Πολιτική

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ακούστε το άρθρο

Με τον Υφυπουργό Brexit Λόρδο Martin Callanan και τον Πρόεδρο της Ελληνο-Βρετανικής Διακομματικής Φιλίας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Alberto Costa, συναντήθηκε στο Λονδίνο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ. Τον συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.

Μετά το τέλος και των δύο συναντήσεων ο ΥΦΥΠΕΞ έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Με τον λόρδο Callanan στην Downing Street είχα συζήτηση σε σχέση με το Brexit και τα δικαιώματα των εδώ Ελλήνων, όπως και το θέμα του κόστους των σπουδών των Ελληνόπουλων που σπουδάζουν στα Αγγλικά Πανεπιστήμια. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει για τους Έλληνες το υφιστάμενο καθεστώς για όλη την μεταβατική περίοδο, όπως και το καθεστώς των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν ήταν σε θέση να μου καθορίσει την μετά-Brexit κατάσταση, δεδομένου ότι ακόμα μελετά τις παραμέτρους η Βρετανική κυβέρνηση.

Πάντως με διαβεβαίωσε, ότι η οποιαδήποτε τελική κατάληξη του Brexit, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις παραδοσιακά καλές διπλωματικές – πολιτικές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνάντησή μου με τον βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος και Πρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας Φιλίας ΗΒ-Ελλάδας κ. Alverto Costa, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο στο Westminster, είχα την ευκαιρία να εκθέσω τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, κυρίως της εξωτερικής πολιτικής της.

Του μίλησα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας με τον αποσταθεροποιητικό έως και επιθετικό ρόλο της Τουρκίας, και για γενικότερα ζητήματα στην εγγύτερη και ευρύτερη περιοχή που δημιουργούν αναταράξεις,

Του ανέλυσα τον ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και του εξήγησα τα θετικά αποτελέσματα που έχει η πολιτική των συνεργασιών με εταίρο την Κύπρο, τόσο με Ισραήλ, όσο με την Αίγυπτο ή τον Λίβανο, και βεβαίως για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Υπουργού κ.Νίκου Κοτζια, σε τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις με χώρες των Βαλκανίων.

Για τις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είπα στον κ. Costa ότι είναι βούληση της Ελλάδας να βρεθεί επιτελούς μία λύση μετά από 25 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη διάθεση των Σκοπίων να αποδεχθούν απαραίτητες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους στα θέματα αλυτρωτισμού.

Τέλος, του ανέφερα και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, όμηροι καταστάσεων και νοοτροπιών της Άγκυρας.

Ο Βρετανός συνομιλητής μου, με διαβεβαίωσε ότι για όλα αυτά που συζητήσαμε θα ενημερώσει άμεσα την Βρετανίδα Πρωθυπουργό κα Theresa May, και με παρακάλεσε να μεταβιβάσω στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, την επιθυμία του να επισκεφτούν το Westminster μέλη της Ελληνο-Βρετανικής Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Σημειώνεται, ότι ο κ.Costa έχει ρίζες από την Magna Graecia, και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα από τα Ψαχνά της Εύβοιας, και άριστος γνώστης των θεμάτων της Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα