Ελλάδα

Στόχος μέχρι το τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης να έχουν μπει στα κινητά

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να καταργείται η διαδικασία να χρησιμοποιούνται και τα έντυπα
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του μήνα μπαίνει στόχος από το υπουργείο Μεταφορών να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε τόσο οι ταυτότητες όσο και τα διπλώματα οδήγησης να είναι στα κινητά μας τηλέφωνα.

Όπως εκτίμησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ  ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ψηφιακής έκδοσης του διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας.

Μετά την ταυτότητα και το δίπλωμα τα υπόλοιπα

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, τόσο το δίπλωμα όσο και η ταυτότητα να έχουν μπει στα κινητά μας τηλέφωνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να καταργείται η διαδικασία να χρησιμοποιούνται και τα έντυπα.

Η ψηφιακή μεταβίβαση

Μιλώντας για την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είπε ότι αφορά «μία απλή διαδικασία, που προέκυψε από τη συνεργασία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ήδη έχει αρχίσει να δίνει μετρήσιμα ποιοτικά αποτελέσματα».

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος θέλοντας να γίνει περιγραφικός ανέφερε χαρακτηριστικά,  ότι την ώρα που ανακοινωνόταν, η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων, είχαν ήδη γίνει δύο μεταβιβάσεις.

Αυτοματοποίηση των ελέγχων

Πρόσθεσε ακόμα ότι με τη νέα αυτή διαδικασία, αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων της μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και καθιερώνεται μία ψηφιακή βεβαίωση με την οποία ο αγοραστής μπορεί να διασφαλίσει άμεσα το όχημά του. Παράλληλα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία, μειώνεται ο χρόνος ελέγχου από τον αρμόδιο υπάλληλο ενώ ενισχύεται και η διαφάνεια σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 405.000 προσωρινές άδειες οδήγησης, έχουν επίσης υποβληθεί 20.000 αιτήσεις από πολίτες που ζητούν ανανέωση της άδειας του οχήματός τους και έχουν εκδοθεί 36.000 ιατρικά πιστοποιητικά.

Όλη η επικαιρότητα