Life

Στόχοι για την νέα χρονιά: Τελικά κάνουν καλό στην ψυχολογία μας;

New year's resolution!
Ακούστε το άρθρο

Το new year’s resolution είναι κυρίως μια αμερικάνικη φράση και συνήθεια.

Ωστόσο, ακόμη και εάν δεν είναι ακριβώς κομμάτι της δικής μας φιλοσοφίας, η αλήθεια είναι πως η έναρξη κάθε νέας χρονιάς σηματοδοτεί και μια περίοδο «ζυγίσματος»: των καλών και των κακών εμπειριών του προηγούμενου έτους.

Και εκεί είναι που έρχεται το στρες. Άραγε αυτός ο απολογισμός είναι ωφέλιμος για την ψυχολογία μας; Και κατά πόσο είναιεφικτή η επίτευξη των νέων στόχων μας εν καιρώ πανδημίας;

Σε αυτά και ακόμη πολλά ερωτήματα απαντά η ψυχολόγος, κ. Αγγελική Καβαλλιεράτου.

Το τέλος του χρόνου είναι μια περίοδος που πολλοί από εμάς αρχίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τι μας αφήνει, τι κρατάμε και σκεφτόμαστε τις αποφάσεις μας για την νέα χρονιά που έρχεται.

Παρόλο που τα τελευταία δυο χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για όλους μας, και η χρονιά που φτάνει στο τέλος της περιείχε πολλά δύσκολα ζητήματα, όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε πως έχουμε την ευκαιρία να αλλάξει κάτι.

Είναι δύσκολο να χαράξεις ένα μονοπάτι προς ένα καλύτερο μέλλον όταν τόσα άλλα στο παρόν είναι δύσκολα, απαιτητικά και δυσάρεστα. Αλλά ίσως μπορούμε να βρούμε κάποιο προσωπικό κίνητρο ο καθένας μας για ένα νέο αύριο, πιο κοντά σε όσα θέλουμε για εμάς και τη ζωή μας.

Οι αποφάσεις αυτές, μας προσφέρουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε συγκεκριμένες αλλαγές προς το καλύτερο.

Μια χρονιά απαιτητική και δύσκολη για όλους, δεν μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους, περισσότερο, όμως, ανέδειξε τα σημαντικά σημεία στις ζωές μας, αυτά που πραγματικά έχουν αξία και σε αυτά που χρειάζεται να δίνουμε χώρο και χρόνο από τη ζωή μας.

Φέτος, επιδιώξτε ορισμένους στόχους με μικρά βήματα. Άλλωστε, η αλλαγή δεν χρειάζεται να έρθει ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας, αλλά όπως λέω και εγώ συχνά στους θεραπευόμενούς μας, ένα βήμα την φορά είναι αρκετό. Άλλωστε μια αλλαγή, μπορεί να ακούγετε, αλλά δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Θέλει χρόνο και συχνά μπορεί να δυσκολευτούμε μέχρι να νιώσουμε ασφάλεια.

Σημαντικοί στόχοι σκέψεις που θα βοηθήσουν σε μια ισορροπία:

Περισσότερος χρόνος για εμένα:

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να βρίσκεται προσωπικό χρόνο όσο και αν είναι αυτός, αρκεί να υπάρχει στην καθημερινότητά σας σαν υπενθύμιση για το πως είστε, πως νιώθετε και τι θα θέλατε. Αν δεν σας ακούσετε εσείς, τότε ποιος;

Προσθέτω κάθε ημέρα και από κάτι που μου δίνει χαρά:

Άλλωστε όταν όλη η ημερά μας είναι γεμάτη από υποχρεώσεις, δυσκολίες απαιτήσεις και καταστάσεις που χρειάζονται την ενέργειά μας, η χαρά είναι κάτι που οφείλουμε στον εαυτό μας να προσθέσουμε και να φροντίσουμε να υπάρχει στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι μια συζήτηση με έναν αγαπημένο φίλο, μια βόλτα πριν την επιστροφή στο σπίτι, η λίγη μουσική που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.

