Ομογένεια

Στο βασίλειο του Αργαίου και στον γιατρό του Νέβσεχίρ Αρχάγγελο Γαβριήλ

arxagelos2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από το ημερολόγιο του γιατρού  Αρχάγγελου Γαβριήλ από το  Νέβσεχίρ (Νεάπολης) της Καππαδοκίας, παρακολουθούμε σήμερα  άγνωστα στοιχεία για την γενοκτονία των Αρμενίων.  

Τα στοιχεία αυτά είναι αποτυπωμένα στο  βιβλίο «Στο Βασίλειο του Αργαίου»,  του βουνού της Καππαδοκίας, του επίσης γιατρού Αρχάγγελου Γαβριήλ, εγγονού του ξακουστού γιατρού της Καππαδοκίας, το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Συνεδριακό Κέντρο της  Νέας Ιωνίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, καμαρώνει που είναι Καππαδόκης (αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία»), καμαρώνει και για τον παππού του που έχει το όνομά του και στον οποίο αφιερώνει το βιβλίο, το γιατρό του Νέβσεχιρ Αρχάγγελο Γαβριήλ, τόνισε στην παρουσίασή του ο συγγραφέας Χάρης Σαπουντζάκης. Ο ντοκτόρ Αρχάγγελος ήταν μια μεγάλη  προσωπικότητα ανάμεσα στα 1910-1915 στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας αλλά και της Κωνσταντινούπολης, διατέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών στην Πόλη. Στη Νεάπολη (Νέβσεχιρ) ασκούσε την ιατρική βοηθώντας όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα δόγματος και εθνικότητας και ήταν μάρτυρας άγνωστων λεπτομερειών της γενοκτονίας των Αρμενίων σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Ανατολίας.

Στο Αργαίο, το βουνό της Καππαδοκίας, διαδραματίζονται τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο του ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, της καταρρέουσας τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με κυρίαρχα αυτά της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα, σημείωσε η Πολιτική Επιστήμονας και συγγραφέας Πόπη Στεριάδου, ενώ ο συγγραφέας Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρθηκε στις εικόνες και τις αφηγήσεις που είχε από παιδί για τα κατορθώματα το παππού του, επιστήμονα και  κοινωνικού αγωνιστή Ντοκτόρ Αρχάγγελου, μέχρι την απόφαση να διαβάσει το ημερολόγιό του και να τις μοιραστεί μαζί μας μέσα από το σημερινό ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαλτά.

Ενώ για την Ιωνία και τον Πόντο έχουν γραφτεί πολλά λογοτεχνικά βιβλία, δεν συμβαίνει το ίδιο για την μακρινή Καππαδοκία, τόνισε ο συγγραφέας, κι έτσι η έκδοση του βιβλίου αυτού  αποτελεί για τον ίδιο ένα όνειρο ζωής κι ένα χρέος στην οικογένειά του, αλλά και στην Καππαδοκία της καρδιάς του και των ονείρων του…

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: mikrasiatis

Όλη η επικαιρότητα