Προεδρικό Μεγάρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -εν προκειμένω τον Κυριάκο Μητσοτάκη– για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Οπως όλα δείχνουν, στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει από την κ. Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου επέδωσε νωρίτερα στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία -δηλαδή στον Κυρ. Μητσοτάκη– διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Όπως σημειώνει το kathimerini.gr, αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Κάθε μία εξ αυτών των εντολών «ισχύει για τρεις ημέρες». Και, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή.

Δεδομένων των συσχετισμών που διαμόρφωσε το χθεσινό αποτέλεσμα, σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν θα εξαντληθεί το συνολικά εννεαήμερης διάρκειας ανώτατο χρονικό διάστημα των τριών διερευνητικών, όπως επίσης και να δρομολογηθούν με ταχύτητα οι μετά το διαφαινόμενο άκαρπο αποτέλεσμα διαβουλεύσεις της κ. Σακελλαροπούλου με όλα τα κόμματα για κάποιου είδους «κυβέρνηση» που είτε να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής είτε να αναλάβει τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Αμέσως μετά η Πρόεδρος θα κινήσει τη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή».

Όλη η επικαιρότητα