Οικονομία

Στο «στόχαστρο» της εφορίας τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ακίνητων

Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα πρέπει να έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά όσα συμβόλαια έχουν λήξει αλλιώς η εφορία θα θεωρεί την μίσθωση ενεργή!..

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων στις αλλαγές που επήρθαν στο τρόπο δήλωσης των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων προς την εφορία καθώς πλέον είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική δήλωση ακόμα και για τα συμβόλαιο προ του 2014 όπως επίσης και κάθε λήξη σύμβασης!

Οι νέες οδηγίες κρύβουν  παγίδες για τους ιδιόκτητες που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία που ετοιμάζεται να “σαρώσει” όλα  παλιά μισθωτήρια.

Η προσκόμιση και θεώρηση των ιδιωτικών μισθωτηρίων στις Δ.Ο.Υ. έχει από ετών καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από την ηλεκτρονική καταχώρηση εκ μέρους των εκμισθωτών, των βασικών πληροφοριακών στοιχείων των μισθωτηρίων στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Συγκεκριμένα οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία!

Σύμφωνα  με όσα προβλέπονται σε νέα απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με όσα διευκρινίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ):

1) Όσοι ιδιοκτήτες έχουν συνάψει συμβάσεις μισθώσεων ακινήτων πριν το 2014 και, εφαρμόζοντας τα όσα προέβλεπε τότε η φορολογική νομοθεσία, υπέβαλαν τα – χειρόγραφα συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα από τους ίδιους και τους ενοικιαστές τους – έγγραφα των συμβάσεων αυτών στις αρμόδιες ΔΟΥ για επικύρωση, εφόσον από τότε μέχρι σήμερα οι συμβάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα περιλαμβάνουν όλα τα βασικά στοιχεία των παλαιών αυτών συμβάσεων, δηλαδή τα ονόματα και τους ΑΦΜ των αντισυμβαλλόμενων (εκμισθωτή και μισθωτή), το συμφωνηθέν μηνιαίο μίσθωμα, την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης και την ημερομηνία λήξεως, αν υπάρχει. Αν οι συμβάσεις μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου δεν υποχρεούνται να δηλώσουν καμία ημερομηνία λήξεως κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

2) Με το νέο καθεστώς ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης τ είναι δυνατό να δηλώνονται στο TAXISnet συμβάσεις μισθώσεων ακινήτων αορίστου χρόνου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη που υποβάλλει τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης να αναγράψει ημερομηνία λήξεως της σύμβασης αν αυτή δεν υπάρχει, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να καταχωρήσει την σύμβαση ως «αορίστου χρόνου»!

4) Για όσες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων έχουν λήξει μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020, προβλέπεται υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στις οποίες θα αναφέρουν ότι οι συμβάσεις τους έληξαν.

5) Στο εξής, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ

Ας δούμε και έναν αναλυτικό οδηγό που δημιούργησε η ΠΟΜΔΑ

1. Πότε υποβάλλεται η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»;

Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», είτε είναι αρχική είτε τροποποιητική, υποβάλλεται από τον εκμισθωτή ακίνητης περιουσίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που πραγματοποιείται η τροποποίησή της.

2. Σε περίπτωση που η μίσθωση ακίνητης περιουσίας είναι σε ισχύ μέχρι και την 12/6/2020 και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» τι πρέπει να κάνω;

Είστε υποχρεωμένος να υποβάλετε ηλεκτρονικά δήλωση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς επιβολή κυρώσεων ανεξάρτητα από το χρόνο σύναψης της σύμβασης.

3. Η σύμβαση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12/6/2020 λόγω σιωπηρής παράτασης αυτής ή τροποποίησης όρου της που αφορά στο ποσό του μισθώματος. Πρέπει να υποβάλω ηλεκτρονικά Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας;

Ναι, μέχρι την 30/9/2020 ανεξάρτητα από το χρόνο σύναψης της σύμβασης μίσθωσης.

4. Είμαι εκμισθωτής ακινήτου και λύθηκε η μίσθωση μετά την 12/6/2020. Πρέπει να το δηλώσω;

Ναι, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

5. Η συμφωνία της μίσθωσης έχει λυθεί μέχρι την 12/6/2020. Πρέπει να δηλώσω τη λύση της;

via

Όλη η επικαιρότητα