Να είστε κοντά στους φίλους σας:

Οι φίλοι είναι οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι στη ζωή μας, είναι άνθρωποι που εμείς έχουμε επιλέξει για να βρίσκονται στη ζωή μας, είναι δίπλα μας για να μας ακούσουν, να μας καταλάβουν και να μας δώσουν αυτό που έχουμε ανάγκη κάθε φορά, κρατήστε αυτούς τους ανθρώπους πιο κοντά, είναι τα πολυτιμότερα δώρα στη ζωή σας.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας:

Πόσο απλό ακούγεται αλλά πόσο συχνά τελικά το κάνουμε; Σε μια ζωή γεμάτη απαιτήσεις και υποχρεώσεις πιο συχνά εστιάζουμε σε όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε, στα λάθη, στις δυσκολίες και ελάχιστα σε οτιδήποτε θετικό. Πώς θα νιώθουμε στο τέλος της ημέρας- της εβδομάδας- του μήνα- του έτους, όταν ακούμε να λέμε στον εαυτό μας μόνο τα λάθη του; Συγχωρήστε τον για όσα δεν κατάφερε, και αγκαλιάστε τον λίγο περισσότερο γ’ αυτούς τους λόγους. Να θυμάστε κάνετε τόσα πολλά και σημαντικά στην καθημερινότητα, που αυτά είναι οι μικρές νίκες σας, μην τα ξεχνάτε!

Εμπιστευτείτε και αγαπήστε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας:

Ακούγετε εύκολο, πόσες φορές όμως αμφιβάλετε εάν κάνατε κάτι καλά, εάν πήρατε μια σωστή απόφαση ή εάν τα καταφέρατε καλά σε κάτι που είχατε να διαχειριστείτε; Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, το συναίσθημά σας και τις αξίες σας, κάθε φορά κάνετε το καλύτερο που θα μπορούσατε, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν το ικανοποιητικό, έχετε την επιλογή να το αλλάξετε και να το κάνετε, όπως εσείς θα θέλατε σε δεύτερο χρόνο. Ως τότε να σας εμπιστεύεστε λίγο περισσότερο. Αυτό το συναίσθημα θα σας απελευθερώσει και θα σας βοηθήσει να σκέφτεστε πιο καθαρά.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας:

Έχετε τόσους λόγους για να το κάνετε. Σκεφτείτε μέσα από τους ρόλους σας, ως παιδί, σύντροφος, αδελφός-η, συνάδελφος, γονέας, φίλος-η κλπ, σε κάθε επίπεδο, στέκεστε απέναντι στις καταστάσεις και στις όποιες απαιτήσεις με τον δικό σας τρόπο. Αυτόν που σας κάνει σημαντικό για τους δικούς σας ανθρώπους, γ’ αυτό είστε σημαντικοί και μην ξεχνάτε να σας επιβραβεύεται!

Μην αναβάλετε κάτι που μπορείτε να κάνετε τώρα:

Η αναβολή είναι η μεγαλύτερη «παγίδα» που μπορεί να ενισχύσει συναισθήματα ανεπάρκειας. Θέστε μικρούς καθημερινούς στόχους, λειτουργείστε με πρόγραμμα και πλάνο και ολοκληρώστε κάθε τι που θέλετε, και κάντε το τώρα, χωρίς αναβολή. Αυτή η διαδικασία θα σας προσφέρει μια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης, αλλά και μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης.

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο έτος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να ξεκινήσετε από την αρχή, να δείτε όλα αυτά τα επίπεδα της ζωής σας ξανά, να αναθεωρήσετε, να επαναπροσδιορίσετε και να αλλάξετε όλα όσα δεν σας ικανοποιούν, δεν σας γεμίζουν ή σας στερούν την χαρά και την ηρεμία από τη ζωή σας. Από την άλλη όλα όσα είναι σπουδαία, σημαντικά και έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας, κρατήστε τα, εστιάστε σε αυτά περισσότερο και δώστε τους την σημασία και την φροντίδα που τους αξίζει.

Μην ξεχνάτε πως η αλλαγή και η προσωπική εξέλιξη είναι μια συνεχής διεργασία, που έχει ως κεντρικό παράγοντα τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Αυτά θα είναι η πυξίδα σας για το που «είστε», και για το που θέλετε να «πάτε».

Ποτέ δεν είναι αργά για μια αλλαγή, για νέους στόχους, για τον νέο σου εαυτό, ξεκίνα τώρα!

Πηγή: bovary

Όλη η επικαιρότητα