Περιβάλλον

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος δήμαρχοι Ηλείας και Μεσσηνίας για το πάρκο Καϊάφα

kaiafa.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όλα τα δεδομένα που αφορούν τη συνύπαρξη της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας για την ωοτοκία της στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου, συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι πέντε δήμαρχοι της Ηλείας και της Μεσσηνίας, με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και τη γ.γ., Νάντια Γιαννακοπούλου.

Οι δήμαρχοι, για το ίδιο θέμα έχουν εκφράσει τη σθεναρή αντίδρασή τους, στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε «νεκρή ζώνη» με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα, σε προηγούμενες συσκέψεις, κάτι που μετέφεραν και στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τον υπουργό.

Επίσης, οι δήμαρχοι τάσσονται υπέρ των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά δήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα μέτρα αυτά να είναι οριζόντια και να θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξη αποκλείοντας τις παραλίες και τη θάλασσα από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα όλοι οι δήμαρχοι της Ηλείας και Μεσσηνίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενημέρωσαν σε βάθος τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και το επιτελείο του για όλα τα ζητήματα που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ από την πλευρά του το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να κατανοεί το ζήτημα που υπάρχει.

Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο δημιουργικού διαλόγου ζήτησαν μέτρα προστασίας και θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει και θα ενθαρρύνει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς καθολικές απαγορεύσεις και αποκλεισμούς ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί πως από την προχθεσινή συνάντηση προέκυψαν θετικά μηνύματα, ενώ αποφασίσθηκε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί εκ νέου με την παρουσία και εκπροσώπων του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα «Αρχέλων».

Οι δήμαρχοι που συναντήθηκαν με τον υπουργό ΠΕΚΑ και τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ είναι οι Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, Ζαχάρως, Γεώργιος Μπάμης και Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα