Πολιτική

Στο Στρασβούργο ο Κώστας Τζαβάρας για την εαρινή Σύνοδο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ακούστε το άρθρο

Στο Στρασβούργο θα βρίσκεται από την Κυριακή 22 Απριλίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας για να συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του 2018 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την ιδιότητα του ως τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Την Ολομέλεια θα απασχολήσει σειρά θεμάτων, με κυρίαρχο μεταξύ αυτών τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης για το μέλλον του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Διακήρυξη, η οποία υιοθετήθηκε στο πλαίσιο Συνόδου Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελεί ένα ακόμη σταθμό αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεδομένων των δεκάδων χιλιάδων προσφυγών που το κατακλύζουν. Επικεντρώνεται στο ισοζύγιο που πρέπει να επιτυγχάνεται μεταξύ της πρωταρχικής υποχρέωσης των κρατών μελών να διασφαλίζουν τα δικαιώματα που εγγυάται η Σύμβαση σε όσους διαβιούν στο έδαφός τους και στην επικουρικότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο στο κατά πόσο τα κράτη μέρη εφαρμόζουν αποτελεσματικά τη Σύμβαση. Βασικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η υποχρέωση των κρατών-μερών να εφαρμόζουν ανεπιφύλακτα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα το ατομικό δικαίωμα προσφυγής στο ΕΔΑΔ ως τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος.

Ακόμα, κατά τις εργασίες θα συζητηθούν και θα υιοθετηθούν σχέδια ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου στην Ευρώπη, για την κατάσχεση παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, για την ενσωμάτωση και προστασία των προσφυγόπουλων μέσω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ακόμα θα συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τέλος και η κλιματική αλλαγή και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα και τη χώρα μας.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας θα συμμετάσχει ως τακτικό μέλος στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα σχετικά την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την προστασία των συνηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και την συμβατότητα του ισλαμικού νόμου με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όλη η επικαιρότητα