Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

«Οι στόχοι παραμένουν ψηλά» – «Ποδαρικό» Κατσιφάρα στην Ηλεία με επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της συνεργασίας της Περιφέρειας με τις παραγωγικές δυνάμεις της Ηλείας για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας έστειλε με τη χθεσινή του επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι ήταν συνειδητή επιλογή της περιφερειακής αρχής το «ποδαρικό» στην Ηλεία  και στους παραγωγικούς της φορείς, προκειμένου να αναδείξει τις πολιτικές προτεραιότητες της Περιφέρειας, αναλύοντας τους βασικούς άξονες πορείας για το 2018, και συνεχάρη τον κ. Νικολούτσο για την επανεκλογή του στην ηγεσία του Επιμελητηρίου Ηλείας.

«Κρατούμε πολύ ψηλά στην ατζέντα την ολοκλήρωση παλιών και νέων υποδομών, μέσα από σαφές χρονοδιάγραμμα με όρους, αξιολόγηση και προϋποθέσεις, από την Ολυμπία Οδό στο σύνολό της, τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ενεργειακά δίκτυα. Θέλουμε μια περιφέρεια στην οποία δεν θα υστερεί καμία περιφερειακή και γεωγραφική ενότητα», είπε αρχικά ο κ. Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι περιμένει σαφείς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στο επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα στα τέλη του μήνα.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για την ανάπτυξη είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επίκεντρο την καινοτομία. Παράλληλα σημείωσε ότι στόχος είναι η πολυεπίπεδη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ώστε να υπάρχουν οικονομικά εργαλεία σε όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάθε τομέα.

«Συγκροτήσαμε τη Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και τώρα θέλουμε να την εμβαθύνουμε και να της δώσουμε νέα προοπτική. Θέλουμε να περάσει στο πρόγραμμα Αγροτικής Οικονομίας, στην ΟΧΕ και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να έχουν πρόσβαση οι επιχειρηματίες σε οικονομικά εργαλεία», ανέλυσε ο περιφερειάρχης.
Ταυτόχρονα έθεσε την κοινωνική διάσταση της περιφερειακής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η καταπολέμηση της φτώχειας είναι θεμελιώδης αξία, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. «Οι πολιτικές συνοχής είναι προτεραιότητά μας, οι ανάγκες και η αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, οι σκληροί κοινωνικοί θύλακες που είναι στα όρια της φτώχειας. Η πολιτική μας έχει και θα έχει έντονη κοινωνική διάσταση», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Το τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο τομείς που αποτελούν πρόκληση για την ποιοτική ανάπτυξή της, την ενεργειακή και την ψηφιακή της διάσταση, μέσα από την οποία θα βελτιωθεί αισθητά η ανταγωνιστικότητα.

«Σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας διαμορφώνουμε την Ενεργειακή Περιφέρεια, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, από τα δημόσια κτίρια ως τους ΤΟΕΒ. Παράλληλα, προωθούμε την Ψηφιακή Περιφέρεια, η οποία θα αναβαθμίσει τις υποδομές και θα επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα στον τουρισμό».

Κλείνοντας, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο πρωτογενής τομέας θα αποκτήσει ισχυρό και πολυδιάστατο αναπτυξιακό ρόλο, δίνοντας υπεραξία στα προϊόντα, και εξήρε τη σπουδαιότητα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

«Ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια κοινότητα είναι μεγάλος, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, με ναυαρχίδα της ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα, να περάσουμε την “έξυπνη εξειδίκευση” στην παραγωγή και στη μεταποίηση, για να αποκτήσουν υπεραξία τα προϊόντα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη έχουν κρίσιμο ρόλο στο πώς θα παράγουμε οργανωμένα και επώνυμα προϊόντα», είπε και πρόσθεσε ότι ο τουρισμός είναι η έτερη μεγάλη πρόκληση-προτεραιότητα.

«Είναι πρόκληση και ευθύνη να δώσουμε τα εργαλεία που θέλει ο κόσμος του επιχειρείν, για να αποκτήσει ευελιξία, εξωστρέφεια και να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Αμεσότερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Από την πλευρά του ο κ. Νικολούτσος, τάχθηκε υπέρμαχος μιας αποτελεσματικής συνεργασίας με την Περιφέρεια, θέτοντας επί τάπητος την ολοκλήρωση των ζωτικών έργων υποδομής, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με περισσότερο άμεσο και λιγότερο έμμεσο τρόπο, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η Ηλεία.

«Θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια νέα σχέση με την Περιφέρεια και να αναπτύξουμε δράσεις πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια, με μια διαφορετική αντιμετώπιση. Ένα καθοριστικό ζήτημα είναι ο τουρισμός και οι αεροπορικές συγκοινωνίες, αλλά και προοπτική αξιοποίησης της Ανδραβίδας για πτήσεις κάργκο», είπε αρχικά ο κ. Νικολούτσος και στη συνέχεια εξέφρασε τον προβληματισμό του τόσο για τον σιδηρόδρομο της Πάτρας  και το πώς θα εξελιχθεί η κατασκευή του, όσο και για τη «σαλαμοποιημένη» δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος.

«Γνωρίζουμε ότι αν δεν ολοκληρωθεί το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Πελοποννήσου, δεν θα μπορούμε να ελπίζουμε σε διαφορετική μορφή της οικονομίας», σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ακολούθως ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε στις υποδομές που σχετίζονται με την κρουαζιέρα, όπως τα έργα λιμενικών υποδομών, η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και ο δρόμος Κρέστενα-Ανδρίτσαινας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής και νέων προορισμών στο τουριστικό κοινό.

«Την κρουαζιέρα πρέπει να τη δούμε ως βασικό στοιχείο της οικονομίας μελλοντικά», είπε σχετικά ο κ. Νικολούτσος και εξέφρασε τη δική του θέση για την ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία, ζητώντας να μπει η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο.

«Μέχρι τώρα διαπιστώνουμε μόνο έργα υποδομών. Αυτό που ζητάμε είναι να μπει η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της δραστηριότητας, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία», ανέλυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές –και ακόμα ορατές- επιπτώσεις της τραγωδίας του 2007.

Επίσκεψη σε Μητρόπολη και Διοικητήριο

Νωρίτερα, ο κ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Γερμανό, για ανταλλαγή ευχών. Η μίνι περιοδεία στην Ηλεία ξεκίνησε από το διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, όπου συναντήθηκε τους υπαλλήλους της Περιφέρειας αλλά και τους περιφερειακούς συμβούλους.

«Θα είμαστε κοντά σε όσους μας έχουν ανάγκη, στη θεσμικη δημοκρατία, στις παραγωγικές τάξεις, στη νεολαία. Ανοίγουμε ένα πλαίσιο οργανωμένων παρεμβάσεων  με μοναδική φιλοδοξία να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες».

Όλη η επικαιρότητα