Οικονομία

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάλι η πρώτη κατοικία

Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τoυς Θεσμούς αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη. Ο νόμος που αποτελεί λύση για χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους παύει να ισχύει το 2018, καθώς τότε είναι που η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι θα επανεξεταστεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο η σημαντική καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έβγαλε εκτός προγράμματος τον αρχικό σχεδιασμό και δημιουργεί την αναγκαιότητα να κλείσει το θέμα της πρώτης κατοικίας άμεσα και να παραταθεί η προστασία της έστω και με αυστηρότερα κριτήρια.

Το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 ισχύει έως το τέλος του 2018.  Μάλιστα εξ αρχής είχε προβλεφθεί ότι λίγο πριν από το τέλος του 2018 θα επανεξετασθεί, χωρίς μάλιστα να έχει αποκλειστεί ακόμα και η πλήρης κατάργηση του νόμου Κατσέλη, κάτι για το οποίο όμως η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να γίνει.  Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς άμεση, καθώς η κυβερνηση δεν θέλει να βρεθούν την τελευταία στιγμή ευάλωτοι δανειολήπτες χωρίς καμία προστασία.

Kαι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και πάλι στο τραπέζι το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, την ερχόμενη Τετάρτη 1η Μαρτίου εγκαινιάζεται το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από τα συνολικά 120 κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα τα οποία έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει πρώτο εξάμηνο του 2017 το υπουργείο Οικονομίας.

Το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης θα λειτουργήσει στο κτήριο του Κεράνη στον Ρέντη ενώ ταυτόχρονα την Τετάρτη ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού ΚΕΠ στη διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

Όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης η λειτουργία αυτών των γραφείων θα στοχεύει στην παροχή ισότιμης πληροφοριακής πρόσβασης στα εργαλεία ρύθμισης και προστασίας στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να απευθυνθούν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, σε ιδιώτες δικηγόρους.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να πάρουν κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση των ρυθμίσεων ή διακανονισμών που έχουν κάνει με τις τράπεζες προκειμένου να εξυπηρετούν χωρίς καθυστερήσεις τις οφειλές τους.

Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τους όρους των δανείων ή ρυθμίσεων που τους έχουν προτείνει οι τράπεζες από νομικούς και οικονομολόγους των Γραφείων, αλλά και να υπολογίζουν και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την περίπτωση τους.

Επίσης θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες που έχουν σχετικά με εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους, αλλά και θα μπορούν να υποβάλουν τις καταγγελίες τους, οι οποίες από τα Γραφεία αυτά θα διαβιβάζονται στη γενική γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή.

Τελικός στόχος είναι μέσω των συγκεκριμένων Γραφείων, όπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης, να διευθετηθούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια πολιτών, ύψους 20 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ετησίως θα εξυπηρετούνται 40.000 δανειολήπτες. Σημειώνεται ωστόσο ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 1.800.000 πολίτες μέσω των 250 χρηστών – υπαλλήλων των Κέντρων.

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα